Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásáról

 

ELNÖK: Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Lezsák Sándor frakcióvezető-helyettes úr, a Magyar Demokrata Fórum képviselőcsoportjából: „Batthyány-Strattmann László boldoggá avatásáról" címmel. Öné a szó, frakcióvezető-helyettes úr.


LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony.

Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársaim! Tegnap Rómában, a Szent Péter téren II. János Pál pápa boldoggá avatta a rendkívüli képességekkel rendelkező magyar szemorvost, a szegények orvosát, herceg Batthyány-Strattmann Lászlót.

Történik mindez akkor, amikor a Tigris és az Eufrátesz mentén ügyeletes orvosok állnak készenlétben, s várnak az áldozatokra, és ez az ügyeletes politikai katasztrófa minden más eseményt a háttérbe szorít. Történik mindez akkor, amikor éjszakánként fönn a magosban tompán zúgnak, búgnak a röpülőgépek, lelkiismeretünket zaklatják a riadalmas rádióhírek, villámposták, a képernyőn élő adásban rakétabombák hullnak, olajtüzek égnek, s látjuk az odavezényelt katonák tízezreit, s a magunk történelmi tapasztalataiból tudjuk az ott élő milliók kiszolgáltatottságát, fenyegetettségét.

Történt tehát mindezek ellenére és ellenében Rómában a Szent Péter téren, több ezer magyar és osztrák zarándok jelenlétében, hogy II. János Pál pápa boldoggá avatta a szembetegek és a szegények orvosát, a karizmatikus erejű herceg Batthyány-Strattmann Lászlót. Batthyány-Strattmann a szegények orvosa volt, minden vagyonát arra áldozta, hogy kórház működhessen az édesapjától örökölt köpcsényi kastélyban s később a körmendi várkastélyában is. A Magyar Tudományos Akadémia tagja volt, aki egyetemi katedra helyett vidéken, ahogy akkor is mondták: az Isten háta mögött, de talán mégis az Isten színe előtt gyógyította a betegek ezreit. Több mint húszezer műtétet hajtott végre.

Felesége, Coreth Mária Terézia grófnő társa volt a hitben, családban, gyógyításban. Családi életük is példamutató volt. Tizenhárom gyermeknek adtak életet, s olyan családi otthont teremtettek, amelyben Krisztus szeretetparancsa volt a legfőbb törvény. Batthyány-Strattmann gyógyító híre messze vidékre, országhatáron túlra is eljutott; nemcsak azért, mert ingyen gyógyította a szegényeket és rendkívüli orvosi eredményeket ért el, de talán azért is, mert szívjósága, keresztényi emberszeretete olyan környezetet teremtett maga körül, amely az isteni szeretet melegségét sugározta mindenki felé.

Tisztelt Ház! A tegnapi boldoggá avató ünnepi esemény nemcsak a katolikus világegyház s nemcsak a Kárpát-medence, a történelmi haza keresztény magyarságának példázatos ünnepe. A Vatikán tegnap a világ orvosai és a családapák elé egy magyar orvost állított példaképül. Batthyány-Strattmann társa lett a nők becsületének védelméért vértanúhalált halt Apor Vilmos püspöknek s a Kárpátalján mártíriumot szenvedett Romzsa Teodor görög katolikus püspöknek. Az igazi ünnep, tisztelt Ház, erőt és feladatot jelent, a hétköznapokat erősíti.

Ez a boldoggá avatás alkalmat ad arra, hogy itt, a tisztelt Házban és e Ház falain kívül családban, iskolában és helyi közösségben újra és újra átgondoljuk az egymás iránt viselt felelősségünket, lehetőségeinket, mert akinek az égi teremtő többet adott, annak itt a földön több a szolgálata is. A cselekvő szolidaritás azt jelenti, hogy a gazdag embernek kötelessége segíteni a szegénynek, az egészséges embernek gyógyító környezetet kell biztosítania, a válságos helyzetbe sodródó embernek pedig segítséget kell hogy adjon a család és a helyi közösség. A tegnapi boldoggá avatás megerősíti a cselekvő szolidaritáson alapuló egyházi intézményeket, és bármennyire is nehezen tudjuk legyűrni magunkban a világ háborús feszültségeit, Batthyány-Strattmann boldoggá avatása mégis reményt jelent, hogy ebben az anyagias, szeretet nélküli életet leélő, egymás mellett elrohanó sorsok világában a józan eszünk megmaradhat.

E napirend előtti egyetemes főhajtásunk arra biztatja a lelkileg erőseket, hogy kövessék Batthyány-Strattmann életútját, s ez a közös elismerés talán megvédelmezi a korunkban divatos cinikus gúnytól és lekicsinyléstől a szegények orvosapostolát; s talán így a józan eszünk is megmarad, mert ez a kötelességünk, tisztelt Ház, hogy ebben a zaklatott világban különbséget tudjunk tenni a jó és a rossz között, a sarlatán és a gyógyító orvos között, a terrorista és a szabadságharcos között.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

ELNÖK: Megköszönöm frakcióvezető-helyettes úr felszólalását. Kérdezem, hogy a kormány részéről kíván-e bárki reagálni? (Nincs jelentkező.)

Nem kíván. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Miért nem? - Közbeszólás az MSZP soraiból: Egyetértünk.)

 

Képtár


Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép