Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Diákok Petőfi nyomában
2009. augusztus 3.

Petőfi Sándor halálának 160. évfordulója alkalmából Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének szervezésében és vezetésével közel félszáz hazai, illetve határon túli általános iskolás diák zarándokolt pénteken Budapestre, hogy felkeresse azokat a helyszíneket, amelyek valamilyen formában kötődnek a forradalom nagy költőjéhez.

Kapcsolódó hír:

 

A kirándulást a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés, a budapesti V. kerületi önkormányzat és Lezsák Sándor támogatta. A diákcsoport szervezését Pálinkó Gyuláné, a Bács-Kiskun Megyei Kisiskolák Közművelődési Egyesületének elnöke segítette.


Az emléktúrán Bács-Kiskun megyét többek között Csengőd, Kaskantyú és Tiszaalpár képviselte. A délvidéki diákokat a bácskertesi Csíkos Sándor iskolaigazgató vezette. A zarándokok először a Kerepesi (Fiumei) úti temetőbe látogattak.


„Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli meg a múltját, akkor nézd meg a temetőjét" - idézte Széchenyit Lezsák Sándor, aki az út során végig szóval tartotta a diákokat. - Huszonöt évig tanítottam - mondta kérdésünkre -, pedagógus vagyok, ma is szívesen megyek az iskolába, rendhagyó történelem és magyarórákat tartani. Ez a kirándulás felidézi bennem a hasonló jellegű hajdani tanulmányi kirándulásokat.


Az ötvenhat hektáros sírkertben Kovács Árpád mauzóleumőr szakszerű kalauzolásával a csoport felkereste Vörösmarty és Arany nyugvóhelyét, Kossuth, Deák és Batthyány mauzóleumát. Megkoszorúzták és versekkel tisztelegtek a Petrovics (Petőfi) család turulmadaras síremlékénél, ahol a nemzet nagy költőjének szülei mellett István testvére, felesége Szendrey Júlia, és  gyermekük Petőfi Zoltán is nyugszik. A történelmi séta Blaha Lujza, Jókai és Ady sírja érintésével Antall Józsefhez, Magyarország első szabadon választott miniszterelnökének nyugvóhelyéhez is elvezetett.


A zarándoklat a belvárosi Károlyi Palotában, a Petőfi Irodalmi Múzeumban folytatódott, ahol Nagyvári Ildikó kalauzolta a csoportot. A három termet megtöltő, számos Petőfi-ereklye - kézirat, utazótáska, ruha, festmény és egyéb használati tárgy - mellett itt van kiállítva az a sajtó (nyomdagép), amelyen 161 éve kinyomtatták a Nemzeti dalt és a Tizenkét pontot. Ugyancsak a múzeumban őrzik a Pilvax kávéház két méter átmérőjű, kerek asztalát is, a mely a körülötte zajló viták miatt a Nyilvánosság asztala nevet kapta. A diákok megtekintették azt az irodahelyiséget is, ahol a szabadságharc leverése után a véres kezű Haynau tábornok, a császári seregek főparancsnoka a forradalom vezetőinek halálos ítéleteit aláírta.


A következő állomás a Parlament volt. A házigazda, Lezsák Sándor bemutatta „a világ legszebb munkahelyét". A méretére jellemző, hogy a hatalmas épületben ötven, egyenkét öt-ötemeletes épület helyezhető el. A kupolacsarnokban a gyerekek és kísérőik tisztelegtek a Szent Korona előtt, majd megcsodálták a főrendiházi termet is.


A képviselői étteremben elköltött ebéd után a legendás Pilvax kávéházban minden résztvevőt üdítő és fagylalt várt. Az eredeti formájában berendezett kávéházban Karsai Károly, a főváros V. kerületének alpolgármestere kalauzolta a vendégeket, aki lapunknak elmondta: kerülete nemcsak a főváros szíve, de a Petőfi-emlékhelyek legnagyobb része is ebben a városrészben van. Az alpolgármester elismerően nyilatkozott a Bács-Kiskun megyei és délvidéki diákok tudásáról.


Az úton hazafelé Lezsák Sándor újból felidézte a több évtizedes, székelykeresztúri öreg tanítótól hallott gondolatot: „Nem tudjuk pontosan, hogy hol született és hol halt meg Petőfi, de annyira bennünk él, hogy a Kárpát-medencében bármelyik magyar faluban vagy városban jelképesen ott van a bölcsője és a koporsója is."

 

SZ.A.

 


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép