Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Egy szilárd nemzeti erő
2009. december 5.

Negyedik országos gyűlését tartja a polgári tábort erősítő Nemzeti Fórum ma a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban. A fórumon felszólal Hans Kaiser, a Konrad Adenauer Alapítvány magyarországi elnöke, Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke, Navracsics Tibor, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség frakcióvezetője, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek és Széles Gábor nagyvállalkozó, lapunk tulajdonosa.

A Magyar Demokrata Fórumból törvénytelenül kizárt, valamint kivált országgyűlési képviselők 2004 őszén Lezsák Sándor vezetésével megalakították a Nemzeti Fórum Egyesületet (NFE), amelynek deklarált célja a nemzet és a haza szolgálata, továbbá a keresztény kultúra szellemi, erkölcsi értékeiben gondolkodó és cselekvő társadalom összefogása. 2005 júniusában az NFE együttműködési megállapodást kötött a Fidesszel, és ettől kezdve a szövetség teljes jogú tagjaként folytatta tevékenységét. Orbán Viktor a megállapodás aláírásakor a következőket mondta: „Egy hajlíthatatlan, rendíthetetlen nemzeti erővel köt a Fidesz megállapodást, egy olyan erővel, amelyre biztosan igaz a Szózatnak az a szava, hogy rendületlenül.” Az egyesület jelöltet állított minden megyében, több városban, és az első országos gyűlése után, a 2006-os választásokon kilenc egyéni és három listás mandátumot szerzett a parlamentben, a megalakuló Országgyűlés pedig Lezsák Sándort alelnökké választotta.

A Nemzeti Fórum szerint létkérdés a termőföld, erdőink, vizeink magyar kézben tartása, ugyanakkor nemzetstratégiai ügy a népesedés, a családpolitika, az oktatás-nevelés, a népegészségügy, a közbiztonság, a mezőgazdaság, a falvak-tanyák megmentése, a vidékfejlesztés, a gazdaság élénkítése, a vállalkozások támogatásával történő a munkahelyteremtés, a nemzet- és honvédelem ügye. A Nemzeti Fórumnak részletesen kimunkált programja van a vidéki Magyarország közösségi és gazdasági megújítására, egymillió új munkahely megteremtésére, a kulturális élet valamennyi területének fellendítésére. Munkacsoportjai számos területen dolgoztak ki programot: a családvédelem, a kisiskolák helyzete, a népegészségügy, a kárpótlás és az igazságtétel rendezése, a tanyakérdés, a lovaskultúra, a hungarikumok, a kisvasutak, a Nyugat-­Európában és a tengeren túl élő magyar közösségekkel való kapcsolat megújítása, megerősítése a szervezet munkájában egyaránt kiemelten szerepel.5 perces interjú: Lezsák Sándor, a Nemzeti Fórum elnöke, az Országgyűlés alelnöke

– Milyen reményekkel várja 2010-et a Nemzeti Fórum?

– A következő esztendő minden bi­zonnyal a nemzeti oldal, illetve a Fi­desz vezette polgári szövetség győzelmét hozza az országgyűlési választásokon. A kérdés csak az, hogy milyen arányú lesz a győzelem. Bízom abban, hogy az új Országgyűlés összetétele gyökeres fordulatra ad majd lehetőséget az ország érdekében. A várakozások nagyobb súlyát azonban az adja, hogy a megalakuló új kabinet hogyan lesz úrrá azokon a közállapotokon, amelyeket az elmúlt évek példátlanul rossz kormányzása terhel rá azokra, akik majd szerepet vállalnak az ország irányításában. Egyébként politikai egyesületünk, a Nemzeti Fórum közéleti-szakmai képzésekkel készül a választásokra, és sorra alakulnak helyi szerveze­teink, ifjúsági munkacsoport is szerveződik, és országos klubhálózatot hozunk létre.

– Lehet-e már tudni, hogy a Fidesz szövetségi rendszerének tagjaként hozzávetőlegesen hány befutónak mondható helyre számíthatnak a választásokra összeálló országos listán, illetve hány politikusuk mérettetheti meg magát egyéni körzetekben?

– Nem kétséges és nem vitás, hogy a Nemzeti Fórum továbbra is a Fidesz – Magyar Polgári Szövetségben veszi ki részét a közéletből és a politikából. Biztos vagyok benne, hogy a szövetségen belül a helyzetünk semmivel sem lesz gyengébb, mint korábban volt, de rajtunk múlik, hogy milyen súllyal vehetünk részt a munkában. A Nemzeti Fórumban van szellemi tőke, amelyet a szövetségesek hasznosítani tudnak, és a jelek szerint akarnak is élni ezzel a lehetőséggel. A képviselői helyekről konkrét döntés még nem született, sem az országos listáról, sem az egyéni választókörzetekről. Én személy szerint ismét egyéni megmérettetéssel akarok a parlamentbe kerülni, ugyanabban a választókerületben, ahol eddig is dolgoztam.

– December 5-re esik az országos gyűlésük. Valamiképpen megemlékeznek a szomorú emlékű népszavazásról?

– A szocialista-szabaddemokrata nyolc esztendő egyik történelmi bűne a nemzet egyesítése elleni kampány a december 5-i népszavazáson. Ez nyereségvágyból elkövetett, szánalmas hazaárulás, megbocsáthatatlan, ezzel felírták magukat a történelem szégyenlapjára. 2010 őszén az új Országgyűlés törvényt fog alkotni a kettős állampolgárságról. A Nemzeti Fórum javaslata most is az, mint régen: bármelyik közvetlen ágú felmenő magyar állampolgársága elegendő jogalapot ad az utód állampolgári igényének elismerésére, a magyar nyelv ismerete pedig alapkövetelmény lesz. Országos gyűlésünkön a felvidéki Szepsiben élő Bartók Csaba filmjével emlékezünk az öt esztendővel ezelőtti népszavazásra. A film címe: Mert mibennünk zeng a lélek. Nagy László költő üzenete nekünk is szól: zengjen végre a lélek mibennünk is!2 perces interjú: Font Sándor, fideszes országgyűlési képviselő, mezőgazdasági szakpolitikus

– Mi tud hozzátenni a Nemzeti Fórum a polgári tábor agrárpolitikájához?

– Merem állítani, azzal, hogy Med­gyasszay László és jómagam a Fidesz‑KDNP frakciójához kerültünk, a polgári pártszövetségben újfajta látásmód jelent meg az agráriummal kapcsolatban. Az Erős Magyarország című programba már a hétköznapi gazdálkodók szempontjait is figyelembe vevő rendszerprogramot tudtunk beépíteni. Mindebben persze társakra találtunk a Magosz politikusaiban.

– Úgy néz ki, hogy 2011-től az Európai Unió más országainak állampolgárai is szerezhetnek hazánkban földtulajdont. Milyen javaslataik vannak arra, hogy egyes nyugat-európai országokhoz ha­son­lóan idehaza is fékek épüljenek be a rendszerbe?

– 2011-ben nem szűnik meg automatikusan a földszerzési tiltás, mivel akkor vizsgálja felül az unió, hogy a moratórium feltételei még mindig adottak-e, és ha igen, akkor azt még egyszer meg lehet hosszabbítani két évre, azaz 2013-ig. A következő kormánynak lesz tehát a feladta, hogy a különböző érveket összehangolva, más, velünk együtt csatlakozott tagországokkal, együttesen mutassa be. Készen állunk annak a modellnek a működtetésére, amelyhez hasonlót egyes EU-tagállamok is alkalmaznak: vagyis más uniós országok polgárai is szerezhetnének magyar földtulajdont, de csak szigorú feltételekkel, így például tényleges letelepedés és itteni diplomaszerzés esetén tehetik ezt meg.2 perces interjú: Balsai István, fideszes országgyűlési képviselő, volt igazságügy-miniszter

– Milyen ügyeket tudtak sikerre vinni a Nemzeti Fórum országgyűlési képviselői az elmúlt években, hónapokban?

– A Fidesz vezette szövetség vezetői, a munkacsoportok, tagozatok szervezői, irányítói mindvégig színvonalas szakmai háttérmunkát végeztek. A fórum képviselői az átlagot meghaladó mértékben aktív részesei voltak ennek a munkának, és parlamenti megszólalásainkkal, szakmai háttérmunkánkkal, választókerületi tevékenységünkkel nagymértékben hozzájárultunk a Fidesz–KDNP politikai teljesítményéhez. Emlékeztetnék például a hungarikumok és a tanyák érdekében kezdeményezett és elfogadott országgyűlési határozati javaslatunkra, de említhetek számos interpellációt, megannyi indítványt és több száz módosító javaslatot. Ráadásul egyikünket sem kísért semmilyen kétes ügy, ami, mondhatnám, természetes, bár sajnos ritkaságnak számít napjaink közéletében. Általánosságban tehát elmondhatom, hogy nagyfokú patriotizmus hatja át munkánkat.

– Az Antall-kormány volt igazságügyi minisztere most éppen min dolgozik?

– Továbbra is a jogi ügyekből próbálom kivenni a részemet, így a kormányzati felkészülésben és egyes alkotmányos kérdésekben is megnyilvánulok. Egyébként a korrupció­ellenes csomaghoz benyújtottam szá­mos módosítást, de sajnos nincs kétségem afelől, hogy ezeket a Ház baloldali többsége valószínűleg nem támogatja majd.


Zsebők Csaba
Magyar Hírlap

 


Képtár


Faluszépítő Társaskör negyedik összejövetele Lakiteleken
2018. december 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép