Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Az államot is újra kell építenünk
2009. szeptember 8.

Vissza kell állítani a törvényességet Magyarországon, a kormány tevékenysége semmi másról nem szól, mint a hatalommal való visszaélésről - mondta a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének találkozóján Orbán Viktor. Nagy gyávaság lenne, ha elszalasztanánk a nemzeti összefogás kínálkozó lehetőségét, a keresztény erkölcs képviseletét - mondta a rendezvényen Lezsák Sándor.

A kereszténydemokraták a horgonyt jelentik a néppárt számára a szellemi gyökerekhez – jelentette ki vasárnap Orbán Viktor a KDNP és a Fidesz, „az igazságot és a többséget egyesítő” koalíciójáról szólva a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének húszéves jubileumát ünneplő találkozó zárónapján az esztergomi Szent Adalbert Központban. A volt miniszterelnök a Jobbik és a politikai radikalizmus megerősödése kapcsán úgy fogalmazott, ezek az erők olyan megoldásokat javasolnak, amelyek az orvosolni kívánt problémáknál is nagyobb bajt okoznának, ráadásul a mélyükben „sötét érzelmek”, olykor gyűlölet húzódik. Hozzáfűzte, a mai közhangulatnak azonban igenis oka van, „nem egy szellemi tévedés az állampolgárok részéről”.

A Fidesz elnöke szerint ennek ellenére a baloldal azt akarja elhitetni, hogy „aki kétségbeesik, az fasiszta”, miközben az emberek szemét is kilopták, az országot pedig eladósították. „A szocialista zseb irtózik az ürességtől” – tette hozzá, majd úgy fogalmazott, az állam mára szétesett, a közbiztonság alig mérhető, bajban az oktatás, az egészségügy működése pedig szinte már csodaszámba megy. „Az államot újra kell építeni, de az állam nem egyenlő a nemzettel. Láttunk már olyat, hogy az állam szembefordult a nemzettel. Ezért meg kell erősíteni a civilszervezeteket, a kis közösségeket, a családokat, amelyek a nemzet fundamentumát adják” – mondta Orbán Viktor.

Rámutatott: a törvényesség helyreállítása a legfontosabb feladat. Ki kell mondani, hogy a törvények fölé helyeződés nem fogadható el, és a „győztesnek nem mindenben igaza, hanem dolga van”. A kormányzat tevékenysége ugyanis ma semmi másról nem szól, mint a hatalommal való visszaélésről. Ősbűnnek nevezte, hogy a kettős állampolgárságról szóló népszavazás kampányában „magyart magyarra uszítottak”, illetve, hogy 2006. október 23-án az adófizetők pénzéből fenntartott karhatalom politikai nyomásra a nép ellen fordult. Mint fogalmazott, a Fidesz nemzeti kultúrpolitikát kíván folytatni, ugyanakkor szeretné megmutatni a határokon belül élőknek, hogy a határon túli magyarsággal való gazdasági együttműködés hozzátesz az ország teljesítményéhez.

A találkozón szombaton az előadók olyan témákat jártak körül, mint a demográfiai katasztrófa, az ifjúság előtt álló kihívások, a gazdasági és morális válság, s a keresztény erkölcsök képviselete. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke arról beszélt, nem nekünk kell megvédenünk a keresztény értékeket, azok óvnak bennünket. „Gyávaság lenne, ha elszalasztanánk a nemzeti összefogás lehetőségét.” Szerinte ki kell hozni a tömegeket a passzív rezisztencia állapotából, hiszen csak az a nemzet életképes, amely a közösségen keresztül lélegzik.

„Megtanultunk kopoltyúval lélegezni, ám már jelentkeznek az embóliás tünetek, melyek forrása az előző rendszerben meghonosított, majd az elmúlt húsz évben az erősödő önzés volt. Ennek láthatjuk a jeleit az öngyilkosságok, a válások magas számában, az alkoholizmus terjedésében” – mutatott rá Lezsák, aki szerint nem véletlen, hogy Magyarország vált a spekulációs és karvalytőke első számú áldozatává, hiszen az összefogásra képtelen embereket a legkönnyebb kizsákmányolni.

„A manapság széles körben elterjedt szubjektivista, utilitarista és relativista irányzatok nem úgy jelennek meg, mint egyszerű gyakorlati álláspontok, mint szokások, hanem mint megállapodott elméletek, teljes kulturális és társadalmi legitimitást követelve” – idézte II. János Pál pápát Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek. Mint mondta, a fogyasztói társadalom eltörli az ember bűntudatát, s „a média rendszeresen azon dolgozik, hogy emléke is kiirtódjék az emberekből a bűnnek és az azt követő bűntudatnak”.


 

Kisemberek koalíciója

A jövő: a kisemberek koalíciója – ezzel a mottóval zajlik az idén a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége húszéves évfordulóját ünneplő programsorozat, melynek megkoronázása volt a hét végén Esztergomban tartott konferencia. Osztie Zoltán az Erdő Péter bíboros pénteki előadásával megnyitott találkozón úgy fogalmazott, a jelmondat arra utal, hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben van jövőnk, ám tudjuk, hogy azért egységben kell tennünk. Mindehhez pedig „segítséget Istentől kell várnunk”. Lapunknak azt mondta, a keresztény ember kötelessége megszólalnia erkölcsi kérdésekben.


Kacsoh Dániel
Magyar Hírlap

 


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
XVIII. Lakiteleki Filmszemle
Lakitelek Népfőiskola
2018. november 14-16.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép