Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Az alapítók sorsa

Lezsák Sándor számára a két "igen" most még az MDF-nél is fontosabb

 

- 2,2 százalék, 2,4 százalék: ez volt az MDF eredménye a soproni, illetve a szécsényi idõközi országgyûlési választáson. Mit szól ehhez?

- Ezt a Magyar Demokrata Fórum Dávid Ibolya-féle vezetésének kell értékelnie.

 

- Nem érez személyes felelősséget?

- Akié a hatalom, azé a felelősség.

 

- Már kívülállónak érzi magát?

- Nem, nem, nem. Nem érzem magam kívülállónak. Én csak a Dávid Ibolya-munkacsoporttól vagyok független.

 

- "Engem a Magyar Demokrata Fórumból sem kitessékelni, se kizárni nem lehet" - ön mondta egy hónapja. A múlt héten kizárták.

- "Csak jogilag" - ez az ön által idézett mondat második részében szerepelt. A kizárás megtörtént. De a gondolkodásomat, az eddigi másfél évtizedet senki nem teheti tönkre.


- Fellebbez a kizárás ellen?

- Egy olyan koncepciós per valóságát éltem meg a másfél órás fegyelmi és etikai bizottsági meghallgatásomon, hogy úgy tűnik, fellebbezni fogok.

 

- Mit remél?

- Egyenes beszédet. Mondják meg, miért vagyok útjában a Magyar Demokrata Fórumnak.

 

- Nem tudja?

- Mondják ki ők.

 

- Már elmondták. Azért került sor az ön kizárására, mert "szembehelyezkedett a párt hivatalosan megfogalmazott irányvonalával", ön volt a belső ellenzék, az MDF elnökének lemondásáról beszélt, bírálta Dávid Ibolyát... S a "lakitelekiek" hetente leváltották a frakcióvezetőt.

- Mikor bíráltam Dávid Ibolyát? A tisztújítás folyamatában. Egy demokratikus pártban ez teljesen természetes. Az európai parlamenti választást megelőzően pedig egyszer nyilvánosan elmondtam, hogy én mást hangsúlyoznék a kampányban. Ugyanakkor az MDF sikere érdekében dolgoztam. Tessék megnézni a választókerületem eredményét, a második legjobb volt az országban. Az MDF országos gyűlése előtt teljesen természetes volt, hogy a belső ellenzék a frakcióban is meg akarja fogalmazni önmagát. Ez Lakitelek-munkacsoport néven jelent meg. Amikor szerettem volna bevinni úgymond a belső ellenzék gondolatait, programjait, fórumait az MDF-központba, akkor az volt a válasz a pártelnök asszonytól, hogy mit képzelek. Én valóban azt gondoltam, hogy ha demokratikus körülmények között kisebbségben maradok, akkor 25-én fölállok, és a többség előtt fejet hajtok. Azonban a hatalomvágynak, a politikai leszámolásnak olyan formái jelentek meg, amelyek elfogadhatatlanok. Az országos gyűlés előtt törvénytelenül kizárták öt képviselőtársamat a frakcióból. Ellenálltam. Más válaszom nem lehetett.


- Megalapítja a Lakitelek Pártot?

- Ugyan már! Erről soha nem volt szó. Kívülről jöttek ezek a provokáló bekiabálások. A kizárások és a kiválások után most döntöttünk arról, hogy tizennégyen kvázifrakciót hozunk létre az Országgyűlésben, s Nemzeti Fórum néven alapítunk egyesületet. Hat hónap múlva pedig frakciót alakítunk.

 

- De ha nincs a frakció mögött párt, ez nehéz...

- Ebben a fél esztendőben ki fog derülni, hogy tulajdonképpen mi történik az MDF-fel.


- Arra számít, hogy még visszakerülhet az MDF-be, s 2006-ban nem Fidesz-, hanem MDF-színekben indul?

- Nem tartom politikai illúziónak, hogy egy erős, önálló, egységes MDF lehetősége meg fog jelenni...

 

- S ön ismét tagja lesz a demokrata fórumnak?

- Igen... Azzal, hogy erőltetett tisztújítás volt a nyáron - a fenyegetettség állapotában -, különféle kis apró trükkel, manőverekkel a tagságnak egy jelentős részét távol tartották vagy megtévesztették. Elzsibbadt a tagság egy része, ám bennem él a remény, hogy ez a tagság erőre kap, és meg fog szólalni. Ezért is kérek mindenkit, hogy ne lépjen ki. Közel ezer megkeresést, telefont, faxot, levelet, üzenetet, villámpostát kaptam...

 

- Hány ezres az MDF tagsága?

- Nem tudom pontosan... tizennyolc-húszezer.

 

- Ha letelik a féléves moratórium a függetlenek soraiban, a "lakitelekiek" belépnek a Fideszbe?

- Erről soha nem volt szó.


- Dávid Ibolya a "kisgömböcös" levélben sérelmezte, hogy Orbán Viktor célja az MDF beolvasztása vagy megsemmisítése. Ön nem érzékelte ezt?

- Nem, nem, soha. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség vezetői megfelelő távolságtartással kezelték a demokrata fórumban történteket. Talán nagyobbal is, mint ahogyan kellett volna. Az MDF jelenlegi stratégiája: a Fideszt s annak elnökét sértegetni és rágalmazni kell, el kell szigetelni. A politikai ellenfeleket pedig üldözni kell és ki kell zárni. Ehhez még segédletet is kapott Dávid Ibolya az MSZP, illetve az SZDSZ részéről. A Fidesz szövetségesünk, ugyanakkor mindenkor az erős, egységes, önálló MDF érdekében dolgoztunk. Csodálkozik?... Kétféle önállóság van. A felelős önállóság lényege az, hogy az MDF programját akarom megvalósíttatni törvényesen, politikai eszközökkel, és ehhez van szövetségesem. A felelőtlen politizálás pedig, amit most gyakorol Dávid Ibolya és munkacsoportja, az kalandorpolitika, mert gyöngíti a jobboldal pozícióit. E mögött pedig ott irányít a szakértői stáb, a Political Capital elemzései...


- A Political Capital független elemző cég. De ön nyilván arra céloz, hogy Dávid Ibolya az SZDSZ- vagy az MSZP-szakértők hálójába került.

- Különféle jelek különféle gyanakvásokat erősítenek föl... De Dávid Ibolya leginkább saját karriervágyának hálójában vergődik.

 

- Nem lehet, hogy a Lakiteleken ön által megálmodott MDF teljesítette történelmi szerepét, eljárt fölötte az idő, s most már egy valóban professzionális, Dávid Ibolya által megálmodott, XXI. századi MDF-re van szükség?

- Az elmúlt másfél-két esztendőben számomra egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a jelenlegi vezetés felad korábban egységesen vállalt alapértékeket, "a mindenáron szavazatokat, mindegy, hogy honnan, mindegy, hogy milyen eszközökkel" elv jegyében.

 

- Az MDF sorsa, hogy volt elnökei, Bíró Zoltán, Für Lajos, Lezsák Sándor így vagy úgy kikerülnek a pártból?

- Az alapítók, Bíró Zoltán és Für Lajos korábban is és ma is az önálló, erős és egységes MDF-ben gondolkodnak. Ez közös sorsunk.

 

- Az ön "életművének" a Lakiteleki Népfőiskolát tekintik. Önök az Antall József Alapítványtól, a Fidesz pártalapítványától, de úgy hírlik, Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején az MSZP-SZDSZ-kormánytól is kaptak támogatást. Ez megfelel a lakiteleki elveknek, jobboldali eszmeiségnek?

- Kaptam olyan vádat MDF-elnökségi üléseken, hogy miért nem osztogatnak a népfőiskolán MDF-es zászlót, tagsági könyvet, MDF-es szórólapokat. Nehezen tudtam megértetni néhány MDF-es vezetővel, hogy ez nem pártiskola, soha nem is volt az. S ha állami cégeket értünk a Medgyessy-kormány alatt, igen, kaptunk támogatást állami cégektől különböző programokra, miután pályáztunk... A Lakiteleki Népfőiskola sok ezer ember szellemi építkezésének közös munkája, olyan nemzeti műhely, közösségfejlesztő intézmény, amely többek között a két világháború közötti magyar és az északi országok népfőiskolai hagyományait követi. Valóban életem meghatározó része a népfőiskola.


- Kizárták. Másnap mi volt az első gondolata?

- A december 5-i népszavazás ... A két igen számomra most még az MDF-nél is fontosabb.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

 

Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép