Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Betlehemek Európától Amerikáig
2015. december 5.

A Néprajzi Múzeum betlehemes kollekciója az ország legnagyobb ilyen gyűjteménye, most először mutatják be az érdeklődőknek. A tegnap megnyílt időszaki tárlaton a restaurálási munka is megismerhető a magyar mellett olasz, francia, guatemalai és más népek betlehemein keresztül.

Betlehemek Európától Amerikáig

Lezsák Sándor (balra) és Kemecsi Lajos (jobbra) is beszédet mondott
(Fotó: Nagy Balázs)

Páratlan betlehemes anyagot tár a látogatók elé a Néprajzi Múzeum új időszaki tárlata, az intézmény ilyen alkotásokból álló kollekciója az ország legnagyobbja, amelyet most először mutatnak be – olvasható a múzeum lapunkhoz is eljuttatott közleménye. A kiállítás – amelynek tegnapi megnyitóján Lezsák Sándor, az Országgyűlés elnöke és Kemecsi Lajos főigazgató is beszédet mondott – az évtizedes munkával restaurált betlehemek mellett a hozzájuk kapcsolódó népszokássokkal és tárgyi kellékekkel is foglalkozik. Térben, időben széles kitekintést nyújt, a magyar alkotásokon kívül olasz, francia, bajor, cseh példányok, valamint a múzeum saját nemzetközi gyűjteményéből származó perui, guatemalai és mexikói betlehemek is láthatók. Érdekesség, hogy több esetben egyszerre láthatók a korabeli fotográfiák és élőben a rajtuk szereplő alkotások. A rendezői szándék a betlehemet, mint múzeumi tárgyat is megkísérli közel hozni a látogatókhoz, így betekinthetünk a különleges problémákkal megküzdő, összetett restaurálási munkába is. A kurátorok – Szojka Emese, Koltay Erika és Foster Hannah Daisy – egyik célja az volt, hogy a lehető legszélesebb képet nyújtsák. A kiállítás ugyanis a betlehemről mint kultúrtörténeti és művészeti tárgyról is szól: megjelenik a betlehem egyetemes, keresztény kultúrtörténeti jellege, történetének és változásának fontos állomásai is.

December 12-én a kiállításhoz kapcsolódva családi napot szerveznek, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, bemutatókkal, és fellép a Sebestyén Ádám Székely Társulat is, amelynek tagjai bukovinai székely betlehemezést adnak elő.

Zsiray-Rummer Zoltán                

(Forrás: MagyarHírlap.hu)


Képtár


Márton-napi libavacsora a Népfőiskolán
2018. november 10.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
Mindszenty Emlékérem átadása
Budapest, Országház
2018. november 6. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép