Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Bennünk látják a reményt
2008. december 18.

Mi lehet az egyház és a jobboldali, konzervatív politika válasza a neoliberális, vallásellenes kihívásokra – ez a témakör uralta szerda este a Nemzeti Fórum Kölcsey Körének konferenciáját. Előadást tartott Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Balog Zoltán református lelkész, országgyűlési képviselő és Lezsák Sándor.

"Kezdettől fogva a keresztény magyarokkal a keresztény Magyarországért dolgoztunk" – kezdte felszólalását Lezsák Sándor. A Nemzeti Fórum elnöke szerint a keresztény Magyarország eszméjének és megvalósításának jelenleg sok minden ellentmond. Kiemelte a drámai népességcsökkenést, a gazdasági, erkölcsi válságot, a közbiztonság szörnyű helyzetét és a magyarságot érintő etnikai tisztogatást. Elmondta, hogy létezik egy olyan erőtér, amely erőszakosan megkérdőjelezi törekvéseiket. Ez a diktatúra éveiből ered. A kommunizmus erkölcsi pusztítását egy pápai példával támasztotta alá. "Istenért, hazáért, tudományért" – ez a Jókai Mór-idézet állt a református kollégiumon, amíg 1949 elején – a fél város szeme láttára – be nem vakolták. Óriási volt a felháborodás. "Mindenki érezte, hogy vége egy korszaknak" – mondta. Aztán 1991-ben, a rendszerváltás után kezdték kibontani a vakolatból a feliratot. "Ezt viszont már nem vette észre senki" – mondta.


Bábel Balázs is kemény szavakat használt. "Kultúrharc folyik ellenünk, a támadások össztüzébe kerültünk, ha ki merjünk mondani a véleményünket, rögtön ránk támad egy médiaszolgahad" – mondta a kalocsa-kecskeméti érsek. Hozzátette: ő nem fél ettől, felveszi a küzdelmet, és igenis van reménye a kereszténységnek. Sólyom László köztársasági elnök a határon túli püspököknek, a magyarországi egyházvezetőknek azt mondta: nehéz idők jönnek, tartsák a nemzetben a lelket. "Miért nem a pártoktól kérte ezt? Mert bennünk látja a reményt" – mondta Bábel Balázs. Ezt a reményt szociológiai kutatások is alátámasztják, az embereket a vallásgyakorlás pszichoszomatikusan is befolyásolja, tovább élnek.
"Holott az üdvösségre várnak" – mondta tréfásan. Úgy folytatta, hogy a posztmodern kornak nincs eszmeisége, csak testisége. "A szenvedélyeket élje ki az ember, már a gyermekkor kezdetétől, lehetőleg homoszexuális formában" – összegezte a korszellemet. Mindezekkel szemben az egyház az evangéliumi gyökerekhez való visszatérést ajánlja. "Információ helyett transzformáció" – mondta az érsek. Magyarázata szerint ugyanis az az információs áradat, amelyben részünk van, követhetetlen, zavaró. "Nem a sok tudás a fontos, hanem a dolgok belülről való ízlelgetése" – idézte Loyolai Szent Ignácot Bábel Balázs. Az információk inkább járjanak át, váljanak meggyőződésünkké.

 

2008-12-18 (1).jpg

Lezsák Sándor kiemelte a drámai népességcsökkenést, a gazdasági válságot és a közbiztonság szörnyű helyzetét"Mindazok, akik hisznek Istenben mint az igazság, a szépség, a jóság forrásában, és mindazok, akik ezeket az egyetemes értékeket más forrásból vezetik le, a következő alkotmányt adják saját maguknak" – idézte a lengyel alaptörvény első mondatát Balog Zoltán református lelkész, a parlament emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának fideszes elnöke. A lengyel szellemiséget állította követendőnek hazánk és az Európai Unió elé a politikus. Az EU alaptörvény-tervezetéből ugyanis kimaradt az Európa keresztény gyökereire való hivatkozás. Magyarországra és a jobboldalra rátérve arról beszélt: nem szabad elfelejteni, hogy a keresztény értékek – az ellenfél viselkedése miatti – félretételével lehetne vezetni az országot. "A választásokat megnyerhetjük így, de minek?" – tette fel a kérdést Balog Zoltán.


Pindorch Tamás
Magyar Hírlap

 


Képtár


Kézilabdapályát avattak Pálmonostorán
2018. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
16.00-17.00 Képviselői fogadóóra Kiskunmajsán
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

Kölcsey Kör: Egymillió

Budapest, Polgárok Háza
2018. március 6. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép