Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Anyaországi elismerés 18 kárpátaljai pedagógusnak
2015. július 15.

„Ember nélkül semmi nem lehetséges, intézmény nélkül semmi nem tartós”

A magyarországi Bethlen Gábor Alapítvány tizennyolc olyan kárpátaljai magyar pedagógus munkáját ismerte el oklevéllel és pénzjutalommal, akik sokat tesznek vagy tettek a kárpátaljai közösségek érdekében.

Az elismerő okleveleket és a díjakat személyesen Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumi elnöke adta át Vári Fábián László költővel, Keskeny Ernő kijevi magyar nagykövettel és Bacskai József ungvári magyar főkonzullal, valamint Molnár Eleonórával, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnökével közösen.

Anyaországi elismerés 18 kárpátaljai pedagógusnak

Július 8-án Jánosiban, a Helikon Hotelben megszervezett díjátadó ünnepségen Lezsák Sándor pontosította, hogy az általa vezetett alapítvány nem azonos a magyar állam által a határon túli magyarság érdekében működtetett Bethlen Gábor Alappal. A Bethlen Gábor Alapítvány, amelynek a létrehozását még Illyés Gyula határozta el a hetvenes évek végén, és a nyolcvanas években kapta meg a működési engedélyt, azóta politikai rendszerektől és más körülményektől függetlenül igyekszik támogatni a határon túli magyarságot minden rendelkezésére álló eszközzel. Most az alapítvány a támogatási összeget felajánló két adományozó egyetértésével felkérte Vári Fábián László Bethlen Gábor-díjas költőt, Majnek Antal római katolikus püspököt és Molnár Eleonórát, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnökét, hogy válasszanak ki 18 kárpátaljai magyar pedagógust, akiknek a támogatók jóvoltából külön-külön százezer forintos díjat adnak át. Olyan pedagógusoknak – hangsúlyozta Lezsák Sándor –, akik a „napi életben szolgálják a Templom és iskola szép gondolatát”. „Biztos vagyok benne, hogy tízszer vagy hússzor ennyien megérdemelnék azt, amit most tizennyolc embernek adunk át, de egyelőre erre van lehetőségünk –fűzte hozzá végül Lezsák Sándor, majd a következő pedagógusok részesültek elismerésben: Majnek Antal római katolikus püspök javaslatára Béres Attila (Ungvár), Ferku Viktória (Bene), Hnatik-Riskó Márta (Beregszász), Morozjuk Judit (Kőrösmező), Nagy Ernő (Rát), Nagy Eszter (Rát), Nazarovics Valentina (Ungvár), Smocer Erika (Rahó); a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület javaslatára Bak Éva (Nagydobrony), Bimba Éva (Barkaszó), Hurik Ilona (Csap), Katona-Bimba Tímea (Szernye), Palkó Katalin (Tiszasalamon); Vári Fábián László javaslatára Bagu Gizella (Bátyú), Sőtér Géza (Nagypalád), Pécsi Dezső (Bene), Tóth Jenő (Kaszony), Fehér Ferenc (Mezővári).

Lezsák Sándor a díjátadást követően tudósítónk­nak elmondta: „A Bethlen Gábor Alapítvány támogatásokból él. A most átadott díjakat a svájci magyarok gyűjtése, valamint egy egyéni adományozó felajánlása tette lehetővé. Ők minket bíztak meg azzal, hogy ezt valamilyen formában jutassuk el olyan személyekhez, akik sokat tesznek a kárpátaljai magyar közösségek érdekében. Az adományozó kérése volt, hogy a díjazottak között többségben legyenek a jelenleg gyakorló pedagógusok, ennek a kérésnek igyekeztünk eleget tenni. Hasonló jellegű támogatásokat szeretnénk még a következő hónapokban és esztendőben is eljuttatni Kárpátaljára. A pedagógusokat ezáltal is szeretnénk kicsit olyan helyzetbe hozni, hogy érezzék, ilyen formában is odafigyelnek rájuk, és megbecsülik a munkájukat.”

Nagy Ernő, aki 1956-tól tanított a ráti iskolában, elérzékenyülve nyilatkozott lapunknak a díj átvételét követő percekben: „Ilyen kellemes meglepetésben még nem részesültem, pedig ötven évet ledolgoztam testnevelő- és munkatanárként a Ráti Általános Iskolában, végtelenül boldog vagyok, hogy ezt még elérhettem. Nagyon köszönöm azoknak a magyar vezetőknek, akik gondolnak ránk, és támogatásaikkal segítik a kárpátaljai magyarságot.”

Hnatik-Riskó Márta húsz éve a Beregszászi Bethlen Gábor Gimnázium magyartanára, 1988-tól tanít magyar nyelvet és irodalmat, s arra a kérdésünkre, hogy mikor és kitől tudta meg, hogy a díjazottak között van, a következőt válaszolta: „Két nappal ezelőtt jutott a tudomásomra, Molnár Eleonóra, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület elnöke hívott fel telefonon azzal, hogy az alapítvány díjazottjai között vagyok. Nagy meglepetés volt. Örülök neki, mert nagyon sok helye van, és azt kívánom, hogy a Jóisten százszor adja vissza azoknak, akiknek eszébe jut ilyen gondolat, hogy azokat a pedagógusokat támogassák, akik itt, jelen helyzetben próbálunk valami maradandót tenni.”

Sőtér Géza, aki 27 éve van a pe­da­gógusi pályán, és 16 éve a Nagy­paládi Középiskola igazgatója, tudósítónknak elmondta: „Nagy meglepetés ez az elismerés számomra, mert én nem az elismerésekért, hanem a magyarságért dolgozok. Magyar öntudatot igyekszem nevelni a gyerekekbe. Ugyanakkor nagyon jól esett a kitüntetés.”

Vári Fábián László költő a díjazott pedagógusok kiválasztása kapcsán a következőket nyilatkozta: „Az ötlet Bakos Istvánnak, a Bethlen Gábor Alapítvány tiktárának köszönhető. Legelőször nyugdíjas pedagógusokat igyekeztünk kiválasztani, aztán kiderült, hogy az egymillió forintos adományhoz még járul nyolcszázezer, így majdnem duplájára növelhettük a díjazottak létszámát. A szakmai eredmények mellett rászoruló, nehéz sorsú pedagógusokra gondoltunk. A nyugdíjasok esetében az is fontos szempont volt, hogy ne olyanok kapják a támogatást, akik már külföldről kapják a nyugdíjat.”

Badó Zsolt

(Forrás: Kárpátaljalap.net)


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép