Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Dávid Ibolya maradt az elnök

 

Mintegy húsz százalék nem szavazat mellett újraválasztották az MDF élére a posztért egyedüliként indult Dávid Ibolyát. Az új elnökség megválasztásával és az alapszabály módosításával a fórum országos gyűlése gyakorlatilag szentesítette a régi-új pártelnök politikáját ellenzők teljes párton belüli elszigetelését.


Dávid Ibolyát a jelenlévő küldöttek nyolcvan százalékának támogatásával választották ismét az MDF elnökévé a párt előre hozott országos tisztújító gyűlésén szombaton. A politikus, aki egyedüliként mérette meg magát a posztért, 322 igen szavazatot kapott, 91 küldött nemmel voksolt a pártot 1999 óta vezető Dávid újraválasztására, hat fő pedig érvénytelen szavazatot adott le. A gödöllői ülésen megválasztották a fórum új elnökségét, amely immár csak Dávid feltétlen híveinek tartott személyekből - Gémesi György, Almássy Kornél, Csáky András, Katona Kálmán, Viniczai Tibor, Karsai Péter és Hock Zoltán - áll. Kiszorult a testületből Lezsák Sándor eddigi alelnök, aki a Dávid politikáját ellenző Lakitelek munkacsoportnak is tagja. Dávid szerint újraválasztása azt jelzi, hogy az MDF folytatja az önálló és felelős politizálást.


Az újraválasztott pártelnök beszédében kifejtette: az országos gyűlés ma pontot tett a Fidesztől való lassú elszakadás folyamatára.


- Önállóan indulunk a 2006-os választásokon, szövetségben a parlamenten kívüli jobbközép pártokkal - jelentette ki Dávid Ibolya, célként megnevezve a tíz százalék körüli választási eredményt. Beszámolójában és Herényi Károly frakcióvezető beszédében egyaránt tetemes részt foglalt el az MDF belső helyzetének taglalása, a Lakitelek munkacsoport éles bírálata.


Dávid Ibolya Lezsák Sándorra utalva azt mondta: az elnökség kiegyensúlyozott, tervszerű működését fokozatosan akadályozta, hogy a Lakitelek munkacsoport legnagyobb befolyással bíró tagja egyben a párt alelnöki posztját is betöltötte. Herényi úgy fogalmazott: a munkacsoport megpróbálta túszul ejteni az MDF országos választmányát. - Egy olyan párt benyomását keltettük, amely saját problémáit sem tudja megoldani - ezzel indokolta, hogy nemrégiben egyszemélyi döntéssel öt politikust kizárt az MDF-képviselők sorából. Hozzátette: nem bánta meg, amit tett.


A Lakitelek-platform - akiknek MDF-frakcióban maradt tagjai teljes létszámban részt vettek az országos gyűlésen - nemmel szavaztak Dávid Ibolya elnökké választására, a két beszámolóra és a párt alapszabályának módosítására is, amely egyebek mellett rögzíti, hogy a parlamenti frakció szabályzatát az országos választmánynak kell jóváhagynia, a frakcióvezetőre pedig az elnökségnek kell javaslatot tenni.


Balogh László képviselő szerint az alapszabály-módosítás a párton belüli leszámolásoknak ad keretet. Azt például, hogy a jövőben a feloszlatott MDF-szervezetek tagjai automatikusan elvesztik párttagságukat, a politikus a kollektív bűnösség fogalma bevezetéseként értékeli. (Eddig ezeket a szervezeteket újra lehetett szervezni.) Úgy vélte: az új alapszabály nem egyéb, mint jogtechnikai eszközök tárháza ahhoz, hogy Dávid Ibolya és „társasága" egyszemélyes pártot hozzon létre az MDF-ből. Lezsák Sándor az MDF visszatérését sürgette a törvényesség útjára. - Elfogadhatatlan, hogy a jogvégzett pártelnök aszszony szabálytalanul, jogellenesen, politikai leszámolással fenyegessen képviselőt, szervezeteket - jelentette ki.


Az MDF országos gyűlésére a szokásokkal ellentétben nem kapott meghívót a Fidesz képviselője, amit a pártelnök azzal magyarázott, hogy ez egy munkagyűlés volt. Az FKGP, az MDNP és a Vállalkozók Pártja, amelyekkel az MDF a jövőben is együtt kíván működni, viszont képviseltette magát.

 Lakitelek munkacsoport: Füstbe ment terv. Az MDF tisztújítására alakult Lakitelek munkacsoport az európai parlamenti választások után a párt előre hozott tisztújításának összehívása kapcsán alakult meg. Az akkor még 22 fős fórum parlamenti frakciójának 13 tagja a párt eredeti, lakiteleki gyökereihez való visszatérítését tűzte ki célul, azzal, hogy programot készítenek az MDF országos tisztújítására, valamint jelölteket neveznek meg, illetve támogatnak a pártelnöki tisztségre és a vezető pártbéli posztokra. A tisztújítás folyamatában azonban a lakitelekiek - akik a parlamenti frakcióban máig többségben vannak, annak ellenére, hogy közülük öt főt kizárt a képviselőcsoport vezetője - nem tudtak helyi, megyei szinten többséget szerezni, így végül nem is nevezhettek meg ellenjelöltet Dávid Ibolyával szemben. Többük szerint helyi szinten jelentősen befolyásolta a tisztújítást és így a jelöltállítást, hogy az utóbbi hónapokban gombamód születtek - a vezetői szinten Dávid Ibolya pártelnököt támogató - Ifjúsági Demokrata Fórum-szervezetek az országban.


Tábori Gabriella
Magyar Nemzet

 

Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép