Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
Befejezzük az egészséges nemzeti rendszerváltást

Rendkívüli méreteket öltött mára hazánkban a szegénység, adósságcsapdában vergődő családok tízezrei látják szinte reménytelennek sorsukat - mondta lapunknak Lezsák Sándor. Az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke ugyanakkor bízik abban, hogy Orbán Viktor nemzeti programja és az ahhoz szorosan illeszkedő, Széles Gábor által kidolgozott, a vidéki Magyarország felvirágoztatását szolgáló tervezete kiutat jelenthet az országnak.

 

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az ország legszegényebb területei közé tartozik. Mi lehet a kitörési pont?

– Ebben a megyében, így a szatmári emberben is rendkívüli életerő van, a küzdelmet soha nem adja föl. Nekem – Radnótival szólva – nem térkép-e táj, nagyszüleim a Nyírségben éltek. Az 1987-es lakiteleki találkozó után sok ezren csatlakoztak hozzánk, sorra hozták létre az MDF-szervezeteket, és ez akkor tiltott és megtűrt szervezkedést, közéleti bátorságot jelentett. Maradandó élményem a két évtizeddel ezelőtti rendszerváltó próbatétel, és azok az emberek, akikkel most megújuló erővel készülünk a változásra. Nem ok nélkül kapta Fülöp István barátom „a szatmári ember” kitüntető megnevezést. Életsorsa bizonyítja, hogy a legnehezebb helyzetben, sorsfordító időben is képes társaival együtt cselekvőképes erőt mozgósítani.

– Ön szerint ezek a konfliktusok – a szegénység, a közbiztonság hiánya, a cigánykérdés –, az a tehetetlenségérzés nem a radikálisok malmára hajtják a vizet?

– A szó eredeti értelmében magam is radikális vagyok, gyökeres változást akarok. Nemrég újra hallottam azt a mondatot, amelyet Móricz Zsigmond is följegyzett valamikor: Akkor vágjuk le a csirkét, amikor vagy a csirke, vagy pedig a kisgyerek beteg. A helyzet szinte rosszabb, mint Móricz idejében. Ma már a legtöbb helyen csirke sincs. Sokhelyütt teljes a kiszolgáltatottság. A szegénység rendkívüli méreteket öltött, családok tízezrei látják szinte reménytelennek sorsukat. Adósságcsapdában, létbizonytalanságban, fizikailag is fenyegetett állapotban keresik a kilábalás lehetőségeit.

– A Jobbik erre érzett rá.

– A nagy nyereségvágyból elkövetett nyolcesztendős országrombolás idegileg is megviselte az ország többségét. Ezt a több mint kétharmados többséget a közös ellenfél, a bűnös balliberális kormánypolitika terelte össze. Indulati gyúanyag is keletkezett, és azt még a gyereknek is meg kell tanulnia, hogy a tűzzel játszani életveszélyt jelent. A jogos indulatot fegyelmezni pedig csak az képes, akinek meghatározott célja, megvalósítható programja van. Orbán Viktor országértékelője pontos és hiteles látlelet, nemzeti programja rendkívüli esélyt ad a gazdasági, társadalmi, erkölcsi megújulásra, a gyökeres változásra. Ehhez illeszkedik Széles Gábornak a vidéki Magyarország felvirágoztatását rögzítő programja, amelyet – számos helyi visszajelzésből tudom – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is fokozott érdeklődés és várakozás kísér.

– Az MDF a népi írók szellemisége, hagyományai mentén alakult meg. Ön szerint, látva az elmúlt húsz év tapasztalatait, nincs itt az ideje a népi írók új mozgalmának?

– A Fidesszel szövetséges Nemzeti Fórum egyik törekvéséről kérdez. A Kert-magyarország és a Harmadik út gondolata, a népi írók szellemisége, valóságérzékenysége olyan korszerű hagyomány, amely a politikai klímaváltozás egyik tiszta és bővizű forrásvidéke. A magam népfőiskolai tapasztalata erősíti, hogy ma is életképes és szükséges például a falukutató program megújított formája. A Lakiteleki Népfőiskolán többek között olyan kollégiumokat szervezünk, amelyek során tudományos igényességgel egyetemisták végeznek valóságos föltáró terepmunkát. Ez biztonságos tényadatokat ad a politikának a törvény-előkészítő munkálatokhoz. Most készítjük elő a tanyakollégium második részét. Április végén újra 120 egyetemista és főiskolás, valamint harminc oktató, a tudós geográfus és gyakorlati szakember, Csatári Bálint irányításával végzi a valóságot feltáró, a tanyavilágot bejáró terepmunkát. Ennek haszna jelenik meg a készülő tanyatörvényben. Az is lényeges, hogy ezek a fiatalok olyan élményekre, valóságismeretre tesznek szert, amelyek jótékony hatással lesznek szakmai jövőjükre is.

– Az az MDF, amit ma a demokrata fórumnak hívnak, semmiben sem egyezik azzal, amelyet egykor megalapítottak. Önt, az alapítót is kizárták, sok ezren önszántukból távoztak. Mit szól a mostani MDF-hez?

– Ha nem az MDF nevet gyaláznák meg naponta, akkor szóra sem volna érdemes az az ócska, kisstílű hazárdjáték, szánalmas erőlködés, amely a Dávid-féle munkacsoportot jellemzi. Bennünket kizártak az MDF-ből, de a múltunkból kizárni nem lehet. A lakiteleki kezdet, a szerveződés lázas hónapjai, helyi és országos sikerélmények, az a sok-sok közösségi kapcsolat ma is erőt ad. Ez az egészséges erő szervezi most a Fidesz-KDNP szövetségesét, politikai egyesületünket, a Nemzeti Fórumot. Ma a Nemzeti Fórum a lakiteleki MDF, s ezért Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is minden erőt mozgósítunk annak érdekében, hogy befejezzük a húsz esztendővel ezelőtti közös munkánkat, az egészséges nemzeti rend­szerváltást.


Pindroch Tamás
Magyar Hírlap


Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép