Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Az orosz-magyar, magyar-orosz műfordító táborról
2013. augusztus 4.

A Lakiteleki Népfőiskola, a Tolsztoj Társaság és a Közép- és Kelet-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány szervezésében az idén augusztus 4. és 15. között a Lakiteleki Népfőiskolán másodszor kerül megrendezésre az orosz-magyar műfordítói tábor, amely ebben az évben magyar-orosz műfordítói szekcióval is bővül.

A táborba olyan magyar illetve orosz fiatalok jelentkezését várták, akik érdeklődnek az orosz-magyar, illetve a magyar-orosz műfordítás mestersége, az orosz irodalom és kultúra, illetve a magyar irodalom és kultúra iránt. Az előzetes pályamunkák alapján a tábor munkájában való részvételre tizenkét magyar és hat orosz, a műfordítói pálya elején járó fiatal kapott lehetőséget. A magyar fiatalok számára a műfordítói kurzusokat Goretity József irodalomtörténész, műfordító, a Debreceni Egyetem docense és M. Nagy Miklós műfordító, kritikus, az Európa Kiadó igazgatója vezeti, míg az orosz fiatalok műfordítói munkáját Okszana Jakimenko irodalomtörténész, műfordító, a Szentpétervári Egyetem docense és Anatolij Guszev műfordító, a moszkvai Golosz Rosszii rádió szerkesztője irányítja. A fordítói kurzusokon a résztvevők előadásokat hallhatnak a műfordítás elmélete, az orosz és a magyar irodalom, az orosz és a magyar film, az orosz és a magyar színházi élet, az orosz és a magyar mentalitás, az orosz képzőművészet, a magyar néprajz, az orosz-magyar irodalmi kapcsolatok, a magyar-orosz diplomáciai kapcsolatok témaköreiből.

A tábor munkáját kulturális programok is kísérik: orosz és magyar filmvetítés, könyvbemutató, táncház, bugaci és ópusztaszeri kirándulás. A Lakiteleki Népfőiskola kellemes környezete és infrastruktúrája lehetőséget kínál tartalmas kikapcsolódásra, ismerkedésre, kötetlen szakmai beszélgetésekre – arra, hogy a magyar és az orosz fiatalok között akár életre szóló szakmai kapcsolat alakulhasson ki.

A kezdeményezés sikerét bizonyítja, hogy a tavalyi műfordítótábor fiatal magyar műfordítóinak munkáiból az idén tavasszal Visszatérés a Szojuzba. Válogatás az orosz minimalista prózából (szerkesztette M. Nagy Miklós és Goretity József) címmel könyvet jelentetett meg az Antológia Kiadó.


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép