Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Az iskolai nevelésben ma már hiányzik a felmutatható érték
2008. november 24.

Az egész magyar társadalom súlyos értékválsággal küszködik, a családok krízisben vannak - mondta lapunknak Görbe László, a Szent Margit Gimnázium igazgatója. Szerinte mindez a közoktatásra is negatív hatással van.

Az intézmény adott otthont a hét végén az Asszonyok a nemzeti egységért mozgalom konferenciájának. Mi történik az iskoláinkban? – erre a kérdésre kereste a választ szombaton az Asszonyok a nemzeti egységért mozgalom meghívására a Szent Margit Gimnáziumban számos oktatási szakember, szakpolitikus, iskolafenntartó és gyakorló pedagógus. Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke a kormányzat tudatos iskolarombolásáról, Hoffmann Rózsa, a KDNP országgyűlési képviselője, egyetemi tanár a nevelés előtti válaszutakról tartott előadást. Görbe László másfél éve igazgatja a tanácskozásnak otthont adó Szent Margit Gimnáziumot. Lapunknak a közoktatás válságáról beszélt, amelynek oka szerinte, hogy változóban van a diákság szellemisége. Ezekben az években lépnek be a középiskolába azok a fiatalok, akik már diktatórikus korlátok nélkül nőhettek fel, ami a túlzott szabadságeszmény miatt oda vezetett, hogy nem tudnak olyan értéket, szellemiséget felmutatni, amelyet követhetőnek tekintenének. Hozzátette: nemcsak a fiatalok, hanem szüleik, az egész magyar társadalom súlyos értékválsággal küszködik.


A helyzetet nehezíti, hogy a családok is krízisben vannak, a legtöbb gyermek esetében hiányzik a nyugodt otthon, a szülő mint példakép. Úgy kitolódott a munkában töltött idő, hogy a szülők többsége nem tud, de előfordul, hogy már nem is akar foglalkozni gyermeke nevelésével, a feladatot vagy az iskolára, vagy éppen senkire nem hárítja.

Az elmúlt években rendkívül sokat változott az oktatás szerkezete is, átalakították az érettségik rendszerét, más feltételekkel zajlik a felsőoktatás, és ez bizonytalanságot kelt diákban, szülőben, pedagógusban egyaránt. Elhibázott, hogy az igen liberális szemléletű Nemzeti alaptanterv nem ad útmutatást, milyen ismeretanyagot követelnek meg a diákoktól a továbbtanuláshoz, viszont a középfokú tanulmányok lezárásaként nagyon kemény érettségi vizsgakövetelményt állítanak fel.

Görbe László elmondta, hogy emiatt az oktatásra gyakorlatilag rátelepedett egy ipar, amelynek szereplői súlyos összegekért, különórákon vállalják a gyerekek felkészítését. Ezek a folyamatok is indokolhatják a pedagógus szerint, hogy egyre több szülő igyekszik gyermekét egyházi fenntartású intézménybe járatni, ahol tudja, hogy a magas színvonalú oktatás mellett figyelmet fordítanak a tanulók nevelésére, és vallásos gondoskodással veszik őket körbe. Az igazgató szerint utóbbinak mind nagyobb szerepe van az iskola életében, mert sok lelkileg sérült fiatal kerül be az intézménybe, ezért iskolapszichológust kell foglalkoztatniuk, hogy segíteni tudják tanítványaikat. "Egyre több feladat hárul az iskolákra, miközben a hatalom – a gazdasági válságra hivatkozva – elveszi a pedagógusok fizetését, holott nem ők okozták mindezt".

 


Sándor Csilla
Magyar Hírlap

 


Képtár


Kurultaj a bugaci pusztában
2018. augusztus 11.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép