Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Díjesővel ért véget a filmszemle Lakiteleken
2015. szeptember 24.

Átadták tegnap a XV. Lakiteleki Filmszemle díjait. Az Édes Erdély, itt voltunk és a Szenesek című alkotás kapta az első díjat – jövőre Morellre emlékeznek.

A Lakiteleki Népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület által tizenötödik alkalommal megrendezett Lakiteleki Filmszemlének, amelyet Gaál István Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, fényképész, operatőr emlékezetére szerveztek meg, a Lakiteleki Népfőiskola adott otthont.

A versenyre krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok, valamint a híradó-tudósítás az internetre kategóriákban lehetett nevezni.

A felhívásra a Kárpát-medencéből hetvenegy alkotás érkezett. Az előzsűri döntése alapján a filmszemle versenyprogramjába huszonhat alkotás jutott. A zsűri elnöke Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, a nemzet művésze volt, a zsűri tagjai mások mellett Alexa Ká­roly irodalomtörténész; Apáti Miklós Kölcsey-díjas költő, író, újságíró; Bíró Zoltán irodalomtörténész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgatója, lapunk munkatársa, Dippold Pál író, M. Kiss Sándor történész, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgató-helyettese, Tóth Erzsébet költő, író és Zsigmond Attila rendező, operatőr volt.

Díjesővel ért véget a filmszemle Lakiteleken

A szemlén Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere NKA-s keretéből felajánlott díjat az Édes Erdély, itt voltunk című alkotás kapta megosztva, amelynek rendezője Csibi László. Ugyanezt az elismerést vehette át Vargyasi Levente és Kinda István filmje, a Szenesek című alkotás, amely a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának különdíját és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet különdíját is elnyerte. A Petőfi Népe különdíját és a Bolyai Filmműhely különdíját az Édes Erdély, itt voltunk kapta meg. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet különdíját A szendiszűcs, Boros Ferenc és Horváth Zoltán filmje nyerte el.

A Kairosz Kiadó különdíját és a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum különdíját A vers ereje – Kádár félelme című alkotás kapta, Agócs Sándor és Balogh László műve. Az Országgyűlés elnökének különdíját, az Echo Televízió különdíját és a Magyar Hírlap különdíját a Szeptember katonája, Zajti Balázs filmje nyerte. A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. különdíját A csíksomlyói Salvator-kápolna kapta. (Rendező: Daczó Dénes.) A Honvédelmi Minisztérium különdíját Az ötödik ajtónak ítélték, amelynek rendezője Nyilas Orsolya. A Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt. különdíját az Eszterlánc rendezője, Keresztes Dóra vehette át. A Földművelésügyi Minisztérium különdíját Szabados Tamás filmje az Az Őrség kincsei: Lápok kapta. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat különdíját az Olyan nem volt senkinek a világon című alkotás főszereplője, Kordás József nyerte el. A Heti Válasz különdíját A madármentő pusztadoktor főszereplője, Déri János vehette át. A Lakiteleki Népfőiskola műhelydíját a Bolyai Filmműhely kapta. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap különdíját, valamint a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola, Kollégium és a Tiszakécskei Móricz Zsigmond Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola különdíját a Szondi legendája kapta, amelynek rendezője Bárány Krisztián.

A nagykőrösi Arany János Református Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium, valamint a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola különdíját Zsolnai Ákos filmjének, a Kicsi Klájd és a nagyvilág 1-2.-nek ítélték. A Kiskunmajsai Dózsa György Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium különdíját A rajzoló nyerte el, Orosz István rendezése. A tiszakécskei Dél-alföldi ’56-os Vitézi Rend, a Béke és Barátság Nyugdíjas Klub és a tiszaalpári Baráti Kör Nyugdíjas Klub által javasolt különdíjat A Székely Nemzeti Tanács tíz évéért Kádár Melinda vehette át. A nap filmje az Édes Erdély, itt voltunk című alkotás lett.

A díjakat Sára Sándor, Lezsák Sándor és a zsűri tagjai adták át. Lezsák Sándor bejelentette, hogy a következő, XVI. Lakiteleki Filmszemlét Morell Mihály festő, szobrász, filmvágó emlékezetére rendezik.

(Forrás: MagyarHírlap.hu)


Képtár


Faluszépítő Társaskör negyedik összejövetele Lakiteleken
2018. december 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
16.00 Felújított egészségház átadása Orgoványon
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép