Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Bezárták az iskolákat? Szembesüljön az OKM!
2008. szeptember 15.

Kisiskolai körkép címmel fut a héten az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) előtt az a kétszáz fotóból álló szabadtéri kiállítás, amelynek célja: szembesüljenek a minisztérium dolgozói is a bezárt iskolák látványával. Megszakadt a párbeszéd az oktatási kormányzat és a civilek között a kisiskolák helyzetéről – mondta Lányi András.

Szembesüljenek a munkájuk „eredményeivel” – akár ez is lehetne a mottója az Élőlánc Magyarországért hétfőtől péntekig tartó szabadtéri kiállításának, amelyet Kisiskolai körkép címmel rendeznek meg. Stílszerűen az Oktatási és Kulturális Minisztérium előtt tekinthető meg az elmúlt évek kormányzati intézkedéseinek hozadéka.

Főleg a minisztérium dolgozóinak szólnak a paravánokon elhelyezett fotók – fogalmazott az MNO-nak Lányi András egyetemi tanár. Mint mondta, mintegy háromszáz bezárt iskoláról készítettek fotókat, e képekből látható körülbelül kétszáz darab. A rendezvény célja a figyelemfelkeltés – tette hozzá. A fotókon tíz-húsz évvel ezelőtt megépített iskolák is láthatók. Megdől az a kormányzati érv, hogy csak olyan iskolák ajtajára kerül lakat, amelyekben 30-40 gyerek tanult – nagyobb létszámmal üzemelő intézmények is bezárták kapuikat. Lányi András korábban már kifejtette az MNO-nak adott interjújában, hogy a magyar társadalomban meglévő szolidaritást is számításba veszik a kis iskolák megmentése érdekében. E véleményét fogalmazta meg Lezsák Sándor is. Augusztus közepéig több mint kettőszáz település csatlakozott az Élőlánc a kisiskolákért mozgalomhoz.

Lányi András közölte azt is: semmilyen valódi eredménye nincsen a tavasszal megindult egyeztetésnek a kis iskolákról. Köztudott: még a parlamentben is volt külön találkozó a politikai szereplők, illetve a civilek között. Utóbbiak májusban egy komplett javaslatcsomagot is elkészítettek. A jelenlegi fejlemények mellett elképzelhető, hogy szinte feleslegesen, ugyanis – ahogy Lányi András lapunknak elmondta – a nyáron megszakadt minden egyeztetési folyamat a minisztérium, illetve a civilek között. Nem válaszolnak a megkeresésekre, „megszakadt a párbeszéd” – mondta az egyetemi tanár.

Pénteken – szeptember 19-én – sajtótájékoztató keretében értékelik a figyelemfelhívó demonstráció eredményeit. Szintén pénteken kezdődik az a szakmai tanácskozás is, amelynek témája a kistelepülési iskolák bizonytalan jelene és kétséges jövője. Az esemény a Városmajori Gimnáziumban lesz, délelőtt 10 órai kezdettel.


Lippai Roland
MNO

 


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép