Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Átadták a Gizella-ereklyét
2009. május 10.

Szombat óta Nyárlőrincnek is van saját királyi ereklyéje. A Gizella királyné egyik ujjpercéből származó csontdarabkát Lezsák Sándor közbenjárására Márfi Gyula veszprémi érsek ajándékozta a település katolikus közösségének.

Néhány hónapja Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke azzal a kérdéssel kereste meg, a több Gizella-ereklyével rendelkező veszprémi főegyházmegye vezetőjét: volna-e lehetőség arra, hogy Nyárlőrinc is kapjon egy darabkát a boldoggá avatott királyné ereklyéinek valamelyikéből? Márfi Gyula érsek örömmel tett eleget a kérésnek, és a közelmúltban ünnepélyes keretek között át is adta a politikusnak a királyné egyik ujjpercéből származó csontdarabkát. Az eseményen jelen volt Bagi Ferenc, a nyárlőrinci egyházközség feladatait is ellátó lakiteleki plébános, valamint Olajos István, a helyi egyházközség képviselő-testületének elnöke is. Az ajándék abból a Gizella-kézereklyéből származik, melyet a passaui püspök ajándékozott a veszprémi érsekségnek.

Szombaton Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érseke, metropolita bérmálással egybekötött ünnepi szentmisét celebrált Nyárlőrincen. Ennek keretében adta át Lezsák Sándor a szentéletű királyné ereklyéjét. A szertartáson bemutatták a lakiteleki Szent Imre és a nyárlőrinci Boldog Gizella-ereklyék leendő tartóinak gipszmásolatát. Az ereklyetartókat Lantos Györgyi szobrászművész készíti el augusztusra.


A szertartás végén Lezsák Sándor bejelentette: immár három szomszédos település katolikus közössége büszkélkedhet államalapító Szent István királyunk családjából származó saját ereklyével. (Szentkirályon már évek óta őrzik az államalapító nagy király koponyacsontjának egy darabkáját. Lakitelek tavaly kapta a tragikus véget ért Szent Imre herceg egyik csontdarabkáját.) Az ereklyékkel rendelkező egyházközségek idéntől kezdődően minden évben, az augusztus 20-i ünnepségekhez kapcsolódóan Szent Család zarándoklatot és találkozót szerveznek egymás településein.


Szász András
baon.hu

 


Képtár


Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép