Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Átadták a Gizella-ereklyét
2009. május 10.

Szombat óta Nyárlőrincnek is van saját királyi ereklyéje. A Gizella királyné egyik ujjpercéből származó csontdarabkát Lezsák Sándor közbenjárására Márfi Gyula veszprémi érsek ajándékozta a település katolikus közösségének.

Néhány hónapja Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke azzal a kérdéssel kereste meg, a több Gizella-ereklyével rendelkező veszprémi főegyházmegye vezetőjét: volna-e lehetőség arra, hogy Nyárlőrinc is kapjon egy darabkát a boldoggá avatott királyné ereklyéinek valamelyikéből? Márfi Gyula érsek örömmel tett eleget a kérésnek, és a közelmúltban ünnepélyes keretek között át is adta a politikusnak a királyné egyik ujjpercéből származó csontdarabkát. Az eseményen jelen volt Bagi Ferenc, a nyárlőrinci egyházközség feladatait is ellátó lakiteleki plébános, valamint Olajos István, a helyi egyházközség képviselő-testületének elnöke is. Az ajándék abból a Gizella-kézereklyéből származik, melyet a passaui püspök ajándékozott a veszprémi érsekségnek.

Szombaton Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke, metropolita bérmálással egybekötött ünnepi szentmisét celebrált Nyárlőrincen. Ennek keretében adta át Lezsák Sándor a szentéletű királyné ereklyéjét. A szertartáson bemutatták a lakiteleki Szent Imre és a nyárlőrinci Boldog Gizella-ereklyék leendő tartóinak gipszmásolatát. Az ereklyetartókat Lantos Györgyi szobrászművész készíti el augusztusra.


A szertartás végén Lezsák Sándor bejelentette: immár három szomszédos település katolikus közössége büszkélkedhet államalapító Szent István királyunk családjából származó saját ereklyével. (Szentkirályon már évek óta őrzik az államalapító nagy király koponyacsontjának egy darabkáját. Lakitelek tavaly kapta a tragikus véget ért Szent Imre herceg egyik csontdarabkáját.) Az ereklyékkel rendelkező egyházközségek idéntől kezdődően minden évben, az augusztus 20-i ünnepségekhez kapcsolódóan Szent Család zarándoklatot és találkozót szerveznek egymás településein.


Szász András
baon.hu

 


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép