Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Írások, interjúk
Bodor Ferenc koporsója előtt

Kedves Család! Gyászoló Gyülekezet!


Éjszaka Kosztolányi Dezső Halotti beszéd című versében barangoltam, mondattól mondatig jártam, s fejtettem föl a szavak mögöttes tartományát, és behelyettesítettem Bodor Ferenc életét, váratlan halálát.

A versből idéztek, több kis részt, töredéket, de róla beszélek, Bodor Ferencről.


„Okuljatok mindannyian e példán.
Ilyen az ember. Egyedüli példány.
Nem élt belőle több és most sem él,
s mint fán se nő egyforma két levél,
a nagy időn se lesz hozzá hasonló."


„Akárki is volt ő, de fény, de hő volt.
Mindenki tudta és hirdette: ő volt.
Ahogy szerette ezt vagy azt az ételt,
s szólt ajka, melyet mostan lepecsételt
a csönd, s ahogy zengett fülünkbe hangja,
mint vízbe süllyedt templomok harangja,
a mélybe lenn..."


„...és futott, telefonált,
és szőtte álmát, mint színes fonált:
a homlokán feltündökölt a jegy,
hogy milliók közt az egyetlenegy."


„Többé soha
nem gyúl ki halvány-furcsa mosolya.
Szegény a forgandó tündér szerencse,
hogy e csodát újólag megteremtse."


Igen, kedves Tiszaalpáriak, munkatársak, barátok, kedves Család,


„Többé soha
nem gyúl ki halvány-furcsa mosolya."


Ki gondolta volna ezt, akár 2 héttel ezelőtt, hogy itt fogok állni az újfalui temetőben, Bodor Ferenc polgármester úr koporsója előtt.


Amikor azon a vasárnap estén, már erős szürkületben helikopter zúgására riadtam lakiteleki, faluszéli házunk udvarán, rosszat sejtettem, s a szívtájékra nyilallott a rettenet. Ez csak mentőhelikopter lehet - gondoltam, valahol valami nagy baj történt Országúti baleset? Belehallgatóztam az estébe, a 44-es felől a megszokott autók zaja..., a Tőserdőben, vagy a Holt-Tiszaparton, vagy a folyó Tiszában történt a baj, vagy azon is túl?


Igen, azon is túl.


Kis idő bizonytalansága után, a balsejtelem feszültségében szinte vészt jóslóan csörgött a mobiltelefon, s Lőrincz Pista akadozva mondta, hogy nagy baj történt, Bodor Feri, az alpári polgármester kerékpárral a motocross pályán olyan szerencsétlenül esett, hogy kétszer is újraélesztették, s mentőhelikopter vitte a megyei kórházba, az intenzív osztályra.


A tragikus hír szárnyra kapott, együttérző és fájdalmas telefonhívások és SMS-ek jöttek még éjszaka is, és az ezt követő napokban a bizakodó és a bizonytalan hírek hálózták be a várakozást. Egy hét múlva pedig, vasárnap késő délután gyertyát és mécsest gyújtottunk a Hivatal lépcsőjén.


Fejet kell hajtanunk a halál kifürkészhetetlen rejtélye előtt, s eközben közelebb kerülünk az élet valódi értékéhez, értelméhez.


Bodor Ferenc polgármester úr tragikus halála újra érzékelhetővé teszi, hogy egy pillanat alatt minden megszűnhet, tervek, álmok, remények, mint egy színes szappanbuborék, úgy pattanhat szét, elillan, vége, mindennek vége, és csak a Jóisten, a Szeretet Istene, örök igazsága marad, a vigasztaló esély, az egyetlen, végső forrása a reménynek, hogy az életért, az emberi életért az utolsó pillanatig küzdeni kell. Ezért nem volt és soha nem lehet hiábavaló a helikopteres és a kórházi orvosok, ápolók erőfeszítése, az újraélesztések próbatételei, a megtört test, de ép lélek drámai tusakodása, és nem volt a fogyatkozó remény idején sem lehet soha hiábavaló valamennyiünk fohásza, kívánsága, együttérző gondolata.


A gyász első óráiban, napjaiban a veszteséget másképpen éli meg és méri föl a család, a rokon, a jóbarát, a munkatárs, és Tiszaalpár közössége, amelyből vétetett.


Akit 2002-ben Tiszaalpár első emberének választottak amögött többségi bizalom volt. Aki nem reá voksolt, az is gyászol most. Mert Tiszaalpár elveszített egy dolgos embert, aki a közösség, a fölnevelő környezet, a szülőföld egészséges jövője érdekében


„...és futott, telefonált,
és szőtte álmát, mint színes fonált:


Életközelből tudom, Bodor Feri alkotó ember, művészember volt, s nemcsak a Tiszaalpári Alkotótábor megálmodója, szervezője, évtizeden át vezetője, de a benne szunnyadó tehetséget, alkotó erőt állította a közösség, Tiszaalpár szolgálatába. Irányítása alatt, munkatársaival együtt érzékelhetően változott a település arculata, s a rendkívüli, elviselhetetlen kormányzati megszorítások ellenében megpróbálta a lehetetlent, hogy elérje a lehetségest, hogy a helybéli közösségek életkedve, ereje a pénzszűke ellenére se fogyatkozzon.


Bodor Ferenc polgármester, társaival együtt mert nagyot álmodni is, a várossá nyilvánítás lehetőségén is dolgozott, s a kudarc sem törte le, volt ereje újrakezdeni. Tudta, hogy céltalan hajósnak semmiféle szél nem kedvez.


Sok-sok közös élményünk maradt. A Petőfi-szobor születését sem felejtem.


Kedves Feri!


Most itt, a koporsód előtt újra elismétlem azt, amit ott a hivatali szobádban egy fogadóóra végén a szemedbe mondtam: „Nem hittem volna, hogy mindarra képes leszel, amit a gyakorlatban társaiddal együtt megvalósítasz.


S nemcsak azért állok melléd, mert tiszteletben tartom és elfogadom Tiszaalpár közösségének választói akaratát, többségi döntését, de megtapasztalhattam, hogy képes vagy erőt egyesíteni, a jó ügyek szolgálatában embereket, közösséget mozgósítani, a település jövője érdekében a közmunkának, hivatali munkának újra és újra nekifeszülni.


Kosztolányi verséből idézek:


„Úgy fekszik ő, ki küzdve tört a jobbra,
mint önmagának dermedt-néma szobra.
Nem kelti föl se könny, se szó, se vegyszer.
Hol volt, hol nem, volt a világon egyszer."


Búcsúzom, kedves Polgármester úr, kedves Feri.


Emlékedet megőrzi Tiszaaalpár.


Isten Veled, kedves Polgármester Úr!


Isten Velünk, kedves Tiszaalpári Gyászoló Gyülekezet!Elhangzott 2009. szeptember 18-án, Bodor Ferenc tiszaalpári polgármester  temetésén

 

Képtár


Fülöp Sándor kiállításának megnyitója Lakiteleken
2018. december 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép