Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Budapest-Zágráb: oda-vissza – Kiss Gy. Csabát 70. születésnapján köszöntötték
2015. április 3.

Kiss Gy. Csaba, József Attila-díjas irodalom- és művelődéstörténészt, 70. születésnapja alkalmából köszöntötték, 2015. április 2-án Budapesten, a Magyar Írószövetség és a Nap Kiadó szervezésében.

Budapest-Zágráb: oda-vissza – Kiss Gy. Csabát 70. születésnapján köszöntötték

Az ünnep alkalmával bemutatták Kiss Gy. Csaba új kötetét, mely a Budapest-Zágráb: oda-vissza címet viseli. A Magyar Írószövetség Klubtermében elhangzott köszöntőkből idézünk.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke beszédében kiemelte: „Kiss Gy. Csabát nem kell bemutatni. Csak hálával tartozik neki a Magyar Írószövetség, melynek ő az egyik iránytűje. Bátor és lényeglátó jelleme már a legendás ’86-os közgyűlésen is megmutatkozott, nem beszélve egyéb közügyekben vállalt feladatairól. Volt, amikor elnökségi tagként, jelenleg a külügyi csoport vezetőjeként, számos bölcs tanácsot, nemzetközi kapcsolatot köszönhetünk neki. Ő koordinálja szervezetünk dokumentumtárának, a RETÖRKI munkatársi által történő feldolgozását is. (…)

Németh Lászlóval vallja, hogy szemünket ne folyton Párizsra vagy Berlinre, Brüsszelre vessük, mert amíg nem ismerjük eléggé közelről közvetlen szomszédjainkat, azok kultúráját, mindazt, ami összeköt velük, és ami megkülönböztet tőlünk, addig saját magunkat se tudjuk igazán meghatározni és elhelyezni a XXI. század Európájában. Arra ösztönöz, hogy ne a sebeinket nyalogassuk, hanem lépjük meg azokat a közös lépéseket együtt, amelyek előbbre visznek.”

Lezsák Sándor költő, író, az Országgyűlés alelnöke történelmi időutazásra hívta a jelenlévőket. Ajándékul Kiss Gy. Csaba számára az 1945. április 2-án megjelent újságok gyűjteményét hozta, melyből címszavakat, részleteket olvasott fel, idézve a kort, s napot mikor az ünnepelt született.

Beszédében emlékeztetett: „Kedves Csaba! Születésed napján az akkori történések, ma történelem. A te életutad – és ezt irodalomtörténészek, történészek értékelik, kell, hogy értékeljék – több olyan újjászületést tartalmaz, amely aztán a történelmet is próbálta alakítani, formálni.

A jó Isten engem ahhoz segített, hogy annak a politikai aranycsapatnak lehettem kisinasa, munkása, szolgálója, amelyik a többi között az 1979-es Fiatal Írók Találkozóját szervezte, melynek egyik szereplője, megszólalója voltál, és itt ül Bíró Zoltán is, aki ezt a háttérben segítette. Aztán a Bethlen Gábor Alapítvány titkárságán dolgozhattunk együtt, Nagy Gáspárral, Bakos Istvánnal. Ezt követte a politikai aranycsapatnak nevezhető MDF alapítók, a Lakiteleki Sátor találkozó szervezői, akik közül immár hárman ülünk itt, Csoóri Sándor betegágyából küldi üdvözletét. Nehéz megfogalmazni ezt, de egyre több gyászbeszédet kell elmondani, egyre több megrendüléssel vett hírt kell az embernek feldolgoznia önmagában. Ilyenkor nagyon jó érzés, amikor egy születésnapon vagyunk együtt. Mert az ünnepeltet is éltette az Isten, és bennünket is éltetett eddig.”

Budapest-Zágráb: oda-vissza – Kiss Gy. Csabát 70. születésnapján köszöntötték

Bíró Zoltán a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója így kezdte köszöntőjét: „Körülbelül 50 éve ismerjük egymást, és ez az 50 év talán feljogosít engem arra, hogy egy apró kritikát mondjak e könyv címlapjához. Ez a könyv: Budapest-Zágráb: oda-vissza, talán valahogy úgy kellett volna írni, hogy Varsó-Zágráb: Oda-vissza és néhány pillanat Budapesten.

Amióta vissza tudok emlékezni Kiss Gy. Csabára, az jellemezte, hogy utazott. Mindig úton volt, hol Varsóban, hol Prágában, Pozsonyban, Zágrábban. Most kivételesen itthon tartózkodik. 70. születésnapja van és gondolom nagyon örül annak, hogy átmenetileg Magyarországon van.”

Ezek az utak komoly dolgok voltak – emelte ki az irodalomtörténész, hiszen egy olyan misszió kerekedett ebből a sok utazásból, mely egy Kelet- és közép-európai kép megrajzolásához vezetett és az idők során egy misszióról szólt Lengyelországban, Csehországban, Horvátországban és másutt. Ez a maga módján, a maga jellegében és Csaba műveltségével, nyelvi képességeivel hazánk érdekeit szolgálta.”

Az ünnepségen Kiss Gy. Csabát 70. születésnapján méltatta és köszöntötte továbbá Zsile Gábor költő, műfordító; Kovács István költő, író, történész; Sebestyén Ilona a Nap Kiadó igazgatója és Gróh Gáspár irodalom- és művelődéstörténész. A Budapest-Zágráb: oda-vissza kötetet bemutatta: B. Lukács György történész. Közreműködött: Oberfrank Pál színművész és Péterváry Ádám zongoraművész.

B. R.

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép