Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Autóstoppal a rendszerváltásba
2013. március 29.

Ezerkilencszázhatvankilencben egy húszéves, képesítés nélküli tanár elindul, hogy felvételizzen a szegedi tanárképző főiskolára. Vonatra nincs pénze, stoppol.

Miután leszáll a részeges motoros mögül, aki egy ideig fuvarozta, hosszú ideig gyalogol, mire sikerül leintenie egy Zastavát. A sofőr szintén Szegedre tart, s útközben kérdezgeti utasát irodalomról, olvasmányélményekről, folyóiratokról. A fiatalember pedig beszél neki Németh Lászlóról, Tamási Áronról, Nagy Lászlóról, Kányádi Sándorról. Végül megérkeznek a Tisza-parti városba, az autó a főiskola udvarán parkol le, vezetője pedig – Nánási Miklós tanszékvezető főiskolai tanár – utasát meglepve így szól: „Vegye úgy, hogy felvettük a főiskolára.” Lezsák Sándor, a stoppos fiatalember – útitársának is köszönhetően – bekerült tehát a szegedi főiskolára, ahol végül magyar-történelem szakos tanári oklevelet szerzett.

A Kairosz Kiadó Magyarnak lenni című sorozatának századik – Himnusz kívülről, belülről című – kötete Spangel Péter beszélgetése Lezsák Sándorral. A másfélszáz oldalas kis könyvben Lezsák Sándor életének momentumai mellett az elmúlt hatvan esztendő magyar politikai életének és művelődéstörténetének számos szereplője és mozzanata is felbukkan. S olyan személyekről kapunk adatokat és élményeket, mint Mindszenty József, Szíj Rezső, Veres Péter, vagy Nagy Gáspár. Költő, tanító, népművelő volt Lezsák Sándor a hetvenes–nyolcvanas években. A Pesten töltött fiatalkor után otthonra Lakiteleken lelt, ahol előbb a szikrai tanyai iskolában, később a faluban tanított, s közben színjátszó kört hozott létre, író-olvasó találkozókat és ismeretterjesztő előadásokat szervezett. Ezek mellett verseket, kritikákat közölt folyóiratokban, valamint a trianoni határokon kívülre került és az emigrációba kényszerült magyar irodalmi életet tanulmányozta. Bekapcsolódott a fiatal írókat tömörítő József Attila Kör munkájába, s miután a csoport működését a kádári kulturális kormányzat felfüggesztette, Aczél György tárgyalni hívta a kör vezetőségét, azt azonban kikötötte: Lezsákkal nem ül egy asztalhoz. Mivel azonban a többi vezetőségi tag ragaszkodott hozzá, végül ő is ott volt. A puha diktatúra művelődéspolitikájának irányítójára roppant jellemző a Lezsák Sándor által felelevenített epizód. Amikor leültek, Aczél elővett egy doboz cigarettát, kihúzott egy szálat, majd vendégeihez fordult: „Gyújtsa már meg valaki! Édesanyámnak megígértem, hogy én nem gyújtok rá. Azt viszont nem mondtam, hogy nem szívom el…” Mivel azonban erre sem Lezsák, sem a többi fiatal író nem vállalkozott, az írószövetségi KISZ-titkárra maradt a helyzet megoldása. Lezsák Sándort a magyar állambiztonsági szervek mellett a romániai Securitate is megfigyelte. A rendszerváltozás után az MDF-ben politizáló irodalmár tanár az 1990. októberi taxisblokád idején a kormányt támogató szimpátiatüntetést – és egyfajta „békemenetet” – szervezett. Az általa megélt különös helyzetek majdhogynem krimibe illőek. Az erdélyi városok utcáin a nyomában lévő szekusok fenyegetőzései vagy a pártállami állambiztonság róla készült aktái egy dokumentumregény alapjait adják. A költő azonban versben dolgozta fel ezeket a nyomasztó élményeket, amelyek a Fekete felhő, teafű (1988)című kötet szövegeiben érthetőek tetten.

Lezsák Sándor halk szavú és bölcs tanúja az elmúlt évtized magyar történelmének, s a vele készült – történetiforrás-értékű – interjúkötet mindenkit meggyőzhet arról, hogy érdemes odafigyelni a szavára.

Miklós Péter történész

(Forrás: Magyar Hírlap)


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép