Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Dávid Ibolya maradt az elnök

 

Mintegy húsz százalék nem szavazat mellett újraválasztották az MDF élére a posztért egyedüliként indult Dávid Ibolyát. Az új elnökség megválasztásával és az alapszabály módosításával a fórum országos gyűlése gyakorlatilag szentesítette a régi-új pártelnök politikáját ellenzők teljes párton belüli elszigetelését.


Dávid Ibolyát a jelenlévő küldöttek nyolcvan százalékának támogatásával választották ismét az MDF elnökévé a párt előre hozott országos tisztújító gyűlésén szombaton. A politikus, aki egyedüliként mérette meg magát a posztért, 322 igen szavazatot kapott, 91 küldött nemmel voksolt a pártot 1999 óta vezető Dávid újraválasztására, hat fő pedig érvénytelen szavazatot adott le. A gödöllői ülésen megválasztották a fórum új elnökségét, amely immár csak Dávid feltétlen híveinek tartott személyekből - Gémesi György, Almássy Kornél, Csáky András, Katona Kálmán, Viniczai Tibor, Karsai Péter és Hock Zoltán - áll. Kiszorult a testületből Lezsák Sándor eddigi alelnök, aki a Dávid politikáját ellenző Lakitelek munkacsoportnak is tagja. Dávid szerint újraválasztása azt jelzi, hogy az MDF folytatja az önálló és felelős politizálást.


Az újraválasztott pártelnök beszédében kifejtette: az országos gyűlés ma pontot tett a Fidesztől való lassú elszakadás folyamatára.


- Önállóan indulunk a 2006-os választásokon, szövetségben a parlamenten kívüli jobbközép pártokkal - jelentette ki Dávid Ibolya, célként megnevezve a tíz százalék körüli választási eredményt. Beszámolójában és Herényi Károly frakcióvezető beszédében egyaránt tetemes részt foglalt el az MDF belső helyzetének taglalása, a Lakitelek munkacsoport éles bírálata.


Dávid Ibolya Lezsák Sándorra utalva azt mondta: az elnökség kiegyensúlyozott, tervszerű működését fokozatosan akadályozta, hogy a Lakitelek munkacsoport legnagyobb befolyással bíró tagja egyben a párt alelnöki posztját is betöltötte. Herényi úgy fogalmazott: a munkacsoport megpróbálta túszul ejteni az MDF országos választmányát. - Egy olyan párt benyomását keltettük, amely saját problémáit sem tudja megoldani - ezzel indokolta, hogy nemrégiben egyszemélyi döntéssel öt politikust kizárt az MDF-képviselők sorából. Hozzátette: nem bánta meg, amit tett.


A Lakitelek-platform - akiknek MDF-frakcióban maradt tagjai teljes létszámban részt vettek az országos gyűlésen - nemmel szavaztak Dávid Ibolya elnökké választására, a két beszámolóra és a párt alapszabályának módosítására is, amely egyebek mellett rögzíti, hogy a parlamenti frakció szabályzatát az országos választmánynak kell jóváhagynia, a frakcióvezetőre pedig az elnökségnek kell javaslatot tenni.


Balogh László képviselő szerint az alapszabály-módosítás a párton belüli leszámolásoknak ad keretet. Azt például, hogy a jövőben a feloszlatott MDF-szervezetek tagjai automatikusan elvesztik párttagságukat, a politikus a kollektív bűnösség fogalma bevezetéseként értékeli. (Eddig ezeket a szervezeteket újra lehetett szervezni.) Úgy vélte: az új alapszabály nem egyéb, mint jogtechnikai eszközök tárháza ahhoz, hogy Dávid Ibolya és „társasága" egyszemélyes pártot hozzon létre az MDF-ből. Lezsák Sándor az MDF visszatérését sürgette a törvényesség útjára. - Elfogadhatatlan, hogy a jogvégzett pártelnök aszszony szabálytalanul, jogellenesen, politikai leszámolással fenyegessen képviselőt, szervezeteket - jelentette ki.


Az MDF országos gyűlésére a szokásokkal ellentétben nem kapott meghívót a Fidesz képviselője, amit a pártelnök azzal magyarázott, hogy ez egy munkagyűlés volt. Az FKGP, az MDNP és a Vállalkozók Pártja, amelyekkel az MDF a jövőben is együtt kíván működni, viszont képviseltette magát.

 Lakitelek munkacsoport: Füstbe ment terv. Az MDF tisztújítására alakult Lakitelek munkacsoport az európai parlamenti választások után a párt előre hozott tisztújításának összehívása kapcsán alakult meg. Az akkor még 22 fős fórum parlamenti frakciójának 13 tagja a párt eredeti, lakiteleki gyökereihez való visszatérítését tűzte ki célul, azzal, hogy programot készítenek az MDF országos tisztújítására, valamint jelölteket neveznek meg, illetve támogatnak a pártelnöki tisztségre és a vezető pártbéli posztokra. A tisztújítás folyamatában azonban a lakitelekiek - akik a parlamenti frakcióban máig többségben vannak, annak ellenére, hogy közülük öt főt kizárt a képviselőcsoport vezetője - nem tudtak helyi, megyei szinten többséget szerezni, így végül nem is nevezhettek meg ellenjelöltet Dávid Ibolyával szemben. Többük szerint helyi szinten jelentősen befolyásolta a tisztújítást és így a jelöltállítást, hogy az utóbbi hónapokban gombamód születtek - a vezetői szinten Dávid Ibolya pártelnököt támogató - Ifjúsági Demokrata Fórum-szervezetek az országban.


Tábori Gabriella
Magyar Nemzet

 

Képtár


Szent II. János Pál pápa vérereklyéjének megáldása Izsákon
2018. október 14.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép