Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Bethlen Gábor-díjat kapott Marcus Meckel evangélikus lelkész, politikus
2015. április 9.

Bethlen Gábor-díjjal tüntették ki Marcus Meckel evangélikus lelkészt, a Német Demokratikus Köztársaság utolsó külügyminiszterét, az elismerést Lezsák Sándor, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriumi elnöke, az Országgyűlés fideszes alelnöke adta át csütörtökön Budapesten.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a laudációban kiemelte: Marcus Meckel legjellegzetesebb tulajdonsága a "belső szabadság", amellyel az NDK sötétszürke világában kiállt a gondolkodás, a hit és a cselekvés szabadsága mellett. Ez a belső szabadság tette őt a közép-európai ellenzéki együttműködés egyik központi alakjává - tette hozzá.

A miniszter azt mondta, ugyanez a belső szabadság tette képessé Marcus Meckelt arra is, hogy meglássa a világ sokszínűségét. A szocializmus, a kommunizmus ugyanis sötét és szürke, de az ellenállási mozgalmak, a túlélési technikák, életstílusok és életprogramok nagyon sokszínűek. A különböző kultúrájú országok különféleképpen álltak ellen, a nemzetek sokszínűsége pedig a rendszerváltozás után is érték - közölte.

A miniszter szólt arról is, hogy a belső szabadság megőrzése a demokráciában sem olyan könnyű.

Balog Zoltán a németek és a magyarok közös feladatának nevezte, hogy figyelmeztessenek a szabadság értékére, hiszen - fogalmazott - "ki tudhatná jobban Európában, hogy milyen értékes a szabadság, mint azok az országok, amelyek két diktatúrát is átéltek".

Bethlen Gábor-díjat kapott Marcus Meckel evangélikus lelkész, politikus

Lezsák Sándor az ünnepségen elmondta, hogy a díjat még 2014 novemberében ítélték oda Marcus Meckelnek, aki az akkori díjátadón nem tudott jelen lenni, így most külön ünnepség keretében vehette át az elismerést. A kuratórium elnöke az ünnepséget lezárva azt mondta, a kitüntetett személye is igazolja, hogy "van jövője a keresztény Európának".

Marcus Meckel a teológiai tanulmányai után 1982-ben lett lelkész. 1988-tól 1990-ig Niedernodelebenben ökumenikus találkozóhely és kutatóközpont vezetője volt. Az 1970-es évektől részt vett a keletnémet ellenzék tevékenységében. 1989-ben kezdeményezte a német SPD megalakítását, majd annak szóvivője lett. A német újraegyesítésig a keletnémet SPD helyettes vezetője volt. 1992-től 1994-ig a Bundestagban az SPD-frakció szóvivője volt a Németország Szocialista Egységpártja (NSzEP, SED) diktatúrájának történetével és annak következményeivel foglalkozó, pártoktól független munkacsoportban. A Bundestagban Németország külpolitikájával és biztonságával kapcsolatos problémákkal, valamint az Európai Unió keleti szomszédjaival való kapcsolatokkal foglalkozott. Marcus Meckel a külügyi bizottság rendes, valamint a kulturális és médiabizottság póttagja, továbbá az európai uniós ügyek bizottságának tagja. 2004-től 2008-ig a Lengyel Bizottság elnöke volt.

Bethlen Gábor-díjat kapott Marcus Meckel evangélikus lelkész, politikus

A Bethlen Gábor-díjat minden évben azoknak ítéli oda az erdélyi fejedelemről elnevezett alapítvány kuratóriuma, akik életművükkel, áldozatos munkájukkal sokat tettek a magyarság értékeinek megőrzése, gyarapítása és Közép-Európa népeinek békés együttélése érdekében.

(Forrás: MTI)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Faluszépítő Társaskör negyedik összejövetele Lakiteleken
2018. december 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép