Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Az orosz-magyar, magyar-orosz műfordító táborról
2013. augusztus 4.

A Lakiteleki Népfőiskola, a Tolsztoj Társaság és a Közép- és Kelet-Európai Kutatásért és Képzésért Alapítvány szervezésében az idén augusztus 4. és 15. között a Lakiteleki Népfőiskolán másodszor kerül megrendezésre az orosz-magyar műfordítói tábor, amely ebben az évben magyar-orosz műfordítói szekcióval is bővül.

A táborba olyan magyar illetve orosz fiatalok jelentkezését várták, akik érdeklődnek az orosz-magyar, illetve a magyar-orosz műfordítás mestersége, az orosz irodalom és kultúra, illetve a magyar irodalom és kultúra iránt. Az előzetes pályamunkák alapján a tábor munkájában való részvételre tizenkét magyar és hat orosz, a műfordítói pálya elején járó fiatal kapott lehetőséget. A magyar fiatalok számára a műfordítói kurzusokat Goretity József irodalomtörténész, műfordító, a Debreceni Egyetem docense és M. Nagy Miklós műfordító, kritikus, az Európa Kiadó igazgatója vezeti, míg az orosz fiatalok műfordítói munkáját Okszana Jakimenko irodalomtörténész, műfordító, a Szentpétervári Egyetem docense és Anatolij Guszev műfordító, a moszkvai Golosz Rosszii rádió szerkesztője irányítja. A fordítói kurzusokon a résztvevők előadásokat hallhatnak a műfordítás elmélete, az orosz és a magyar irodalom, az orosz és a magyar film, az orosz és a magyar színházi élet, az orosz és a magyar mentalitás, az orosz képzőművészet, a magyar néprajz, az orosz-magyar irodalmi kapcsolatok, a magyar-orosz diplomáciai kapcsolatok témaköreiből.

A tábor munkáját kulturális programok is kísérik: orosz és magyar filmvetítés, könyvbemutató, táncház, bugaci és ópusztaszeri kirándulás. A Lakiteleki Népfőiskola kellemes környezete és infrastruktúrája lehetőséget kínál tartalmas kikapcsolódásra, ismerkedésre, kötetlen szakmai beszélgetésekre – arra, hogy a magyar és az orosz fiatalok között akár életre szóló szakmai kapcsolat alakulhasson ki.

A kezdeményezés sikerét bizonyítja, hogy a tavalyi műfordítótábor fiatal magyar műfordítóinak munkáiból az idén tavasszal Visszatérés a Szojuzba. Válogatás az orosz minimalista prózából (szerkesztette M. Nagy Miklós és Goretity József) címmel könyvet jelentetett meg az Antológia Kiadó.


Képtár


Kecskeméti Kurázsi Táncműhely látogatása a Népfőiskolán
2018. május 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép