Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Befejeződött a Tolsztoj Társaság által meghirdetett orosz műveltségi vetélkedő Lakiteleken
2013. szeptember 27.

A révkomáromi Selye János Gimnázium (Szlovákia) csapata nyerte a Tolsztoj Társaság által, országos és határon túli középiskolások számára meghirdetett orosz műveltségi vetélkedőt pénteken, a lakiteleki Népfőiskolán.

Az orosz kultúra reneszánszát éli Magyarországon, köszönhető ez a keleti nyitás politikájának is – hangsúlyozta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Tolsztoj Társaság tiszteletbeli elnöke az eredményhirdetés után.

A Lev Tolsztoj és kora című verseny célja az orosz kultúra értékeinek a lehető legszélesebb értelemben vett népszerűsítése, a középiskolások orosz kultúra iránti nyitottságának, érdeklődésének fejlesztése volt – hangsúlyozta a lakiteleki Népfőiskola alapítója.

A verseny szervezői olyan feladatokat állítottak, amelyek egyfelől az orosz kultúra minden területét lefedték, másfelől olyanokat, amelyeket a diákok a kreativitásukra támaszkodva, az életkori sajátosságaiknak megfelelően, játékos formában tudtak megoldani – fogalmazott az Országgyűlés alelnöke.

A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület hirdette meg az orosz műveltségi vetélkedőt a magyar és a határon túli - magyar tanítási önálló vagy magyar tanítási nyelvű tagozattal vagy osztállyal rendelkező - gimnáziumok és szakközépiskolák diákjai számára.

A középiskolai vetélkedőre 64 csapat jelentkezett. Az első fordulóból 19 középiskolai csapat jutott tovább. Lezsák Sándornak a védnöksége, és az általa vezetett Lakitelek Alapítványnak a támogatása mellett kerül sor a népfőiskolán a második fordulóra. Csütörtökön, a zsűri döntését követően tizenegy csapat jutott tovább a pénteki, mindent eldöntő összecsapásra.

A győztes révkomáromi Selye János Gimnázium csapata a felkészítő tanárukkal együtt, a vetélkedő fődíjaként egy ötnapos moszkvai kiránduláson vesznek részt. A verseny második és harmadik helyezettjei értékes tárgyjutalmakban – könyvekben, színházjegyekben – részesültek.

Befejeződött a Tolsztoj Társaság által meghirdetett orosz műveltségi vetélkedő Lakiteleken

(Forrás: mti.hu)

 

A Lev Tolsztoj és kora vetélkedő versenyeredményei

2013. szeptember 26-27-én a lakiteleki Népfőiskolán zajlott le a Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület által meghirdetett Lev Tolsztoj és kora középiskolai műveltségi vetélkedő II. fordulója.

A verseny első napján, szeptember 26-án a második fordulóba bejutott húsz csapat, míg a második napon, szeptember 27-én már csak az első napon legjobban teljesítő tizenegy csapat mérte össze tudását a fődíjért, az ötnapos moszkvai utazásért.

A verseny győztese a révkomáromi Selye János Gimnázium csapata lett, nekik ezúton is gratulálunk!

 

A második versenynap után a csapatok helyezése a következőképpen alakult:

 

A 2. helyen holtversenyben három gimnázium, a monori József Attila, a fehérgyarmati Deák Ferenc és a bajai III. Béla Gimnázium csapata végzett.

3. lett a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium csoportja.

4. helyezést ért el a Budapesti Egyetem Katolikus Gimnáziuma

Az 5. helyen holtversenyben végeztek a Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumának és a győri Krúdy Gyula Gimnáziumnak a tanulói

6. helyen végzett a veszprémi Lovassy László Gimnázium

7. lett a Sepsiszentgyörgyről érkezett Mikes Kelemen Elméleti Líceum csapata

8. helyezést ért el a Móricz Zsigmond Gimnázium, melynek tanulói Ibrányból érkeztek.

 

A két versenynap közötti estén a diákokat és kísérő tanáraikat elbűvölte Ksenia Zakharova-Volovik orosz énekes gyönyörű népdalokkal, melyeket Dr. Szűcs Olga, a Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnöke, a zsűri tagja tolmácsolt. Ezt követte a lakiteleki Mentális Majális zenekar magyar verseket feldolgozó koncertje.

Lakitelek, 2013. 09. 28.

Kapcsolódó fotóinkat ide kattintva megtekinthetik a képtárban


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
14:00 Képviselői fogadóóra Bugacon
18:00 Faluszépítő Társaskör 8. összejövetele
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép