Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Diákként Bukaresttől Budapestig
2008. november 26.

Negyven, Bukarestben élő és tanuló magyar diák, egy meghívásnak eleget téve nemrég Magyarországra utazhatott. A kiránduláson történteket képek, rajzok és fogalmazások segítségével november 22-én, az iskola napján másoknak is elmesélték.

2008. március 15-én a bukaresti Ady Endre Líceum vendége volt Lezsák Sándor úr, a Magyar Köztársaság Országgyűlésének alelnöke. A közvetlen légkörben folytatott beszélgetés során meghívta iskolánkat Lakitelekre, ahol a feleségével együtt létrehozott alapítványt, a nevezetes Népfőiskolát működteti.

 

Az alelnök úr titkárnője, Mihály Margit segítségével, több hónapi szervezőmunka után, a kirándulást október végére sikerült nyélbe ütnünk.

 

A meghívó ingyenes szállást és teljes ellátást jelentett, beleértve a múzeumok belépődíját is. Az utazás nem valósulhatott volna meg az RMDSZ Ifjúsági Osztályának segítsége nélkül, amely egy modern, kényelmes autóbuszt és két gépkocsivezetőt bocsátott a rendelkezésünkre, amihez a MOL Románia üzemanyag-támogatása is társult. Mindezért ezúttal is köszönetet mondunk mindenkinek.

 

Mivel csak pár nap állt rendelkezésünkre, nagyon sűrű programot állítottunk össze.

 

A Népfőiskoláról tudnunk kell, hogy Bács-Kiskun megyében, a Holt-Tisza, a Tőserdő és Lakitelek övezetében található. Négy hektáron terül el, több épületből áll, ahol kulturális, tudományos, szórakoztató és sportesemények zajlanak egész évben, de főként a hétvégi szabadnapokon. Minket a Tisza vendéglő emeleti szobáiban szállásoltak el, és legtöbbször ott is étkeztünk, kivéve a hosszú napos utazásokat, amikor hideg csomaggal láttak el nagylelkű vendéglátóink.

 

Mit láttunk? Mit tanultunk? Nagyon sokat. Megnéztük Kiskunmajsán az '56-os forradalom emlékére létrehozott múzeumot, ahol Pongrátz Ödön forradalmár beszélt az akkori eseményekről és dedikált könyveket ajándékozott nekünk.

 

2008-11-26(2).jpg

Ópusztaszeren életre szóló élménnyel gazdagodtunk

 

Ópusztaszer váltotta ki a legmélyebb benyomásokat a Nemzeti Történelmi Emlékparkban. A millenniumi emlékmű, a Feszty-körkép, az Árpád-kori és későbbi ásatások leletei, a hagyományos jurták, parasztházak, műhelyek, szobrok, pihenők, játszóterek ámulatba ejtettek bennünket.

 

Innen Szegedre kocsikáztunk, ahol a megyei tanács alelnöke megbízásából egy kis küldöttség várt, hogy elkísérjen a Móra Ferenc Múzeumba és a városba, megfelelő magyarázatokkal és belépőjegyekkel látva el minket.

 

Budapesten Mihály Margit egy kedves és nagy műveltségű idegenvezetővel várt a Parlament bejáratánál. Az Országházban a honatyákkal ülhettünk le étkezni egy kevés időre. Délután egy volt nagykövet úr kísért el a budai sétánkra, ahol a Budavári Palota és a Halászbástya magasából csodálhattuk meg Budapest esti panorámáját.

 

Utolsó állomásunk hazatértünk előtt Kiskőrös volt. Itt meglátogattuk a Petőfi Sándornak szentelt emlékmúzeumot. Az udvarán lévő szoborparkban tizennégy Petőfi-műfordító mellszobra áll, Eugen Jebeleanutól a kínai Lu Hszünig és Szun Jungig. A közelben áll Petőfi Sándor szülőháza.

 

Tisztelettel és elismeréssel jártuk végig az említett történelmi és kulturális létesítményeket, igyekezve minél többet megjegyezni a látottakból. Sok fényképet készítettünk, ismertetőket, könyveket, lapokat, plaketteket vásároltunk magunk, az iskola és ismerőseink számára. Ezek segítenek majd időnként visszatérni a szép és eseményekben gazdag magyarországi tájakra, ugyanakkor gazdagítani is fogják a diákok és az osztályok történelem- és magyaróráit.


Péterfi Andrea XI. osztályos tanuló
Bencze József tanár


Új Magyar Szó

 


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép