Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Csurkára emlékeztek
2012. május 25.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke az 1945 utáni nemzedék egyik legdúsabb termésű drámaírójának nevezte az idén elhunyt Csurka Istvánt az író tiszteletére rendezett emlékesten a Polgárok Házában.

Írói fénykora a nemzet politikai gyászkora volt - fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy abban az időszakban tilalmas volt a korlátokat feszegetni. Mint kifejtette, a kíméletlen politikai őszinteséget az írón torolták meg azok, akik - egyik művére utalva az új magyar önépítést veszélyesnek ítélték, és így lett megkerülhetetlen Csurka kapcsán az antiszemitizmus vádja. Lezsák emlékeztetett Csurka 1990 januárjában tett kijelentésére, amely szerint mindig a kiszolgáltatottak és az elnyomottak mellett állt ki, faj, felekezet, nemzeti hovatartozás miatt embert vagy embercsoportokat soha nem sértett. A XX. század szégyenének és gyalázatának nevezte azt, ami a zsidósággal történt a II. világháború alatt, így nincs oka a magyarázkodásra - idézte fel Csurka szavait.

Horváth Béla, az MDF korábbi országgyűlési képviselője az emlékesten felidézte, hogy 1988 őszén Lakiteleken találkozott először az íróval, majd szorosabb kapcsolat kiépülése jellemezte a későbbieket, ebben szerepet játszott az is, hogy Budapesten igen közel laktak egymáshoz. Méltatta Csurkát, amiért sokat segített Budán az MDF alakulásánál, és csodálatát fejezte ki. hogy milyen óriási információs bázissal rendelkezett annak ellenére is, hogy akkoriban még nem volt internet és mobiltelefon. – Nyíltan felvállalta, hogy az MDF golyófogója lesz - emlékezett Csurkára, hozzátéve, hogy ebben még a nemtelen támadások ellenére sem rendült meg. A korábbi képviselő jellemzése szerint Csurka azon ritka politikusok egyike volt, aki szerethető volt és szókimondó is.

Bíró Zoltán, az MDF első elnöke megemlékezésében arról beszélt, hogy Csurka úgy volt író, hogy közben egy pillanatra sem tudta elzárni magát a politikától.

(Forrás: Magyar Nemzet Online)


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép