Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Beszámoló a Lelki Elsősegély Szolgálatok találkozójáról
2012. szeptember 11.

25. alkalommal rendezte meg a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége országos találkozóját. A három napos rendezvényről a rendező stáb vezetője, Farkas Éva pszichológus, szolgálatvezető beszámolóját olvashatják.

Beszámoló a Lelki Elsősegély Szolgálatok találkozójáról


25. jubileumi Országos Találkozó

Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége

Rendező stáb: kecskeméti Lelki Elsősegély Telefonszolgálat (LET)

25. alkalommal rendezte meg a Telefonszolgálatok Szövetsége fennállása óta az Országos Találkozót (OT). Az elsőt is a kecskeméti stáb rendezte 1988-ban. A jubileumi rendezvénynek Kecskemét és a Lakiteleki Népfőiskola adott otthon.

A konferencia a Veszteségek és Gyarapodások témáját járta körül, mindkettőben bőven volt -és van része az önkénteseket tömörítő Országos Szervezetnek. Visszatekintettünk 25 évünkre elnökünk: Szabóné Kállai Klára vezetése alapján.

Veszteség egy - egy Szolgálat megszűnése, hogy feladják, egy-egy tagunk eltávozása.

Gyarapodás ha érezzük, hogy tudtunk olyat mondani amitől erőre kapnak hívóink, ha segítségünkkel kimásznak a gödörből, ha a depresszió oldódik a beszűkült állapotban, ha megtalálják életük aktuális értelmét és tudnak küzdeni tovább.

Ez a konferencia erőt ad nekünk is a sok beszélgetéssel, a találkozással, az együttléttel. A Népfőiskolán a rekreációra is mód és lehetőség kínálkozott a részt vevő 173 embernek a jó levegőn a fák között, az uszodában, a természetben. Amire ez a zömmel ötvenes korosztály rá is szorul.

Beszámoló a Lelki Elsősegély Szolgálatok találkozójáról

Szeptember 7.-e délutánja Kecskeméten telt, a városházi állófogadással, a városnézéssel, a kulturális programmal, amin a Platán Zenekar, a teljes Aurin-kórus, és kedvelt színművészünk: Sirkó László varázsolt el bennünket.

A másnapi plenáris ülést Lezsák Sándor elnök úr nyitotta meg, közvetlen hangnemben és nagyon emberséges megközelítéssel. Dr. Bakó Tihamér pszichológus, pszichoterapeuta a témát a stáb/csoport szemszögéből latolgatta. Almásy Maritta pszichológus, mindannyiunk kedvence Belgiumból utazott és vállalta önként a fáradalmakat, hogy utoljára vegyen részt e Magyarországi képzésen. Ő a megbocsátás szerepét világította meg egy eseten keresztül és aktualizálta a telefonos munkánk és mindannyiunk életére: a nem megbocsátással, annak elmaradásával életünk egy része vész el. Mentálhigiénénk karbantartásához járult hozzá e fontos szemponttal. Markó Mária gyásztanácsadó előadásában a veszteségekkel foglalkozott, feldolgozásával, kiemelve és helyére téve, hogy ezen történések életünk részei, mindannyian átéljük kisebb - nagyobb mértékben életünk során, tehát dolgoznunk kell rajta. Lehetnek a gyásznak gyöngyei is, bármilyen fájdalmasan is, mégis gyarapodást okoz, míg az elfojtás, a meg nem történtté tevés, a gyász elmaradása, tagadása megbetegít. Dr. Lanczendorfer Zsuzsanna néprajzkutató a népi kultúra túlélési stratégiáiról beszélt, a természetes és egy - egy közösség által "kitermelt" gyógymódokról, mint a siratók, keservesek, a fejfák feliratai és szimbólumai, a népdalok fordulatai.

Beszámoló a Lelki Elsősegély Szolgálatok találkozójáról

A vasárnapi programban az európai hívószámunk: 116-123 akadályversenye is helyet kapott, mai nevén: csapatépítő tréning volt, jól összekovácsolta e népes társaságot.

A három napos programot a másnapi Öngyilkosság Megelőzési Világnaphoz kapcsolódás zárta, kissé előre hozva, de most voltunk együtt: sok-sok fehér léggömböt eresztettünk az égbe, lelkünkből szállt fel, szívünkből szólt.

Beszámoló a Lelki Elsősegély Szolgálatok találkozójáról

Beszámoló a Lelki Elsősegély Szolgálatok találkozójáról

Beszámoló a Lelki Elsősegély Szolgálatok találkozójáról

Köszönjük a Népfőiskolának, hogy sokaságunknak, e 173 embernek három napra lehetővé vált az együttlét, testben - lélekben - szellemben együttesen gyarapodhattunk és mi is nevethettünk, sokat beszélgethettünk, most egymással. Az otthoniaknak pedig azért köszönet, hogy míg mi gyarapodtunk ők helytálltak a szolgálatokban szerte az országban és fogadták hívóink hívásait.

A rendező kecskeméti stáb nevében:
Farkas Éva pszichológus, szolgálatvezető
kecskemet23@sos505.hu

Kapcsolódó fotóinkat ide kattintva megtekinthetik a képtárban


Képtár


Kásler Miklós miniszter előadása, valamint Megyer Márta és Kis-Tóth Ferenc kiállításának megnyitója
2019. június 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép