Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Díjakat adományozott három 56-os szervezet
2012. október 20.

Corvin-közi Hős polgári tagozat díjat kapott Kocsis Máté és Pokorni Zoltán polgármester, Pesti Srác díjat Lezsák Sándor és Gyarmati Dezső.

„Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ez a szent hely, amely ma moziként működik, ötvenhatos múzeum legyen” – mondta tegnap Lezsák Sándor a Corvin Budapest Filmpalotában, ahol őt és Gyarmati Dezsőt, a nemzet sportolóját Pesti Srác Díjjal tüntették ki. Gyarmati Dezső az 1956-os Magyarok Világszövetségének megemlékezésén a díj átvételekor arról beszélt, hogy a Corvin köz nevét évtizedekig nem lehetett kimondani. „Ma már persze beszélhetünk róla, hiszen egy »relatíve szabad« országban élünk” – tette hozzá. Kocsis Máté, a szabadságharc legfontosabb helyszíneit magában foglaló és ezért a diktatúrában alaposan megbűnhődő Józsefváros polgármestere úgy fogalmazott, „ami 1956-ban történt, mindannyiunkért történt”. „Nektek is akarnotok kell Pongrátz Gergelyeknek lennetek. Küzdeni csak az tud, aki hisz valamiben, de ha valamiben hisztek, azért küzdenetek is kell” – fordult a jelen lévő fiatalokhoz Kocsis, aki a Corvin közi Hős polgári tagozata kitüntetést vehette át.

Díjakat adományozott három 56-os szervezet

A Lezsák balján ülő Gyarmati Dezső soha nem érzett olyan nemzeti összefogást, mint azon az októberen (Fotó: Horváth Péter Gyula)

„Ami 1956-ban történt, mind­annyiunkért történt” – jelentette ki Kocsis Máté, Józsefváros fideszes polgármestere az 1956-os Magyarok Világszövetségének tegnapi megemlékezésén a Corvin Budapest Filmpalotában. A fiatalokhoz fordulva kifejtette, ’56 emlékét mélyen a szívükbe kell zárniuk, és példaképnek kell tekinteniük azokat a hősöket, akik „a ti szabadságotokért is harcoltak”. „Nektek is akarnotok kell Pongrátz Gergelyeknek lennetek. Küzdeni csak az tud, aki hisz valamiben, de ha valamiben hisztek, azért küzdenetek is kell. A Corvin köziek ezt tették” – fogalmazott Kocsis Máté.

Felidézte, hogy Józsefváros „letette a névjegyét” azzal, hogy az ’56-os események központjává vált, s ezt a pártállam is „elismerte”: itt épült fel ugyanis a Munkásőrség és az MSZMP székháza, majd „kevésbé urbanizált” emberek idetelepítésével gettósították el a környéket. Hangsúlyozta, rendkívül megtisztelő harminckét évesen egy olyan városrész polgármesterének lennie, amely jobb sorsra érdemes. „Mi hiszünk ebben, így azért küzdünk, hogy Józsefváros ismét méltó legyen az ötvenhatosokhoz” – közölte.

Murányi László újságíró, egyete­mi tanár köszöntőjében arra em­lékeztetett, 1956-ban a fiatalok tudták, hol a helyük. Jóllehet „a külföld árulása miatt” nem tudták sikerre vinni a szabadságharcot, Murányi szerint „a szovjet nagy medve olyan sebet kapott ötvenhatban, amelyből igazán soha nem állt fel újra”. Mint mondta, a Corvin köz – a szabadságharc más helyszíneihez hason­lóan – ötvenhat éve „szent helynek” számít.

Az ünnepségen több kitüntetést adott át az 1956-os Magyarok Világszövetsége, a Corvin közi Bajtársi Közösség és az 1956-os Pesti Srác Alapítvány. Pongrátz Gergely Érdemérmet kapott Takaró Mihály irodalomtörténész, aki Murányi László szerint „az eltitkolt magyar irodalom legkövetkezetesebb szószólója”. A Corvin-közi Hős polgári tagozatának kitüntetésében Kocsis Máté józsefvárosi és Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester részesült.

A Pesti Srác Díjat Gyarmati Dezső háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a nemzet sportolója és Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke vehette át. Lezsák a díj átvételekor azt mondta: „Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ez a szent hely, mely ma moziként működik, ötvenhatos múzeum legyen.”

Díjakat adományozott három 56-os szervezet

Lezsák Sándor átveszi a Pesti Srác Díjat (Fotó: Horváth Péter Gyula)

 

Megkérdeztük

Gyarmati Dezső: Meghatódottan vettem át a kitüntetést. Én mindig a forradalom lelkeként gondoltam a Corvin közre, amit a közeli barátaim tanúsíthatnak. Megtiszteltetés átvenni ezt a kis szobrocskát, amelyet Varga Jánosról, vagyis Jancsikáról mintázott készítője, Győrfi Lajos. Ennek a helynek a nevét hosszú évtizedekig nem lehetett kimondani, a Corvin köz jelentőségéről nem lehetett beszélni. Ma már persze beszélhetünk róla, hiszen egy „relatíve szabad” országban élünk. Ma is csodálatos felidézni az akkori eseményeket, hiszen soha nem éreztem olyan nemzeti összefogást, mint 1956-ban. Nekem egyébként is különös jelentősége van október 23-ának, hiszen aznap születtem.

Lezsák Sándor: Pongrátz Gergely egyik mondata visszhangzik most bennem, amikor ezt a kitüntetést átvehetem. A Corvin köziek parancsnoka ugyanis azt mondta, ezek a pesti srácok jobban féltek az édesanyjuktól, mint az oroszoktól. És ez valóban így volt. A szerint az erkölcsi rend szerint éltek, amelyben a szülők, az édesapa és az édesanya tisztelete mindennél előbbre való. Ugyanakkor a megszállók elleni ösztönös tettvágy vezette őket, hogy fegyvert fogjanak, és küzdjenek a szabadságukért. Megtiszteltetésnek érzem, hogy Gyarmati Dezsővel közösen kaptam meg ezt a díjat, aki a szabadságharc egyik jelentős szereplője volt, s aki október 23-án ünnepli 85. születésnapját.

(Forrás: Magyar Hírlap)


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép