Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
''Az ott a Böske, látod?!''
2012. április 11.

Tóth Erzsébet születésnapi estje a Magyar Írószövetség székházában, 2011. szeptember 21-én.

A születésnapját ünneplő költőnő ül a Magyar Írószövetség Bajza utcai székházában, előtte legalább száz rajongó, barát, mögötte (a falon) nagyon merész akt, egy posztimpresszionista olajkép (valami időszaki kiállítás fut épp a szövetség dísztermében), a képen fedetlen nő, ül, terpeszben.

Lezsák Sándor megigazítja a zakóját, a mikrofon előtt áll, mosolyog.
- Ez a festmény illik az esthez - mondja.
Kitör a felhőtlen nevetés, tapsvihar, üdvrivalgás.
- ... mondaná Szervácz Jóska. Aztán az ingével letakarná - teszi hozzá Lezsák.
Újabb ováció.
Majd a lakitelki mester bemondja a slusszpoént.
- De rögtön ezt követően azért bebújna az ing alá, hogy jobban, közelről megnézhesse.

Így, ezekkel a szavakkal kezdte Lezsák Sándor a harminc éve a pályán lévő, idén kerek születésnapját ünneplő Tóth Erzsébet József Attila-, Ratkó József- és Az Év Könyve-díjas költő köszöntését. Lezsák könnyed, elegáns, szellemes, látszik rajta, hogy ez itt most más pálya, mint a politika, hogy barátok közt van, hogy egy régebbi, tisztább, mélyebb szövetség fűzi a jelenlévőkhöz, mint a közéletben bármihez - hogy otthon van. Aztán formálisan is köszönti az ünnepeltet, végül felolvassa Üdvözlet című versét, nem most írta, nem erre az alkalomra, de nagyon betalál, például ezzel a néhány sorral:

„ A társaságnak úri tagjai szekérre ültek, és azon menének, ott, ahol Csordás a Gábor és Parti a Nagy, ahol Szervác gorombult, rombolt, hogy úgy ne maradj, mert a fű lehagy, igen, a fű lehagy. Bűvölt bennünket Cyprian, billegtünk a sormintán, s valék szomszédja éppen Erzsikének, ének, ének, mezei Tóth Erzsikének."

A megjelenített kép a nyolcvanas években volt valóság, és igen, a fű ebben a szövegben kicsit úgy hagy le, ahogy a víz szalad (de a kő marad), ám ezzel együtt szép, erős mű, meg hát, komolyan: képzeljük el ezt az asztaltársaságot. Éppen ezt. Ahogy évekig együtt dolgoznak, mulatnak az emlegetettek. Erről mindig eszébe jut az embernek (tudósítónak legalábbis), hogy volt egyszer egy normálisabb világ. Ebből a szempontból normálisabb, mármint. A születésnapi alkotói estek arra is jók, hogy ilyesmiket időről időre tudatosítsunk magunkban.

A szeptember 21-én rendezett, nagyszabású programmal Hanti Krisztina és Nagy Zsuka lepte meg az ünnepeltet, volt ének (kis tánc is), méltatások, elemzés, felolvasás. Meg óriási érdeklődés, telt ház, az irodalmi közösség mindenféle korosztálya képviseltette magát, a nézők között ugyanúgy feltűnt Kabdebó Lóránd, Turczi István, mint Acsai Roland vagy Iancu Laura.

Az estet Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnöke nyitotta meg, néhány barátságos szó, virágcsokor, majd a debreceni Csokonai Színház művészei adtak elő részleteket a Kővirág, betonszív című zenés darabból (Tóth Erzsébet verseiből Mispál Attila rendezett színpadi produkciót 2010-ben). Szentai Cecília zongorázott, Újhelyi Kinga énekelt, gyönyörű felütés, ezek a versek refrénezett, elégikus dalokként, zenei kísérettel átütőek - Újhelyi telt, karcos hangja pedig az egészet elemelte a valóságtól.

Tóth Erzsébet három évtizedet átölelő, izgalmas pályáját, gazdag életművét Gróh Gáspár mutatta be előadásában, kiemelve Tóth Erzsébet lírájának értékelvűségét, plasztikus képalkotási eljárásait, kapcsolódását Nagy László és Csoóri Sándor költői világához.

Pécsi Györgyi irodalomtörténész nem Tóth Erzsébet művészetét, de elsősorban Tóth Erzsébetet, a művészt állította méltatása fókuszába. Személyes történeteken keresztül jelenítette meg a nyolcvanas éveke eleji Magyarország szellemi légkörét, a fiatal Tóth Erzsébet alkotói karakterét.

"Harminc évvel ezelőtt, Dárdai István Átváltozás című filmjének bemutatóján találkoztunk először, Szervácz Jóska mutatott be egymásnak bennünket, integetett a tömegben, hogy Az ott a Böske, látod?!"

Pécsi beszél a Zabriskie Point című filmről (ennek egyfajta magyar megfelelője lehetett az Átváltozás), amelyben fiatalok próbálják elgondolni, hogyan lehetne megváltoztatni a borzasztó, nyomasztó valóságot, beszélgetnek szabadságról, demokráciáról, a vége az, hogy berúgnak, és elterülnek.

Ilyenek voltunk mi is, mondja Pécsi Györgyi, járt a szánk, aztán elfeküdtünk valahol, és semmi nem történt.
Miközben az akkori próbálkozások, az elgondolások mégiscsak fontossá váltak, és ennek a dinamikus szellemi mozgásnak az egyik központi figurája volt Tóth Erzsébet.

Pécsi Györgyi (Tóth Erzsébet költészetét pozicionálva) Hervay Gizella és Sylvia Plath rokonságát hangsúlyozza - az itt nem derül ki pontosabban, hogy ezt a rokonságot hogyan lehet tetten érni az életművekben. Ahogyan az viszont nagyon is pontosan kiderül, hogy Tóth Erzsébet első két kötete, az Egy végtelen vers közepe és a Gyertyaszentelő kultikus könyvek voltak megjelenésük idején, Pécsi Györgyi még most, harminc évvel később is érezhető elfogódottsággal beszél róluk.

Hanti Krisztina egészen sajátos módját választotta a köszöntésnek. Saját verseiből olvasott fel. Nem alkalmi verseket, nem direkt módon Tóth Erzsébetről vagy -hez szólnak ezek a szövegek - inkább ízelítőt adnak Hanti költői munkáiból. Ha jól értem, Tóth Erzsébet művészete volt az indukcióélmény ezekhez a poémákhoz.

Énekelt még Újhelyi Kinga nagyon szépeket, az ünnepelt művésznő felolvasott saját műveiből, a vége felé pedig a mikrofonhoz lépett Lezsák Sándor, és keresetlenségével, helyenként pikáns humorával, a közös emlékek okos felidézésével úgy emelte meg a hangulatot, hogy közben tartalmilag valahogy mégis mélyített az egyébként nehezen medret találó ünneplésen.

Az estet Tóth Erzsébet dedikálása és állófogadás zárta.

Szabó Tibor Benjámin         

(Forrás: Bárka Online)


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép