Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Csoóri Sándort köszöntötték 85. születésnapján
2015. február 3.

Csoóri Sándor ott áll, ahol nekünk kellene állni, ott szól, ahol nem szabadna hallgatni - hangsúlyozta Balog Zoltán miniszter a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott ünnepi esten, amelyen számos barátja köszöntötte Csoóri Sándor költőt, a nemzet művészét 85. születésnapján.

Csoóri Sándort köszöntötték 85. születésnapján

Csoóri Sándor Kossuth-díjas költő, író, esszéista, a nemzet művésze és Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr, filmrendező.

„Zrínyi kezéből vette ki a kardot, s Kosztolányi selyemsálát csavarta a nyakára" - idézte a miniszter Szakolczay Lajos irodalomtörténész Csoóri Sándorról írt szavait, majd az ünnepelthez fordulva kiemelte: „nagyobb szükségünk van nekünk, mint neked arra, hogy megünnepeljünk téged". Csoóri Sándor mindig segített ráismerni a bajra, a szépre, a reményre - mondta Balog Zoltán, aki bevallotta, hogy a költő egyik verse kamaszként rá is óriási hatással volt. Lesz még generáció, amely kiállását és alkotását azon az életművön fogja lemérni, amelyet Csoóri Sándorék alkottak - méltatta az ünnepeltet Balog Zoltán.

Csoóri Sándort köszöntötték 85. születésnapján

E. Csorba Csilla, a PIM főigazgatója emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás előtti időszakban nemcsak Csoóri Sándor költészetét, hanem prózai írásait, társadalmi, politikai szerepléseit is óriási érdeklődés övezte. „Csoóri Sándorral együtt valljuk, hogy az anyanyelven írt irodalomra, költészetre elementáris szükség van" - fűzte hozzá. A főigazgató elmondása szerint a költő, író életműve a Digitális Irodalmi Akadémia jóvoltából digitálisan is olvasható, és a születésnap alkalmából a múzeum a www.pimmedia.hu honlapon most közzétette Csoóri Sándor 1982-es chicagói szerzői estjének felvételét is.

Csoóri Sándort köszöntötték 85. születésnapján

Gróh Gáspár irodalomtörténész, a Köztársasági Elnöki Hivatal igazgatója szerint az elképesztő dinamika és az elégikus szemlélődés egyaránt jellemzi Csoóri Sándor életművét, amit talán a 20. század történelmi megrázkódtatásai magyaráznak. A költő maga is „sarkcsillag" lett a számára meghatározó értékek képviseletével, "a pártállam idején egyszemélyes szabadcsapatként működött és adott reményt a nemzetnek". „Hogy minden csalódás ellenére még mindig él bennünk egy jobb kor és egy ismét emelkedő nemzet reménye, azt neked köszönhetjük" - fordult az ünnepelthez Gróh Gáspár.

Csoóri Sándort köszöntötték 85. születésnapján

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke.

Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnökeként köszöntötte a szervezet örökös tagját, hangsúlyozva, hogy a nagy költők soha nem csak a saját korukéi: „Csoóriban is Balassitól Illyésig számos nagy előd ott lázad". „Sokunk számára példakép, de nem olyan, aki önálló legendájába falazódik, hanem a cselekvő szellem eleven megtestesülése" - szólt a költőről Szentmártoni János, Sára Sándor filmrendező pedig egy sétabottal ajándékozta meg egykori alkotótársát.

Az ünnepségen megjelent többek között Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke is.

Fotók: Máthé Zoltán/MTI

(Forrás: Kormány.hu)

További fotók ide kattintva megtekinthetők a képtárban


Képtár


Kurultaj a bugaci pusztában
2018. augusztus 11.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Kölcsey Kör: Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek

Budapest, Polgárok Háza
2018. május 16. 18.00 óra

Kölcsey Kör: A migrációról – másként

Kecskemét, Hírös Turisztikai Központ
2018. április 26. 18.00

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép