Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Egy püspök, egy rendező és egy diák kapta a Mindszenty-emlékérmet
2010. november 4.

Átadták a Mindszenty-emlékérmet, a Mindszenty Társaság díját Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspöknek, Koltay Gábor filmrendezőnek és Nagy László doktorandusz hallgatónak csütörtökön, a nemzeti gyásznapon a Parlamentben.

Szécsi Árpád politológus, a Mindszenty Társaság tagja Kiss-Rigó Lászlóról laudációjában elmondta: a kitüntetett az elismerést azért kapta, mert Mindszenty József bíboros szellemiségében végzi tevékenységét. Kiss-Rigó Lászlót 1981-ben szentelték pappá Esztergomban. A kitüntetett 1982-ben doktorált teológiából, 1986-tól az Esztergomi Hittudományi Főiskola tanára, 2003-tól főigazgatója volt, 1991 és 2004 között pedig az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye katolikus iskolai főhatóságának igazgatójaként tevékenykedett. 2004-ben esztergom–budapesti segédpüspök lett, szeged–csanádi megyés püspöki kinevezését pedig 2006-ban kapta meg.

Egy püspök, egy rendező és egy diák kapta a Mindszenty-emlékérmet

Szécsi Árpád kiemelte: a díjazott az esztergomi Mindszenty József Általános Iskola alapításában is részt vett, s a Mindszenty-szobor és -múzeum létesítéséhez is „köze volt”. Nevéhez fűződik több templomépítés és -felújítás, a települési kisiskolák felkarolása is. Kiss-Rigó László a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia médiakapcsolatokért felelős püspöke, kommunikációs bizottságának elnöke. Felszólalt 2009-ben a felvidéki magyarságot sújtó szlovák nyelvtörvény ellen is. A politológus utalt arra is: új színt hozott az egyházi életbe Kiss-Rigó László futballszeretete.

Egy püspök, egy rendező és egy diák kapta a Mindszenty-emlékérmet

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság elnöke Koltay Gábor tevékenységét méltatva azt mondta: a filmrendező nemzedékének egy rendkívüli személyisége, akinek „művészi érzékenysége, tudásszomja keresi a hiteles embereket a műveihez” a múlt feldolgozása érdekében. Egyik műve, az István, a király című rockopera mindmáig „tisztító élmény” maradt, s könyvkiadása is hiánypótló – tette hozzá. Mint hozzátette, Koltay Gábor A Mindszenty – a fehér vértanú című filmjével sokat tett „az egészséges Mindszenty-kultuszért”, mert méltón emlékezik meg a bíborosról. A film azok sorában lesz, amely művek rádöbbentik a nézőket Mindszenty életének mai üzenetére – vélekedett Lezsák Sándor.

Egy püspök, egy rendező és egy diák kapta a Mindszenty-emlékérmet

Soós Viktor Attila, a Mindszenty Társaság titkára Nagy Lászlóról szólva kiemelte: a 250 ezer forintos kutatói ösztöndíjat (a másik két díjhoz nem jár pénz) a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) történettudományi doktori iskolájának hallgatója Mindszenty József 1941. április és 1945. október közötti életútjának kutatására kapja. Ezen keretek között Mindszenty karitatív tevékenységét, veszprémi püspökségének történetét is igyekszik majd felkutatni.

Egy püspök, egy rendező és egy diák kapta a Mindszenty-emlékérmet

Mint mondta, Nagy László az Eötvös Loránd Tudományegyetem esztétika–történelem szakán végzett, doktori disszertációját pedig ifjabb Andrássy Gyula legitimista miniszter tevékenységéről írja. Kutatómunkája azért is fontos, mert még 2010-ben is jelentek meg olyan írások, amelyek szerint Mindszenty József együttműködött a nyilasokkal, és nem segítette az üldözötteket a második világháború idején – hangsúlyozta Soós Viktor Attila. Lezsák Sándor az eseményen bejelentette, hogy Mindszenty-konferenciát rendeznek márciusban a Parlamentben.

Egy püspök, egy rendező és egy diák kapta a Mindszenty-emlékérmet

Az ünnepség végén Szőke János plébános, szalézi szerzetes bemutatta Öt év száműzetés című könyvét, amely a Mindszenty József által a bécsi Pázmáneumban eltöltött éveket mutatja be. Ennek kapcsán a plébános azt mondta, hogy Mindszentyt több ausztriai és magyarországi ügynök is figyelte. A díjátadás után, az 1956-os forradalom leverésének évfordulóján a Mindszenty Társaság megkoszorúzta Nagy Imre egykori miniszterelnök és Mindszenty József parlamenti emléktábláját. Utóbbi emléktáblát azért helyezték el a Parlamentben, mert 1956. november 3-án itt működött a rádió, amelyben Mindszenty elmondta híres beszédét.

(MTI)


Képtár


Karácsonyi szeretetebéd Kecskeméten
2018. december 24.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép