Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
Az alapítók sorsa

Lezsák Sándor számára a két "igen" most még az MDF-nél is fontosabb

 

- 2,2 százalék, 2,4 százalék: ez volt az MDF eredménye a soproni, illetve a szécsényi idõközi országgyûlési választáson. Mit szól ehhez?

- Ezt a Magyar Demokrata Fórum Dávid Ibolya-féle vezetésének kell értékelnie.

 

- Nem érez személyes felelősséget?

- Akié a hatalom, azé a felelősség.

 

- Már kívülállónak érzi magát?

- Nem, nem, nem. Nem érzem magam kívülállónak. Én csak a Dávid Ibolya-munkacsoporttól vagyok független.

 

- "Engem a Magyar Demokrata Fórumból sem kitessékelni, se kizárni nem lehet" - ön mondta egy hónapja. A múlt héten kizárták.

- "Csak jogilag" - ez az ön által idézett mondat második részében szerepelt. A kizárás megtörtént. De a gondolkodásomat, az eddigi másfél évtizedet senki nem teheti tönkre.


- Fellebbez a kizárás ellen?

- Egy olyan koncepciós per valóságát éltem meg a másfél órás fegyelmi és etikai bizottsági meghallgatásomon, hogy úgy tűnik, fellebbezni fogok.

 

- Mit remél?

- Egyenes beszédet. Mondják meg, miért vagyok útjában a Magyar Demokrata Fórumnak.

 

- Nem tudja?

- Mondják ki ők.

 

- Már elmondták. Azért került sor az ön kizárására, mert "szembehelyezkedett a párt hivatalosan megfogalmazott irányvonalával", ön volt a belső ellenzék, az MDF elnökének lemondásáról beszélt, bírálta Dávid Ibolyát... S a "lakitelekiek" hetente leváltották a frakcióvezetőt.

- Mikor bíráltam Dávid Ibolyát? A tisztújítás folyamatában. Egy demokratikus pártban ez teljesen természetes. Az európai parlamenti választást megelőzően pedig egyszer nyilvánosan elmondtam, hogy én mást hangsúlyoznék a kampányban. Ugyanakkor az MDF sikere érdekében dolgoztam. Tessék megnézni a választókerületem eredményét, a második legjobb volt az országban. Az MDF országos gyűlése előtt teljesen természetes volt, hogy a belső ellenzék a frakcióban is meg akarja fogalmazni önmagát. Ez Lakitelek-munkacsoport néven jelent meg. Amikor szerettem volna bevinni úgymond a belső ellenzék gondolatait, programjait, fórumait az MDF-központba, akkor az volt a válasz a pártelnök asszonytól, hogy mit képzelek. Én valóban azt gondoltam, hogy ha demokratikus körülmények között kisebbségben maradok, akkor 25-én fölállok, és a többség előtt fejet hajtok. Azonban a hatalomvágynak, a politikai leszámolásnak olyan formái jelentek meg, amelyek elfogadhatatlanok. Az országos gyűlés előtt törvénytelenül kizárták öt képviselőtársamat a frakcióból. Ellenálltam. Más válaszom nem lehetett.


- Megalapítja a Lakitelek Pártot?

- Ugyan már! Erről soha nem volt szó. Kívülről jöttek ezek a provokáló bekiabálások. A kizárások és a kiválások után most döntöttünk arról, hogy tizennégyen kvázifrakciót hozunk létre az Országgyűlésben, s Nemzeti Fórum néven alapítunk egyesületet. Hat hónap múlva pedig frakciót alakítunk.

 

- De ha nincs a frakció mögött párt, ez nehéz...

- Ebben a fél esztendőben ki fog derülni, hogy tulajdonképpen mi történik az MDF-fel.


- Arra számít, hogy még visszakerülhet az MDF-be, s 2006-ban nem Fidesz-, hanem MDF-színekben indul?

- Nem tartom politikai illúziónak, hogy egy erős, önálló, egységes MDF lehetősége meg fog jelenni...

 

- S ön ismét tagja lesz a demokrata fórumnak?

- Igen... Azzal, hogy erőltetett tisztújítás volt a nyáron - a fenyegetettség állapotában -, különféle kis apró trükkel, manőverekkel a tagságnak egy jelentős részét távol tartották vagy megtévesztették. Elzsibbadt a tagság egy része, ám bennem él a remény, hogy ez a tagság erőre kap, és meg fog szólalni. Ezért is kérek mindenkit, hogy ne lépjen ki. Közel ezer megkeresést, telefont, faxot, levelet, üzenetet, villámpostát kaptam...

 

- Hány ezres az MDF tagsága?

- Nem tudom pontosan... tizennyolc-húszezer.

 

- Ha letelik a féléves moratórium a függetlenek soraiban, a "lakitelekiek" belépnek a Fideszbe?

- Erről soha nem volt szó.


- Dávid Ibolya a "kisgömböcös" levélben sérelmezte, hogy Orbán Viktor célja az MDF beolvasztása vagy megsemmisítése. Ön nem érzékelte ezt?

- Nem, nem, soha. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség vezetői megfelelő távolságtartással kezelték a demokrata fórumban történteket. Talán nagyobbal is, mint ahogyan kellett volna. Az MDF jelenlegi stratégiája: a Fideszt s annak elnökét sértegetni és rágalmazni kell, el kell szigetelni. A politikai ellenfeleket pedig üldözni kell és ki kell zárni. Ehhez még segédletet is kapott Dávid Ibolya az MSZP, illetve az SZDSZ részéről. A Fidesz szövetségesünk, ugyanakkor mindenkor az erős, egységes, önálló MDF érdekében dolgoztunk. Csodálkozik?... Kétféle önállóság van. A felelős önállóság lényege az, hogy az MDF programját akarom megvalósíttatni törvényesen, politikai eszközökkel, és ehhez van szövetségesem. A felelőtlen politizálás pedig, amit most gyakorol Dávid Ibolya és munkacsoportja, az kalandorpolitika, mert gyöngíti a jobboldal pozícióit. E mögött pedig ott irányít a szakértői stáb, a Political Capital elemzései...


- A Political Capital független elemző cég. De ön nyilván arra céloz, hogy Dávid Ibolya az SZDSZ- vagy az MSZP-szakértők hálójába került.

- Különféle jelek különféle gyanakvásokat erősítenek föl... De Dávid Ibolya leginkább saját karriervágyának hálójában vergődik.

 

- Nem lehet, hogy a Lakiteleken ön által megálmodott MDF teljesítette történelmi szerepét, eljárt fölötte az idő, s most már egy valóban professzionális, Dávid Ibolya által megálmodott, XXI. századi MDF-re van szükség?

- Az elmúlt másfél-két esztendőben számomra egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a jelenlegi vezetés felad korábban egységesen vállalt alapértékeket, "a mindenáron szavazatokat, mindegy, hogy honnan, mindegy, hogy milyen eszközökkel" elv jegyében.

 

- Az MDF sorsa, hogy volt elnökei, Bíró Zoltán, Für Lajos, Lezsák Sándor így vagy úgy kikerülnek a pártból?

- Az alapítók, Bíró Zoltán és Für Lajos korábban is és ma is az önálló, erős és egységes MDF-ben gondolkodnak. Ez közös sorsunk.

 

- Az ön "életművének" a Lakiteleki Népfőiskolát tekintik. Önök az Antall József Alapítványtól, a Fidesz pártalapítványától, de úgy hírlik, Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején az MSZP-SZDSZ-kormánytól is kaptak támogatást. Ez megfelel a lakiteleki elveknek, jobboldali eszmeiségnek?

- Kaptam olyan vádat MDF-elnökségi üléseken, hogy miért nem osztogatnak a népfőiskolán MDF-es zászlót, tagsági könyvet, MDF-es szórólapokat. Nehezen tudtam megértetni néhány MDF-es vezetővel, hogy ez nem pártiskola, soha nem is volt az. S ha állami cégeket értünk a Medgyessy-kormány alatt, igen, kaptunk támogatást állami cégektől különböző programokra, miután pályáztunk... A Lakiteleki Népfőiskola sok ezer ember szellemi építkezésének közös munkája, olyan nemzeti műhely, közösségfejlesztő intézmény, amely többek között a két világháború közötti magyar és az északi országok népfőiskolai hagyományait követi. Valóban életem meghatározó része a népfőiskola.


- Kizárták. Másnap mi volt az első gondolata?

- A december 5-i népszavazás ... A két igen számomra most még az MDF-nél is fontosabb.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

 

Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép