Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Átadták a Gizella-ereklyét
2009. május 10.

Szombat óta Nyárlőrincnek is van saját királyi ereklyéje. A Gizella királyné egyik ujjpercéből származó csontdarabkát Lezsák Sándor közbenjárására Márfi Gyula veszprémi érsek ajándékozta a település katolikus közösségének.

Néhány hónapja Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke azzal a kérdéssel kereste meg, a több Gizella-ereklyével rendelkező veszprémi főegyházmegye vezetőjét: volna-e lehetőség arra, hogy Nyárlőrinc is kapjon egy darabkát a boldoggá avatott királyné ereklyéinek valamelyikéből? Márfi Gyula érsek örömmel tett eleget a kérésnek, és a közelmúltban ünnepélyes keretek között át is adta a politikusnak a királyné egyik ujjpercéből származó csontdarabkát. Az eseményen jelen volt Bagi Ferenc, a nyárlőrinci egyházközség feladatait is ellátó lakiteleki plébános, valamint Olajos István, a helyi egyházközség képviselő-testületének elnöke is. Az ajándék abból a Gizella-kézereklyéből származik, melyet a passaui püspök ajándékozott a veszprémi érsekségnek.

Szombaton Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke, metropolita bérmálással egybekötött ünnepi szentmisét celebrált Nyárlőrincen. Ennek keretében adta át Lezsák Sándor a szentéletű királyné ereklyéjét. A szertartáson bemutatták a lakiteleki Szent Imre és a nyárlőrinci Boldog Gizella-ereklyék leendő tartóinak gipszmásolatát. Az ereklyetartókat Lantos Györgyi szobrászművész készíti el augusztusra.


A szertartás végén Lezsák Sándor bejelentette: immár három szomszédos település katolikus közössége büszkélkedhet államalapító Szent István királyunk családjából származó saját ereklyével. (Szentkirályon már évek óta őrzik az államalapító nagy király koponyacsontjának egy darabkáját. Lakitelek tavaly kapta a tragikus véget ért Szent Imre herceg egyik csontdarabkáját.) Az ereklyékkel rendelkező egyházközségek idéntől kezdődően minden évben, az augusztus 20-i ünnepségekhez kapcsolódóan Szent Család zarándoklatot és találkozót szerveznek egymás településein.


Szász András
baon.hu

 


Képtár


Kecskeméti Kurázsi Táncműhely látogatása a Népfőiskolán
2018. május 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép