Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Dr. Tóth Zoltánra emlékezett Orgovány
2012. december 5.

Dr. Tóth Zoltán születésének 130-dik évfordulója tiszteletére rendeztek ünnepséget Orgoványon december 5-én, szerdán délután. Az ünnepségen jelen volt Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, és Lóczi Boglárka, Orgovány december 2-án megválasztott polgármestere.

Dr. Tóth Zoltánra emlékezett Orgovány

A nemzetközi hírű gyógypedagógus felesége, Makai Mária orgoványi születésű volt, apósa pedig a helyi iskola első igazgatója. De – mint büszkén vallják az orgoványiak – nem csak rokoni szálakkal kötődött a településhez, hiszen képviselő is volt, valamint a református egyház presbitere.

Dr. Tóth Zoltán a saját szervezésű Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola előadója és igazgatójaként írta be nevét a magyar gyógypedagógia történetébe. 1922-től 1940-ig az általa kezdeményezett Magyar Gyógypedagógiai Társaság titkára, és a Gyermekvédő Liga igazgató tagja. 1938-tól a Budapesten megalakuló Nemzetközi Gyógypedagógiai Társaság egyik alelnökévé választották.

Gyógypedagógiai főiskolai munkássága alatt felismerte a társterületek fontosságát a gyógypedagógia működése során. Ennek okán kapcsolatokat kezdett kialakítani egyéb szakterületek képviselőivel, és hatására új koncepciójú gyógypedagógiát alapozott meg. Erre építette a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola koncepcióját, melybe bekapcsolta Ranschburg Pál intézetét, és amelyhez Szondi Lipótot kérte segítségül tanárnak.

Tóth Zoltán nevéhez köthető, hogy Magyarországon 1928-tól 4 éves Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskola kezdhette meg működését, melynek ő maga volt az igazgatója. Kidolgozta a 4 éves főiskolai képzés első szervezeti szabályzatát, képzési programját. 10 év alatt külföldi elismertséget szerzett az egységes magyar gyógypedagógus-képzés megalapozásával. Nagy újításnak számított az is, hogy Magyarországon először, nagyothallók és gyengénlátók is felvételt nyerhettek a felsőoktatásba.

Emlékére 2004-ben a róla elnevezett emlékparkban szobrot állíttattak az orgoványiak. Az ünnepségnek helyet adó művelődési házból ide vonult most is a fáklyás menet, és helyezték el az emlékezés koszorúit.

A megemlékezés kapcsán Lezsák Sándor arról beszélt, hogy mennyire fontos a településeken felnövekvő gyermekek, fiatalok életében, kötődésében, „gyökér eresztésében” az, hogy milyen helytörténeti ismereteik vannak, hogy mennyire ismerik szülőhelyük múltját, történetét, az onnan indulók és a helyben boldogulók munkásságával. Az országgyűlés alelnöke elmondta: régi szándéka, hogy szerte a Kárpát-medencében minden településnek szülessen meg a maga helytörténeti olvasókönyve, és helytörténeti munkafüzete. Az előbbit már első osztályban megkaphatnák a gyerekek, és közösen fedezhetnék fel a régi felvételeken saját lakókörnyezetük épületeit. Nyolcadik osztályban viszont már egy forráselemzésre alkalmas szöveggyűjtemény kerülhetne a fiatalok kezébe. A múlt felderítésében, az adatok összegyűjtésében komoly szerepe lehet Lezsák Sándor szerint egy helytörténeti szakkörnek is, ahol idősek és fiatalok közösen tesznek kísérletet a múlt felderítésére, és gyűjtik össze az adatokat, információkat.

– Ösztönzöm a helybélieket egy ilyen szöveggyűjtemény összeállítására, hiszen ezen is múlik, hogy képesek legyenek itt gyökeret ereszteni a fiatalok – jelentette ki az alelnök, majd hozzátette: dr. Tóth Zoltán szülőhelyével, a csallóközi, 980 lelket számláló Nagykeszivel való kapcsolatfelvételben is komoly lehetőségeket lát, hiszen erre a nagyszerű emberre, és az ő máig ható munkásságára mindkét település büszke, és ez összeköti őket.

Lezsák Sándor leszögezte: ő elkötelezett Orgovány mellett, és minden lehetséges eszközzel segíti ezeket a törekvéseket.

(Forrás: Kis-Kunság.hu)


Kapcsolódó fotóinkat ide kattintva megtekinthetik a képtárban


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép