Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Az akadálymentes élet reménye
2010. július 5.

Minden év júniusában Lakiteleken találkoznak a fogyatékkal élők.

Az eső dacára közel ezer mozgásában korlátozott vagy egyéb fogyatékkal élő ember látogatott el idén is Lakitelekre, hogy családtagjaival, barátaival és sorstársaival részt vegyen a sorrendben tizenegyedik esélyegyenlőségi (akadálymentes) nap programjain.

A találkozó résztvevőit elsőként a házigazda Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke köszöntötte. Elmondta: minden erejükkel azon fáradoznak, hogy évről-évre szebbé tegyék a Lakitelek Népfőiskolát. Ennek egyik bizonyítéka a napokban elkészült esőbeálló is, de ide sorolható az a sátor is, amelyet szintén a közelmúltban vásároltak rendkívül kedvező áron.

A politikus szólt arról is, hogy az elmúlt esztendőkben és idén is újabb szobrokkal gyarapodott a Népfőiskola Nemzeti és a Keresztény Panteonja, a kötegyáni Kárpát-medencei Fafaragó Tábor alkotói pedig „névre szóló” fapadokkal ajándékozták meg a Népfőiskolát. Az elkészült és a most készülő ülőalkalmatosságok mindegyike egy-egy olyan híres személyiség nevét és arcmását viseli, aki áldozatos tevékenységével hozzájárult ahhoz, hogy a Lakitelek Népfőiskola valóban a nemzeti kultúra és tudás fellegvára lehessen. Van már padja Németh Lászlónak, Csoóri Sándornak, Esterházy Jánosnak, Illyés Gyulának, Sütő Andrásnak, Gyarmati Dezsőnek. Most készült Nagy Lászlóé, valamint feleségéé, Szécsi Margité. De van padja Bíró Zoltánnak irodalomtörténésznek és a századik életévében járó Búza Barna szobrászművésznek is.

Az eseményen jelen volt és köszöntötte a résztvevőket Rajos Márta, a Bács-Kiskun Megyei Mozgáskorlátozottak Egyesületének elnöke is.

A szombati egész napos rendezvény ökumenikus istentisztelettel kezdődött – az eső miatt – a Kölcsey Házban, melyet a lakiteleki Bagi Ferenc római katolikus plébános és Szabó Tamás református lelkész celebrált. Az istentisztelet után a résztvevők kivonultak a szabadtéri színpadhoz, ahol a megye különböző településeiről érkező népdal- és néptáncegyüttesek, illetve egyéni előadók léptek fel.

A szabadtéri események sorát Lezsák Levente lovas kaszkadőr lélegzetelállító bemutatója zárta. Onnan a résztvevők bevonultak a Kölcsey Házba, ahol pontban, délben kezdődött a Gördülő Tánccsoport műsora.
A délutáni programsort a Lezsákné Sütő Gabriella és Fantoly Gyula, a népművészet ifjú mestere, nívódíjas koreográfus vezette lakiteleki Kösöntyű Néptáncegyüttes nyitotta meg.

S miközben egymást váltogatták a fellépők, a szabadtéri színpad szomszédságában felállított sátrakban könyvek, különbféle ajándéktárgyak, gyógykészítmények, gyógyászati segédeszközök és kiadványok közül válogathattak, vásárolhattak az érdeklődők.

A népfőiskola udvarának északkeleti végében hatalmas kondérokban rotyogott az ebédnekvaló pörkölt, a közeli nyílttéri kemencében pedig reggeltől folyamatosan gyúrták és sütötték a háromféle ízesítésű kenyérlángosokat. A Szentkirályi Ásványvíz Kft. jóvoltából az ebédhez mindenki díjmentes ásványvizet kapott.

A reggeltől estig tartó programsorozatot Sütő Linda, a Népfőiskola programszervezője vezette.


adalék:
A Gördülő Tánccsoport műsora előtt Sütő Linda műsorvezető bejelentette: „…és 10 éve így táncolunk mi” címmel, a napokban jelent meg a tánccsoport egyik alapító tagjának, Ungvári Györgyinek az interjúkötete. A csoport úgy döntött, hogy a könyvek eladásából befolyó összeget – a szeme világát a közelmúltban elveszítő – egyik társuk megsegítésre fordítják.

 

Az esemény fotói megtekinthetők a képtárban


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép