Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Áldozatvállalás és elkötelezettség minden körülmények között
2012. november 3.

A magyar katonaorvosokra minden időben számítani lehet, feladataikat esküjükhöz híven teljesítik – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter november 3-án Budapesten.

A megemlékezésen − amelyet a Honvédelmi Minisztérium, Budapest VIII. kerületének önkormányzata és a Nemzeti Fórum Egyesület rendezett a Ludovika téren − a magyar orvos hősi halottak emlékszobránál Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében méltatta azoknak az orvosoknak a helytállását, akik a háborúkban életüket kockáztatva mentették és gyógyították a sebesülteket, és sokan közülük életüket is feláldozták a gondjaikra bízottak ellátása közben.

A miniszter külön kitért az 1956-os forradalom és szabadságharc viharaiban szolgálatot teljesítő orvosokra, akik úgy látták el kötelességüket, hogy eközben a szovjetek sem mentelmi jogukat, sem a genfi konvenció szerint segítséget nyújtó Vöröskeresztet nem tisztelték. Ennek ellenére a budapesti kórházakban egyaránt gondozták a magyar és orosz sérülteket, forradalmár és ávós sebesülteket.

Áldozatvállalás és elkötelezettség minden körülmények között

„A frontokon katonaorvosainkat kettős eskü kötötte: a honvédeskü, a hazáért mindhalálig! szava és gondolata, illetve a hippokratészi eskü: senkinek se árts, de mindenkinek segíts” – mondta a miniszter.

Hende Csaba felidézte: az első világháborúban több mint 1,9 millió sebesültet kellett ellátniuk a szakembereknek, a második világháború magyar sebesültjeinek számát pedig nem tudjuk pontosan, de számuk 180-220 ezer közé tehető. Sokan köszönhetik életüket a kötelességeiket lehetetlen körülmények közepette teljesítő honvédorvosoknak, akik közül legalább ezerkétszázan életükkel fizettek ezért a két világháború során.

A máról szólva a honvédelmi miniszter emlékeztetett: az elmúlt időszakban a Honvédkórház eddig is jelentős ellátási feladatai egyes területeken meghatszorozódtak, sőt, megtízszereződtek. A honvéd-egészségügy által végzett szolgálatnak az országhatárokon túl is rendkívüli jelentősége van: a magyar szakemberek szövetségeseink elismerését és csodálatát is kivívták, aminek ékes bizonyítéka, hogy a NATO Katona-egészségügyi Kiválósági Központja Magyarországon működik.

Áldozatvállalás és elkötelezettség minden körülmények között

A magyar katonaorvosokat a külföldi missziókban, például Afganisztánban is hatalmas tisztelet és megbecsülés övezi. A miniszter beszédében név szerint megemlítette dr. Borbély Csaba századost, aki 2011 júniusában szívinfarktusban vesztette életét Afganisztánban. Szintén kiemelte és méltatta dr. Dani Fruzsina főhadnagy hősies helytállását a 2010. augusztus 23-ai afganisztáni támadás során, amikor saját sérüléseivel nem törődve látta el sebesült társait. Hősi halottak mellett tehát szerencsére hősökből sincs hiány, mint ahogy áldozatvállalásból, elkötelezettségből sincs: a magyar katonaorvosokra minden időben számítani lehet, feladataikat esküjükhöz híven teljesítik.

Áldozatvállalás és elkötelezettség minden körülmények között

A honvédelmi miniszter – a többi emlékező mellett – az ünnepség végén koszorút helyezett el az emlékműnél.

Draveczki-Ury Ádám

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

(Forrás: Honvédelem.hu)


Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép