Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Átadták a Bethlen Gábor-díjakat
2011. november 4.

A Csemadok - Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség és Somodi István, a Szárszói Baráti Kör elnöke részesült idén Bethlen Gábor-díjban, az egykori erdélyi fejedelem nevét viselő alapítvány elismeréseit pénteken adták át a Parlamentben.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke felidézve a Csemadok, azaz a Csehszlovákiai Magyar Dolgozók Kultúregyesületének 1949-es megalakítását, azt mondta, hogy a hatalom mindenekelőtt azzal a céllal szorgalmazta létrehozását, hogy önmaga számára biztosítsa a szlovákiai magyarság politikai ellenőrzését, hogy a szervezet közvetítse a magyar nemzetiségű szlovák állampolgároknak a szlovák kommunista párt határozatait.

Átadták a Bethlen Gábor-díjakat

"Mi nem azt a szervezetet méltatjuk, amelyiket a Szlovák Kommunista Párt hozott létre, hanem azt, amelyik az alapítói szándékoktól függetlenül elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar kultúra és anyanyelv fennmaradásában, a nemzetiségi elnyomás legkeserűbb éveiben" - fogalmazott. Az egyesület a jogfosztottság évei után pótolhatatlan tevékenységet fejtett ki azáltal, hogy vállalta a magyar kisebbség népművészeti hagyományainak ápolását, közreműködött a magyar iskolák újraindításában, s a párthatalom akarata ellenére gyűjtőhelye lett a szlovákiai magyar kisebbség problémáinak. Kiemelte, hogy a szervezetnek 2009-ben 431 alapszervezete, 428 művészeti együttese és 57 050 tagja volt.

Átadták a Bethlen Gábor-díjakat

Somodi István, a Szárszói Baráti Kör elnöke átveszi a Bethlen Gábor-díjat Lezsák Sándortól

A Csemadok a korábbi évtizedekben szinte mindvégig tartotta magát Bethlen Gábor intelméhez, miszerint a nemzet fennmaradása érdekében nem azt tette, amit szeretett volna, hanem mindig azt, amit az adott körülmények között tenni lehetett, de azt szinte maximális hatékonysággal. Joggal érdemesült tehát a Bethlen Gábor díjra - mutatott rá Lezsák Sándor.

Szintén Bethlen Gábor-díjat kapott Somodi István, a Szárszói Baráti Kör elnöke. Tevékenységét méltatva Bíró Zoltán egyebek között azt mondta, hogy soha nem volt főszereplő sem pártban, sem mozgalomban, csak mindig ott volt, ahol meggyőződése, magyarság iránti elkötelezettsége szerint lennie kellett, és mindig azt tette minden feltűnés nélkül, amit ott és akkor tennie lehetett, azokon az erkölcsi alapokon, amelyeket "a másfélholdas törpebirtokon tengődő család szegényparaszti erkölcse nyújtott".

A történelem mindmáig nem szolgáltatott igazságot a szárszói nemzedéknek és személy szerint Somodi Istvánnak sem - mondta, s azt hangsúlyozta, hogy a díj legyen tisztelgés az egész népi mozgalom előtt.

Az ünnepségen átadták a Márton Áron emlékérmeket is. Az erdélyi püspök élete példájára emlékezve, 1988 óta adományozott emlékéremmel a keresztény magyarság szolgálatában kiemelkedő munkát végző személyeket és intézményeket ismerik el. A Márton Áron-emlékérem kitüntetettje idén P. Szőke János atya.

Tamási Áron-díjat, amellyel az író örökségének ápolóit, a székely szellemiség hírvivőit ismerik el, Lőwey Lilla és Váradi Péter Pál könyvkiadók kaptak.

Átadták a Bethlen Gábor-díjakat

Teleki Pál-érdemérem kitüntetésben részesült emellett az adai Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület, Cservenka Judit rádiós újságíró, szerkesztő, Csirpák Lilli nyelvtanár, a Teleki Pál Emlékbizottság tagja, Mészáros István tudós, oktatástörténész, Péterfy László szobrászművész, és Ujváry Gábor történész, hungarológus.

Átadták a Bethlen Gábor-díjakat

Cservenka Judit rádiós újságíró, szerkesztő

(Forrás: Kultura.hu; fotók: MTI)

Az eseményen készült fotókat ide kattintva megtekinthetik a Nemzeti Fórum honlapján


Képtár


Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép