Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Barangolás múltban, jelenben
2009. október 13.

Érdekes előadások követték egymást a Lakitelek Népfőiskola Mándoky Kongur Kollégiumának hétvégi, háromnapos foglalkozásán. A sort péntek este Vásáry István turkológus professzor előadása nyitotta. Szombat reggel Moysné Lezsák Gabriella régész tartott előadást Kazahsztán a magyar őstörténet tükrében címmel, majd Csepin Péter és Zsolnai Gábor számolt be kazahsztáni lovas útjáról.

A hagyományőrző életmódjáról közismert két fiatalember Bencze István társaságában idén április 1-én kelt útra az ázsiai országba, ahonnan szeptember végén, lóháton tértek haza. Élménybeszámolójukból, melynek Az (Isszik-kurgáni) Aranyembertől (az ószajlai) Attila halmáig címet adták kiderült, a változás szele Kazahsztánt is elérte. A begyűrűző globalizmus hatására, a végeláthatatlan puszták népének városokban élő hányada ma már méregdrága autókkal furikázik, angol telivéreken vágtázik, miközben egykor legendásan híres saját lófajtáikból legfeljebb pásztoroknál találni. A lovakkal együtt eltűnőben vannak az ősi hagyományok, az évszázadokon, évezredeken át használt természetes alapanyagokat pedig fokozatosan kiszorítják a szintetikus anyagok. Az átlagemberek vendégszeretete ugyan még a régi, azonban a romló közbiztonság és a fontoskodó, akadékoskodó bürokraták miatt rohamosan veszít hajdani vonzerejéből, a magukat a kunok rokonainak tartó kazakok földje.

Délután dr. Stanley Kao, Tajvan, vagyis a Kínai Köztársaság magyarországi képviseleti irodájának vezetője tartott előadást a Népfőiskola Kölcsey Házában, a népi Kínától való önállóságát minden fenyegetés dacára is elszántan őrző sziget múltjáról, és jelenéről. Az előadás előtt Lezsák Sándor emlékeztetett a szigetországon a közelmúltban végigsöprő iszonyatos erejű tájfunról. A hallgatók egyperces néma felállással tisztelegtek a természeti csapás áldozatai előtt.

A diplomata elmondta: a húszmilliós Tajvan területe alig egyharmada Magyarországénak. A sziget 1949-ben szakadt el a kommunista Kínától, több évtizedes diktatúra után a nyolcvanas évek végén léphetett a fejlődés útjára. Ásványi kincsek híján kénytelenek mindent külföldről beszerezni. A nehézségek dacára, gyorsan behozták lemaradásukat. Napjaikban Tajvan Ázsia négy legdinamikusabban fejlődő országának egyike.

A diplomata után Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi igazgatója beszélt a németországi választásokról és annak következményeiről.

Az előadásokat követően a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium ifjú költői és írói mutatták be, az intézmény fennállásának 200. évfordulója alkalmából kiadott antológiáját.

A vasárnapi kollégiumi foglalkozás reggel szentmisével indult, majd délig neves szakemberek tartottak előadást.


Szász András
kis-kunsag.hu

 


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép