Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Csepreghy Nándor: a kormány szoros stratégiai szövetségre törekszik a vidéki vállalkozásokkal
2015. március 12.

A vidéki vállalkozások az eddigieknél sokkal szorosabb stratégiai szövetségesei lesznek a kormánynak a következő időszakban – jelentette ki a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára a Kiskunmajsai Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesület csütörtöki ülésén.

Csepreghy Nándor az új uniós költségvetési időszakban Magyarországra érkező források elosztásáról és a fejlesztések irányairól szóló előadásában kiemelte: nem engedhetjük meg magunknak még egyszer azt a korábbi luxust, hogy az EU-forrásokat a szociális ellátórendszer részének, ingyenpénznek tekintsük. A 2020-ig hazánknak jutó 12 000 milliárd forint kizárólag fenntartható, versenyképességet növelő, a külső piaci szereplőkkel szembeni hátrányok ledolgozására alkalmas programok finanszírozására fordítható – húzta alá. Rámutatott: a támogatások hatékony felhasználásának tétje nem kevesebb, mint hogy az elkövetkező hét évben hozzásegítheti Magyarországot az elmúlt bő két évtizedben elvesztett pozícióinak visszaszerzéséhez, és ahhoz, hogy a régió legsikeresebb országává váljon. A kiemelt fejlesztési területek között említette a helyettes államtitkár a mezőgazdaságot, a turizmust és a gépipart, míg a gyógyszeripar és az informatika esetében a világpiaci versenyképesség-növelés a cél. Csepreghy Nándor jelezte: a következő években – kombinált finanszírozási konstrukciók részeként - egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a visszatérítendő támogatások. A források elosztásánál meghatározó szempont lesz az országrészek és régiók közötti különbségek megszüntetése – tette hozzá. Szólt arról is, hogy 1 millió eurós értékhatárig csak normatív feltételekhez kötik a forrásokhoz való hozzáférést. Általános alapelvként említette, hogy teljesen elektronizálják a pályázati folyamatokat és könnyítenek a támogatáshoz jutás feltételein, ugyanakkor szigorúbb szankciókkal sújtják azokat, akik nem tudják teljesíteni vállalásaikat, illetve szabálytalanul használják fel a pénzt. Kérdésre válaszolva közölte: az első kiírások március végére, április elejére várhatók és a tervek szerint ez év végéig mintegy 150 pályázaton keresztül 2500 milliárd forint lesz elérhető. Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára az eseményen arról beszélt, hogy 1200 milliárd forint jut el a vidékfejlesztési programokon keresztül a következő időszakban a magyar gazdákhoz. Ezt a forrást elsősorban munkahelyteremtésre, a kis- és közepes gazdaságok kiemelt támogatására fordítják. Jelezte: az ágazatok közül a kertészet, állattenyésztés, élelmiszer feldolgozás és vidéki infrastruktúra fejlesztés mellett a termelési biztonság növelése kap megkülönböztetett figyelmet. Ösztönözni kívánják továbbá a gazdaösszefogásokat és a szövetkezést. Mezei Dávid elmondta: májusra lesz kidolgozott vidékfejlesztési programja Magyarországnak, a beruházási pályázatokat pedig nyáron indítják el. Kérdésre válaszolva utalt rá: az agrártámogatások túlnyomó része a kormány szándékai szerint továbbra is vissza nem térítendő marad.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy naprakész információk és bizalmi tőke híján ma a gazdaság szereplői kudarcra vannak ítélve. Kiemelte: „nem eshet meg az a csúfság”, hogy Magyarország ne tudja elkölteni a rendelkezésére álló és páratlan és valószínűleg megismételhetetlen lehetőséget jelentő uniós fejlesztési forrásokat.

Ennek azonban fontos feltétele, hogy az embereknek és a vállalkozásoknak legyen hosszú távú jövőképe, és sikerüljön újra vonzóvá tenni a vidéki életet - tette hozzá a politikus.

(Forrás: MTI)


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép