Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Az Örök Ellenálló
2011. február 14.

Éjszakai autóút, mobiltelefon. Az életmentő műtét előtti utolsó beszélgetést nem is lehetett már beszélgetés. Közöttünk már minden elhangzott a várható sebészeti beavatkozásról, az agresszív kór rejtelmeiről, kockázatairól

Az Örök Ellenálló

– Isten kezében vagyunk – mondta –, Anyámnak igaza volt. Ebben is igaza volt.

„Ebben is” – visszhangzott bennem ismétlődve, de nem volt idő fölidézni, hogy miben még, mert váratlanul így köszönt el: – Majd hívlak.

A zárszó megütött.

– Hívjál - kértem –, de most még ne az Odaátról!

Azóta eltelt néhány nap. A négy és fél órás műtét utáni bizonytalanságban, feszült várakozásban olvasom újra Gyarmati Dezső célszemély titkosszolgálati dokumentumait.

Éjszaka van, odakünn esik a hó. Hajnalra meg kell írnom a bevezetőt, hogy kerüljön már végre ez a könyv a nyomdába, és vigyük Agócs Sanyival a kórházi ágyhoz lelket és testet erősítőnek, és kerüljön már az olvasóhoz, ez a könyv is álljon a gyógyító idő szolgálatába.

Bármennyire próbálom, de most mégsem tudok Kozma Huba képes szövegére, kort és hangulatot festő szavaira ügyelni. Elismerően nyugtázom ugyan a Gyarmati Dezsőt megszólaltató kiváló teljesítményt, a Dezső stílusát, még a hanghordozását, szemvillanását is megidéző írói bravúrt, de ahogy visszatérek egy-egy történetből, egy nyirkos besúgói jelentés értelmezéséből, újra és újra lefog a jelen valósága, hogy most Dezső ott alszik az intenzív osztályon, álmaiban talán éppen e könyv lapjain életre keltett ügynökökkel, vallató ávósokkal viaskodik. Körülötte képernyők, vonalkák süllyednek, emelkednek, zöld fényjelek villognak, zümmögnek a gépek, és a nővérke följegyzi, hogy a „ketteske” megint nyugtalanul alszik. A gyötrelmes álmot képernyőre kivetíteni nem lehet, jobb is, a sokat látott, jajkiáltásokhoz edződött nővér sikoltozva hívná az ügyeletes orvost, mert azok az alattomos rémalakok egyformák, talán az ő nagyapját is megalázták, megnyomorították.

Rémalakok. Ezek nem sötét árnyak, nem a képzelet baljós szüleményei. Ezek hús-vér emberek voltak.

Beleborzongok: amikor megszülettek babák voltak, gőgicséltek.

Kimegyek a lakiteleki éjszakába, elállt a hóesés, lapátolom a havat, utat tisztítok. Mintha ónos eső szitálna, permetezne, fénylik a hó, csillámlik mögöttem az út. Alattomos életveszély. Mint azok a rémalakok Gyarmati Dezső életútján. Fizetett ügynökök, önkéntesek, megzsarolt áldozatok, kollaboránsok serege.

Rendkívüli képesség kellett ahhoz, hogy leküzdje bárki ezeket a rémalakokat, hogy ne fogja le, ne bénítsa meg a bűnös rendszer lelket is gyilkolászó gépezete.

Gyarmati Dezső minden idők legnagyobb vízilabda-játékosa, háromszoros olimpiai bajnok. Szövetségi kapitányként, edzőként is sikert sikerre halmozott.

Sportember, de az istenáldotta tehetsége, tudása kevés lett volna ahhoz, hogy kilábaljon a bajból, a politikai csapdákból, örvényből.

Kellett ehhez virtus, kültelki vagányság, a hályogkovács bátorsága és nyugalma. Kellett ehhez fanatikus hit és a csapatjátékos önzetlensége. Nem csak a vízben tombolt benne az erő, nem csak a mérkőzésen teremtett új és új helyzeteket, amikből úgy kellett kijönni, hogy másoknak, a sorstársaknak, a közösségnek is kedvező legyen.

Gyarmati Dezső nem csak világhírű sportoló. Ügynöki jelentések, kordokumentumok, visszaemlékezések, a melbourne-i zászlós kép hitelesítik, hogy ’56-os forradalmár, szabadságharcos. Ellenálló. Hatalomnak, a hatalom csábításának egyaránt ellenállt. Mindezzel 1990 után sem kérkedett. Nem volt egyszerű rábírni, hogy megszólaljon.

Az Örök Ellenálló. A rendszerváltó többpártrendszerben sem lett bábfigura. Érzékeny iránytű ma is. Élete, személyisége sebezhetetlen. Az egypártrendszer igyekezett gyököt vonni belőle. Klebelsberg keserű gondolata a háború utáni évtizedekre is érvényes: „Más nemzetek négyzetre emelik kiválóságaikat, mi pedig igyekszünk gyököt vonni belőlük.”

Gyarmati Dezsőből a profi ítéletvégrehajtók sem tudtak gyököt vonni.

De mennyi neves és névtelen tehetségből sikerült! Hány ezer, tízezer, százezer kiváló képességű embert gyöngítettek, bénítottak, gyilkoltak istenhit és származás miatt, egy igaz mondat miatt, koncepciós perek érdekében, szadista hajlam, irigység, politikai féltékenység miatt! Trianonban országrészeket, a két világháborúban férfiemberek millióit, a kommunista-szocialista egypártrendszerben pedig tehetséges emberek százezreit veszítettük el.

Értük is beszél ez a könyv.

Hervay Gizella írja: „Aki megérti, hogy működik az Egész, szájában a szóval zuhan, mert a Kések figyelmek.”

Ez a könyv is segít megérteni, hogy milyen módon működött az Egész. Az embertelen Rendszer. De ez a könyv is csak kicsinyke rész az Egészben. Történészek dolga, hogy eligazodjunk az elmúlt évszázad nemzetpusztító történéseiben. Akkor is, ha a történelmi ónos esők miatt még mindig óvatosan közlekedünk. Gyarmati Dezső titka éppen ez: nyaktörő mutatványok nélkül kell bajnoknak, győztesnek lenni.

A világörökség részeként, csapatban, közösségben, népben és nemzetben.

Utóirat: Dezső jobban van, egyre jobban. Ellenfelei, a még Ideát élő Rémalakok egyre rosszabbul. Ők is Isten kezében vannak.

A szöveg Kozma Huba – Gyarmati Dezső életútját feldolgozó – könyvének előszava

Lezsák Sándor

(Megjelent a magyar Hírlap 2011. február 12-i számában)


Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép