Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Átadták a Mindszenty-emlékérmeket
2008. december 20.

Az idén harmadik alkalommal adott át Mindszenty-emlékérmeket a hercegprímás emlékének őrzésére alakult társaság. A testület ezúttal a gulágot is megjárt Olofsson Placid atyának, valamint a Mindszenty-perben ügyvédként részt vevő Schirilla Györgynek ítélte oda az elismerést.

"Én még itt vagyok, de hol van már a Szovjetunió? Az az igazság, hogy az utolsó szó mindig a Jóistené" – mondta lapunknak Olofsson Placid atya, miután átvette a Mindszenty Társaság elismerését a Terror Házában. A Mindszenty-emlékérmet évente három alkalommal adják át azoknak, akik hozzájárultak a hercegprímás emlékének ápolásához. A 92 éves bencés szerzetes tíz esztendőt töltött a gulágon, ám – ahogy az őt méltató Horváth Béla volt országgyűlési képviselő a díjátadón elmondta – sosem panaszkodott. Pedig a szovjet kényszermunkatáborban töltött évtized előtt a hírhedt Andrássy út 60.-at is megjárta, ahol – elmondása szerint – meztelenre vetkőztetve vallatták az ÁVH emberei. "Aki az épület küszöbén átlépett, megszűnt embernek lenni" – mondta. Nem csoda tehát, hogy a kommunizmus hazugságait és történelmi bűneit mindig hangoztatta. A másik kitüntetett a csaknem százesztendős Schirilla György, aki védőként részt vett a Mindszenty-perben, de számos, vallása miatt meghurcolt embert is védett a bíróságon, zsidókat és keresztény papokat egyaránt. A korábban a Magyar Köztársaság Tiszti Keresztjével is kitüntetett jogász a legidősebb praktizáló ügyvéd hazánkban, egészségi állapota miatt lánya vette át helyette az elismerést. Janek István történész a Mindszenty Kutatói Ösztöndíjat kapta meg.

 

2008-12-20(1).jpg

A kitüntetett Placid atya és Lezsák Sándor az ünnepségen (Fotó: Béli Balázs)A pénteki rendezvényen a társaság tagjai megemlékeztek a hatvan évvel ezelőtt történtekről, a hercegprímást ugyanis 1948 karácsonyán hurcolták el az államvédelmisek az érseki palotából.


Lezsák Sándor, a testület ügyvezetője szerint Mindszenty életútja, helytállása napjainkban, amikor az erkölcsi válság időszakát éljük, valódi erőforrást jelenthet a társadalomnak. "Ez a gyógyító szellemiség búvópatakként mindig jelen van Magyarországon" – mondta az Országgyűlés alelnöke, aki a társaság tagjaival és Schmidt Máriával, a Terror Háza főigazgatójával közösen koszorúzta meg Mindszenty József emléktábláját.


Kacsoh Dániel
Magyar Hírlap

 

Kapcsolódó hír:


Képtár


Faluszépítő Társaskör negyedik összejövetele Lakiteleken
2018. december 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép