Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Beszámoló a Hunyadi zarándokútról
2012. július 27.

HADAK VILLÁMA: Hunyadi Jánost nevezték így, ez volt a díszítőjelzője, hiszen mindenki a legkiemelkedőbb hadvezérnek tartotta abban az időben. A törökök is rettegték, és csak így emlegették – mondta a Kossuth Rádiónak Olajos István iskolaigazgató.

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány a 2011-12-es tanévben két országos történelmi verseny szervezésében vett részt. A lakiteleki Eötvös Iskolával közösen 17. alkalommal rendeztük meg tanulmányi versenyünket, a Keresztény Élet című hetilappal együtt pedig 8. közös játékunkra vártuk a fiatalok jelentkezését. A vetélkedők győztesei felkészítő tanáraikkal együtt vettek részt a nándorfehérvári csata 556. évfordulóján a belgrádi megemlékezésen.

Július 20-án, pénteken indult a csapat Nándorfehérvárra. A budapesti, révkomáromi, balassagyarmati, kalocsai résztvevők csatlakozása után először Székesfehérvárott álltunk meg. Itt megtekintettük a püspöki palotát, az egyházmegyei gyűjteményt, Árpád-házi királyaink bazilikájának romjait, s koszorút helyeztünk el Szent Imre herceg emléke előtt tisztelegve.

A zarándoklat következő állomása Ozora volt, ahol Hunyadi János tanítómestere, Ozorai Pipo várába látogattunk. A gyönyörűen felújított palotában a polgármester asszony fogadott bennünket.

Esti szállásunk Foktőn, a Duna partján, a Kalocsai Érsekség diákszállásán volt. Másnap Kalocsán az érseki kincstárat és könyvtárat, valamint a paprikamúzeumot néztük meg. Innen Szabadkára mentünk, ahol Dudás Károly kalauzolt bennünket. Látogatást tettünk a helyi múzeumban, megálltunk Kosztolányi Dezső szobránál, gyönyörködtünk a zsinagóga épületében, majd belülről is megnézhettük a szecesszió remekét, a szabadkai városházát.

Július 22-én, pontban 12 órakor a nándorfehérvári csata emlékművénél Nikowitz Oszkár, Magyarország belgrádi nagykövete köszöntötte az ünneplőket. A hősök áldozatvállalását Lezsák Sándor, a parlament alelnöke idézte meg. Szólt arról is, hogy magyarnak, szerbnek, horvátnak, románnak egyforma ünnepe a diadal, hiszen mindegyik nép fiai harcoltak a török ellen 1456-ban. Az egészséges veszélytudat ma is fontos a nemzet számára, megmaradásunk függ tőle. Ezt követően helyeztük el koszorúinkat az emlékkőnél.

Hétfőn utaztunk haza, a zarándoklat Lakiteleken zárult közös ebéddel. Szeretnénk köszönetet mondani Lezsák Sándor úrnak a vetélkedők és a zarándoklat megszervezéséhez nyújtott támogatásért, Némethné Juditkának, útimarsallunknak, hogy minden földi jóról gondoskodott számunkra, és az Áipli házaspárnak, akik az autóbuszt vezették biztos kézzel.

Jövőre Zrínyi Miklós életéről és koráról szeretnénk hasonló vetélkedőt szervezni „NE BÁNTSD A MAGYART” címmel.

A zarándoklatról tudósított a Lánchíd Rádió (http://mno.hu/lanchidradiohirei/olajos-a-kert-temakbol-kivaloan-megfeleltek-hang-1093491).

Az eseményen készült fotókat ide kattintva megtekinthetik a képtárban


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép