Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Csipke és paprika az elitben
2014. február 2.

A halasi csipke, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény és a kalocsai hímzés és pingálás is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Csipke és paprika az elitben

– Hat új elemmel bővítette a Magyar Értéktárba sorolt, és további néggyel a Hungarikumok Gyűjteményébe tartozó nemzeti értékek körét a Hungarikum Bizottság – jelentette be a szervezet csütörtöki ülését követően a vidékfejlesztési miniszter, a döntéshozó testület elnöke Tápiószentmártonban. Fazekas Sándor a Kincsem Lovasparkban tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a Hungarikum Bizottság olyan emblematikus kulturális, építészeti, gasztronómiai, egészségügyi, gazdasági, műszaki és agrár értékekkel gazdagította a két listát, amelyek a világ minden táján méltón jelenítik meg a magyar nemzet teljesítményét.

A Hungarikumok Gyűjteménye további négy új elemmel gyarapodott, ezek: a halasi csipke, a számítástechnikai adathordozók helyreállításával foglalkozó Kürt Adatmentés, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény és a kalocsai népművészet, ezen belül az írás, a hímzés és a pingálás.

Csipke és paprika az elitben

Csipkevarró asszonyok

– Természetesen örülünk, hogy ezzel az elismeréssel tovább öregbíthetjük a városunk védjegyéül is szolgáló iparművészeti kincs hírnevét – mondta el Kiliti Zsuzsanna, a halasi Csipkeház igazgatója. Az idén 112 éves halasi csipke egyébként már 2003-ban – ötödikként –, tagja lett a Hungaricum Clubnak, amit négy világhírű magyar vállalat, a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt., a Pick Szeged Rt., a Tokaj Kereskedőház Rt. és a Zwack Unicum Rt. alapított. Mint megtudtuk: az elitklubnak csak olyan tagjai lehettek, melyek 100 évnél idősebb múlttal bírtak és külföldön is ismertek, elismertek voltak.

Báli vendég volt a csipke

A hungarikumok közé beválasztott halasi csipke készítésének titkaival megismerkedhetett a szombat esti fővárosi Széchenyi-bál közönsége is. A táncos összejövetelt a hungarikumok jegyében hirdették meg. A bál fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke volt. A Széchenyi Társaság 1989-ben rendezte az első újkori Széchenyi-bált a Gellért Szállodában, idén 26., történelmi távlatait tekintve 96. alkalommal várták a vendégeket. A báli bevételből ezúttal a Ments Életet Alapítvány támogatják a szervezők.

– Sokan és sokat dolgoztak azért, hogy hungarikummá válhassanak városunk talán legismertebb értékei – számolt be a hosszú időt és alapos munkát igénylő pályázati előkészületekről Horváthné Csortán Krisztina, a Kalocsa és Térsége Turisztikai Nonprofit Szolgáltató Kft. ügyvezetője. Mint megtudtuk: a paprikás kácsi is indult a címért, de a kalács végül nem került a hungarikumok közé. Az újdonsült hungarikumok nagyközönség előtti bemutatkozását a júliusban kezdődő, 20. Duna Menti Folklórfesztivál idejére tervezik.

Csipke és paprika az elitben

A kalocsai fűszerpaprika-őrlemény is bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe

A kiemelkedő nemzeti értékként kezelt Magyar Értéktárat összesen hat elemmel bővítették: a listára került gróf Széchenyi István szellemi hagyatéka, a Zsolnai Kulturális Negyed, Gundel Károly gasztronómiai és vendéglátó ipari öröksége a Gundel Étteremmel együtt, a klasszikus magyar nóta, a 100 tagú cigányzenekar művészi és hagyományőrző teljesítménye, valamint az Ilcsi szépítő füvek natúrkozmetikai termékek.

(Forrás: BAON.hu)


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép