Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Célegyenesbe érkezett a Nemzeti Lovas Stratégia
2011. december 2.

A miniszterelnöki megbízott kinevezésével célegyenesbe fordult a Nemzeti Lovas Stratégia - vélekedett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke a Papp László Sportarénában zajló Lovas Világkupán pénteken tartott sajtótájékoztatón.

A politikus közlése szerint a korábbi kormányok idején legfeljebb erkölcsi támogatást élvezett az ágazat, de mostantól az a kormányprogram része lesz.

Horváth László, a Nemzeti Lovas Stratégia elkészítésére és végrehajtására november 22-én kinevezett miniszterelnöki megbízott elmondta: az a feladata, hogy 2012. január 31-ig a kormány elé terjessze a lovas programot, majd februártól annak végrehajtása és megvalósítása következik.

"Megvannak az értékeink, de azok nincsenek összehangolva, most viszont cselekvésre készek vagyunk. Maga a program egy éve készen van, most aktualizálni kell és összefésülni az elemeket, hogy a kormány elé kerülhessen" - mondta Horváth László, aki kiemelte, ezért a munkáért nem kap pénzt, ha kellene, ő fizetne azért, hogy elvégezhesse ezt a megtisztelő feladatot.

A miniszterelnöki megbízott kifejtette: a lovas ágazat kapcsán szinte valamennyi politikai terület képviselőivel egyeztetnie kell, legyen az a turizmus, a gazdaság, a vidékfejlesztés, az oktatás, az egészségügy vagy éppen a sport. Elmondta, hogy Magyarországon ezer lakosra hat ló jut, ez a fele az európai átlagnak, pedig három ló tartása egy munkahelyet jelent.

"A miniszterelnök egyetértésével olyan sarokpontjai vannak a programnak, mint hogy az általános iskolákban megjelenjen a lovas kultúra oktatása, Magyarország elsődleges lovas turisztikai desztináció legyen, illetve az ágazat vagyoni, jogi és létesítményhelyzetének rendezése, továbbá a szakemberképzés" - tette hozzá Horváth László.

A lovas kultúra oktatásával kapcsolatban kifejtette, azt fokozatosan kiterjesztve szeretnék bevezetni, és a lovaglás megtanításánál sokkal többről lenne szó, ugyanis abban a lótartás, a magyar történelmi lófajták megismertetése is szerepelne. A cél a lovas kultúra tömegbázisának megteremtése lenne, s az szerinte azonnali hatást váltana ki az ágazatban.

Horváth László a lovas turizmus fellendítésével kapcsolatban azt mondta, ehhez Magyarországnak "be- és átlovagolhatónak" kell lennie, s szükség van lovasbarát útvonalakra és településekre. Az egyik legnagyobb problémaként azt említette, hogy az ágazat vagyonáról nincs pontos kép, mivel az nem egy kézben van. Példaként említette az állami méneseket, utalva arra: a szilvásváradi a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz tartozik, míg a bábolnai a Magyar Fejlesztési Bankhoz.

A miniszterelnöki megbízott kitért arra: az is a feladata, hogy a program végrehajtásához forrást találjon. A lovas turizmus fellendítésével kapcsolatban például meglévő EU-s forrást említett, de hozzátette, nem minden pénzkérdés; például a jogszabályok felülvizsgálása vagy éppen a lovas kultúra oktatásának bevezetése sem az.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke úgy fogalmazott: "pénz, paripa, fegyver egy kézben. Végre van egy ember, akinek megvan a lehetősége és jogosultsága dönteni. A lehetőségek tárháza van előttünk. A magyaroknak génjeikben van a ló szeretete, az országnak megvan minden turisztikai adottsága, van nyolc történelmi lófajtája és megvan a lovas tradíciója" - tette hozzá.

Közlése szerint egyéves munkával készült el a nemzeti lovas stratégia, s annak elkészítésére minden területen a legjobbnak vélt szakembert kérték fel.

A hétszeres fogathajtó világbajnok szólt arról is: a lovas program szerves részeként a szövetség jelentkezett a 2018-as Lovas Világjátékok rendezési jogáért. A négyévente tartandó esemény valamennyi szakág világbajnokságát magában foglalja.

(Forrás: MTI-fidesz.hu)

Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
18:00 Kölcsey Kör: A kultúra diktatúrája
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép