Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Arénába zárva a fejlődés kulcsa
2015. április 3.

Kiskunfélegyháza fejlődésnek kulcsa egyelőre be van zárva a sportcsarnokba. Idén az elmaradásokkal együtt 510 millió forintot kell kifizetnie a városnak a PPP konstrukcióban épült Kész Arénáért. Ugyanakkor a beruházás 2022-ig még több mint 2,5 milliárd forintos terhet ró a városra, amennyiben nem sikerül állami segítséget kilobbizni.

Az októberben hivatalba lépett új városvezetés az ügy megoldásáról tárgyalt a közelmúltban Héjj Dávid, miniszterelnöki biztossal és Lezsák Sándor országgyűlési képviselővel. Ugyanakkor a képviselő-testület legutóbbi ülésén is napirenden szerepet a téma.

– A sportcsarnok egy évben megközelítőleg 370 millió forintjába kerül Félegyházának. Minden nap több, mint 1 millió forintot kell kifizetni erre a célra. Hivatalba lépésünkkor tisztában voltunk azzal, hogy ezt az ügyet meg kell oldanunk, mert ha ettől a tehertől megszabadul a város, akkor évente csaknem 300 millió forint maradhat a város kasszájában. Ebből növelhetnék a szociális ellátások mértékét, rendbe tehetnénk az iskoláinkat, korszerűsíthetnénk az óvodákat, megnyitná a város előtt a fejlődés lehetőségét. Jelenleg azonban a fejlődés kulcsa be van zárva a sportcsarnokba – nyilatkozta lapunknak Csányi József polgármester.

Elmondta, október óta dolgoznak a szerződésmódosítás lehetőségén. A polgármesteri és fejlesztési kabinet, illetve dr. Tóth Máté, az önkormányzat jogi képviselője több mint száz oldalnyi anyagot készített a csarnokról, amit eljuttatunk a döntéshozókhoz is. Lezsák Sándor, országgyűlési képviselő segítségével pedig folyamatosan lobbizunk az ügy megoldásáért – hangsúlyozta a városvezető.

Csányi József, az előzményekkel kapcsolatban elmondta, a PPP beruházásokat 2003-ban az akkori sportminisztérium indította el azzal a céllal, hogy fejlesszék a hazai sportlétesítményeket. A tornatermek, uszodák és sportcsarnokok megépítését új fajta megoldással az önkormányzat, az állam és magáncégek bevonásával tervezték. Kitalálói szerint a konstrukció jelentős költségmegtakarítást eredményezett volna.

– Utólag azonban bátran kimondhatjuk, hogy ez a terv megalapozatlan volt. A félegyházi mellett további 12 önkormányzat látott fantáziát a PPP beruházás megvalósításában és tervezett így sportcsarnok építést. Miután azonban az önkormányzatok szembesültek azzal, hogy ez hosszútávon milyen hatalmas költségekkel jár, mind a 12 önkormányzat visszalépett, kivéve a félegyházit. Sőt, a város igényei magasabbak voltak a minisztérium által támogatott alapprogramnál is, így a sportcsarnok többszörösébe került a tervezettnél – részletezte a polgármester.

Azon dolgoznak, hogy ettől a tehertől megszabadítsuk a várost

Csányi József hangsúlyozta: az Állami Számvevőszék a PPP beruházásokról készül jelentésében egyértelműen megállapítja, hogy a sportcsarnok miatt vált fizetésképtelenné és forráshiányossá a félegyházi önkormányzat, amely azonban nem élt jogérvényesítési lehetőségével. A szerződést a 2006-os önkormányzati választások előtt hagyták jóvá a városatyák, de a következő, új összetételű képviselő-testület sem akadályozta meg a sportcsarnok felépülését. Pedig megfontolandó lett volna a szerződés felmondása, a szerződés megtámadása, vagy a semmiség kimondásának elérése. – Nem szeretnénk így utólag sarat fröcskölni és a felelősök után nyomozni, azon dolgozunk, hogy ettől a tehertől megszabadítsuk a várost – jelentette ki a polgármester.

(Forrás: BAON.hu)


Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép