Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
Befejezzük az egészséges nemzeti rendszerváltást

Rendkívüli méreteket öltött mára hazánkban a szegénység, adósságcsapdában vergődő családok tízezrei látják szinte reménytelennek sorsukat - mondta lapunknak Lezsák Sándor. Az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke ugyanakkor bízik abban, hogy Orbán Viktor nemzeti programja és az ahhoz szorosan illeszkedő, Széles Gábor által kidolgozott, a vidéki Magyarország felvirágoztatását szolgáló tervezete kiutat jelenthet az országnak.

 

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az ország legszegényebb területei közé tartozik. Mi lehet a kitörési pont?

– Ebben a megyében, így a szatmári emberben is rendkívüli életerő van, a küzdelmet soha nem adja föl. Nekem – Radnótival szólva – nem térkép-e táj, nagyszüleim a Nyírségben éltek. Az 1987-es lakiteleki találkozó után sok ezren csatlakoztak hozzánk, sorra hozták létre az MDF-szervezeteket, és ez akkor tiltott és megtűrt szervezkedést, közéleti bátorságot jelentett. Maradandó élményem a két évtizeddel ezelőtti rendszerváltó próbatétel, és azok az emberek, akikkel most megújuló erővel készülünk a változásra. Nem ok nélkül kapta Fülöp István barátom „a szatmári ember” kitüntető megnevezést. Életsorsa bizonyítja, hogy a legnehezebb helyzetben, sorsfordító időben is képes társaival együtt cselekvőképes erőt mozgósítani.

– Ön szerint ezek a konfliktusok – a szegénység, a közbiztonság hiánya, a cigánykérdés –, az a tehetetlenségérzés nem a radikálisok malmára hajtják a vizet?

– A szó eredeti értelmében magam is radikális vagyok, gyökeres változást akarok. Nemrég újra hallottam azt a mondatot, amelyet Móricz Zsigmond is följegyzett valamikor: Akkor vágjuk le a csirkét, amikor vagy a csirke, vagy pedig a kisgyerek beteg. A helyzet szinte rosszabb, mint Móricz idejében. Ma már a legtöbb helyen csirke sincs. Sokhelyütt teljes a kiszolgáltatottság. A szegénység rendkívüli méreteket öltött, családok tízezrei látják szinte reménytelennek sorsukat. Adósságcsapdában, létbizonytalanságban, fizikailag is fenyegetett állapotban keresik a kilábalás lehetőségeit.

– A Jobbik erre érzett rá.

– A nagy nyereségvágyból elkövetett nyolcesztendős országrombolás idegileg is megviselte az ország többségét. Ezt a több mint kétharmados többséget a közös ellenfél, a bűnös balliberális kormánypolitika terelte össze. Indulati gyúanyag is keletkezett, és azt még a gyereknek is meg kell tanulnia, hogy a tűzzel játszani életveszélyt jelent. A jogos indulatot fegyelmezni pedig csak az képes, akinek meghatározott célja, megvalósítható programja van. Orbán Viktor országértékelője pontos és hiteles látlelet, nemzeti programja rendkívüli esélyt ad a gazdasági, társadalmi, erkölcsi megújulásra, a gyökeres változásra. Ehhez illeszkedik Széles Gábornak a vidéki Magyarország felvirágoztatását rögzítő programja, amelyet – számos helyi visszajelzésből tudom – Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is fokozott érdeklődés és várakozás kísér.

– Az MDF a népi írók szellemisége, hagyományai mentén alakult meg. Ön szerint, látva az elmúlt húsz év tapasztalatait, nincs itt az ideje a népi írók új mozgalmának?

– A Fidesszel szövetséges Nemzeti Fórum egyik törekvéséről kérdez. A Kert-magyarország és a Harmadik út gondolata, a népi írók szellemisége, valóságérzékenysége olyan korszerű hagyomány, amely a politikai klímaváltozás egyik tiszta és bővizű forrásvidéke. A magam népfőiskolai tapasztalata erősíti, hogy ma is életképes és szükséges például a falukutató program megújított formája. A Lakiteleki Népfőiskolán többek között olyan kollégiumokat szervezünk, amelyek során tudományos igényességgel egyetemisták végeznek valóságos föltáró terepmunkát. Ez biztonságos tényadatokat ad a politikának a törvény-előkészítő munkálatokhoz. Most készítjük elő a tanyakollégium második részét. Április végén újra 120 egyetemista és főiskolás, valamint harminc oktató, a tudós geográfus és gyakorlati szakember, Csatári Bálint irányításával végzi a valóságot feltáró, a tanyavilágot bejáró terepmunkát. Ennek haszna jelenik meg a készülő tanyatörvényben. Az is lényeges, hogy ezek a fiatalok olyan élményekre, valóságismeretre tesznek szert, amelyek jótékony hatással lesznek szakmai jövőjükre is.

– Az az MDF, amit ma a demokrata fórumnak hívnak, semmiben sem egyezik azzal, amelyet egykor megalapítottak. Önt, az alapítót is kizárták, sok ezren önszántukból távoztak. Mit szól a mostani MDF-hez?

– Ha nem az MDF nevet gyaláznák meg naponta, akkor szóra sem volna érdemes az az ócska, kisstílű hazárdjáték, szánalmas erőlködés, amely a Dávid-féle munkacsoportot jellemzi. Bennünket kizártak az MDF-ből, de a múltunkból kizárni nem lehet. A lakiteleki kezdet, a szerveződés lázas hónapjai, helyi és országos sikerélmények, az a sok-sok közösségi kapcsolat ma is erőt ad. Ez az egészséges erő szervezi most a Fidesz-KDNP szövetségesét, politikai egyesületünket, a Nemzeti Fórumot. Ma a Nemzeti Fórum a lakiteleki MDF, s ezért Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is minden erőt mozgósítunk annak érdekében, hogy befejezzük a húsz esztendővel ezelőtti közös munkánkat, az egészséges nemzeti rend­szerváltást.


Pindroch Tamás
Magyar Hírlap


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép