Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
Bevezető gondolatok a Csurka István Emlékesten

Közel van még a gyászhír első pillanata, nem olyan könnyű Csurka Istvánról múlt időben szólni, emlékezni.

Ahogy készülök erre az estére, azon kapom rajta magamat, hogy műveinek - novellák, regények, drámák - címei egyre beszédesebbek, az elsődleges jelentéstartalmon túli világ új értelmezést ad, örvényként húznak, vonzanak magukhoz és életjeleket, üzeneteket, sorsmintákat küldenek az immár végleges szövegben: A mélység vándora, Az uszálykormányos, a Hamis tanú és újra és újra a Házmestersirató vagy a Hatodik koporsó.

Prózai művei, akár a színdarabjai már a címűkben is komorak: Az idő vasfoga – Deficit – Döglött aknák – súlyosak, mint a mondanivalójuk. Csurka még a könnyed és játékos komédiáiban is fenyegetően és halálosan komoly volt. Keserűen vette tudomásul az értelmiség árulásait, és felelős szeretettel szólt a kiszolgáltatottak, a peremlakók érdekében. És persze a magyarság egészéért – ahogy a mindeddig utoljára, több mint két évtizede, 1989-ben bemutatott drámájával korparancsként üzeni: Megmaradni!

E bő két évtizedben szinte alig játszották Őt, aki az 1945 utáni nemzedék egyik legdúsabb termésű és értékben is direkt termő drámaírója volt. Kényszerűen együtt élt azzal a helyzettel, hogy legtöbb darabja csak hosszú várakozás után kerülhetett színpadra. A remekművek is. Mert az ő írói fénykora – a nemzet politikai gyászkora volt, amelyben tilalmas volt a korlátokat feszegetni. És ő egyre csak feszegette… Büntették, ahogy a közelmúltban is – a politikusi nyíltságot. A kíméletlen politikai őszinteséget az írón torolták meg; azok, akiknek rémisztő – esszékötete címével mondva – az Új magyar önépítés. Akik a három szót veszélyesnek tartják, azok sütöttek rá bélyeget. És így lett megkerülhetetlen az "antiszemitizmus" vádja. 1990 januárjában írta: "Kijelentem továbbá: írásaimban és közszerepléseimben egyaránt és egyöntetűen mindig a kiszolgáltatottak és az elnyomottak mellett álltam ki, soha faj, felekezet, bőrszín vagy nemzetiségi hovatartozás miatt embert vagy embercsoportokat nem sértettem; a huszadik századi Európa szégyenének és gyalázatának tartom, ami a zsidósággal történt a második világháború előtt és alatt; emberi, írói és ebből fakadóan erkölcsi kötelességemnek éreztem az áldozatok emléke előtti tisztelgést és ezt meg is tettem. Legnagyobb sikerű művem, a Házmestersirató, amelyet százezrek láttak Magyarországon, Erdélyben és Lengyelországban… tanúsítja ezt. Nincs tehát okom a magyarázkodásra. /.../ Én elmondhatom magamról a költővel: „soha nem szolgáltam nyomorító hatalmakat!'.” Úgy gondolom, ez a Csurka-vallomás is kulcsszöveg.

Nincs okunk a magyarázkodásra. De jó okunk van arra, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk, gondolatait megidézzük, drámáinak bemutatóit sürgessük.

1955-ben jelent meg az Emberavatás című antológia. Csurka István több író társaságában ekkor tűnt fel. Aztán közülük többen le-és eltűntek. Kevesen maradtak meg igazi író-embernek, igazi ember-írónak. Mint Galgóczi Erzsébet. Vagy – hát persze! – a címadó novella szerzője, Sánta Ferenc. Odafönt biztosan találkoztak. Összeköti őket 1956, aztán a protestáns hitrokonság, meg az Erdélyre figyelés, a tágabb nemzetben gondolkodás. Meg a belátás keserűsége: mert egyikük se volt olyan dőre, hogy hihette, ami elődeik sokaságának nem sikerült, az nekik menni fog. Nem. Tudták, hogy veszíteni fognak. Voltak elég bátrak, hogy belássák ezt. Nem tudjuk, sejtették-e, amit mi hiszünk: hogy az utókor győztessé mégsem az ellenfeleket – hanem őket fogja avatni.

Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép