Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Az idén 175 éves magyar tudományos ismeretterjesztést ünnepelték Budapesten
2016. június 14.

A Tudományos Ismeretterjesztő Társulat (TIT) alapításának 175. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi megemlékezést kedden a Pesti Vigadó épületében, ahol Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke úgy fogalmazott: az oktatás jövője a művészet és a tudomány különböző területeinek "egybeírásában" rejlik.

Ha az iskola belátható időn belül nem tudja keresztülvinni a művészet és tudomány integrációját, akkor a közművelődésnek, az ismeretterjesztésnek kell kísérletet tennie erre - fűzte hozzá Fekete György, aki hangsúlyozta azt is: a tudás a legfontosabb nemzetmegtartó erő.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az eseményen a megújuló népfőiskolai mozgalom és a TIT kapcsolatáról tartott előadásában elmondta: a kormány tegnapi döntése nyomán 2017 januárig a megszűnő Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) feladatait a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány veszi át. Az NMI közművelődési feladatait az alapítvány által létrehozott önálló jogi személyként és önálló gazdálkodással bíró szervezeti egység fogja tovább végezni, amelynek új központja a kormányzati beruházásból kibővülő népfőiskolában kap helyet.

Szólt arról is: a lakiteleki népfőiskolán az elmúlt években 20 olyan kollégium szerveződött, amelynek részeként egy-egy határon túli magyarok lakta tájegységen végeznek hungarikum- és értékfeltáró terepmunkát fiatal egyetemisták és szakemberek segítségével. A munka eredményeként már több tájegységről jelentek meg összegző könyv- és DVD kiadványok.

Nincsenek értékek nélküli települések - fogalmazott Lezsák Sándor, aki szerint ezek feltérképezésében és megerősítésében komoly szerepe lehet a népfőiskolával hagyományosan gyümölcsöző kapcsolatokat ápoló TIT-nek is.

Az eseményen Hámori József akadémikus, a TIT elnöke köszöntőjében felidézte: az ismeretterjesztő szervezet elődjét 1841-ben alapították Bugát Pál vezetésével, a nemzeti történelem kiemelkedő időszakában, a reformkorban.

A tanácskozás Kiss László, az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetének igazgatójának Újdonságok a csillagok világában című előadásával folytatódott, Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója a történelemkutatás és ismeretterjesztés kapcsolatáról beszélt, a Magyar Tudománytörténeti és Egészségtudományi Intézet vezetője, Gazda István pedig a TIT elmúlt 175 évét elemezte a társulati elnökök munkásságának tükrében.

(Forrás: MTI)


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép