Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Egyedül, de nem magányosan élnek a tanyákonjavascript:;
2013. október 4.

Félszáznál is több 80 éven felüli él Bócsán és a község tanyavilágában. Egy most indult program révén hetente többször is felkeresik majd őket az idősgondozók.

 

Egyedül, de nem magányosan élnek a tanyákonjavascript:;

Két évtizede él özvegyen a zöldhalmi tanyáján Faragó Gyuláné. A 84 éves Annuska néni világéletében a tanyán élt, habár telke is van a 8 km-re lévő faluban, ám soha nem kívánkozott oda. - Mi megszoktuk, hogy se hétköznapunk, se vasárnapunk. Nincs ebben semmi különös, a paraszti élet már csak ilyen - mesélte a hirtelen kerekedett sokaságnak, akik nem is fértek be mindannyian a parányi konyhájába.

– Ez itt az én helyem! – hárította el az asztalfőre ültetést Annuska néni, aki az ajtóhoz közeli széken érzi jól magát. – Bottal elbotorkálok mindenhová, néha el is esem, de még fel bírok állni - nevetett az idős asszony, aki arra azért már nem vállalkozna, hogy 20 perc alatt kiérjen a homokos dűlőúton a buszmegállóhoz, mint régen. Mont mondta: „elfogyott az erő”.

– Nem is kell mennem, mert vannak ezek az áldott tanyagondnokok, akik mindennel ellátnak - sorolta, miközben meglepetés vendégként betoppant Mucsi Tibor, aki egy évtizeden keresztül segítette őt és a tanyákon élőket. Annuska nénit ekkor már szinte kérdezni sem kell, mert szívesen mesél arról, hogy imád olvasni és a Rubik-kockát is örömmel forgatja. – A krimiket, a gyilkosságokat nem szeretem, legszívesebben a színészek életéről szóló cikkeket olvasom. Régen még piacozni is jártam Orgoványra, ahová mindig én vittem lovas kocsin az első újkrumplit - árulta el az özvegyasszony, aki maga sütötte hájas rétessel várta a vendégeket, akik azért nem érkeztek teljesen váratlanul.

Szőke-Tóth Mihály bócsai polgármester üzent ugyanis neki, hogy őt látogatják meg a most induló idősügyi országos mintaprojekt kapcsán. A kezdeményezés a főváros V. kerületéből indult, de az időskori problémák hasonlóak a belvárosokban és a tanyákon. Az idősek ott is gyakran válnak bűnözők kiszolgáltatottjaivá. Hogy ez ne történhessen meg, erre is felkészítik őket az idősgondozók. A magányosan élőkön néha egy-egy beszélgetés, netán egy sakkparti is segít. Annuska néni is egyedül él és nem csak férjét, hanem egyik fiát is elveszítette már, ám örömére van hat unokája és öt dédunokája.

Bócsa lakosságának 40 százaléka lakik tanyákon és ötvennégy 80 éven felüli polgár számíthat rendszeres gondoskodásra a most induló Segítő Kezek Idősügyi Program révén. – Már 32 település kapcsolódott be a minisztériumi támogatással kiteljesedő programba, ami egy hónapja kezdődött Bócsán és Orgoványon, de jók a tapasztalataink például Kecskeméten is - mondta el Jeneiné dr. Rubovszky Csilla, Budapest V. kerületének alpolgármestere.

Bócsán három idősgondozó – Vinczéné Gál Beatrix, Balogh Renáta, Tőszegi Orsolya – kapott munkalehetőséget a 9 hónapig tartó programban, aminek remélik, hogy lesz folytatása. Lóczi Boglárka, a szomszédos Orgovány polgármestere is ebben bízik, aki még egy orgoványi piacozásra is meghívta Annuska nénit.

– Belvárosi gondolat volt ugyan a házi segítségnyújtás ezen formája, ami bizonyítja, hogy nem csak segítő kezekre, hanem segítő szívekre is szükség van – mondta el Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke, aki úgy vélekedett, a középiskolások is szerepet kaphatnak majd ebben a nagyszerű kezdeményezésben, hiszen feladat akad bőven. A politikus szerint fontos az is, hogy ne néptelenedjenek el a külterületek, hogy újra benépesüljenek a tanyák.

A vendégeket kikísérő Annuska néni is örült annak, hogy ezentúl új beszélgetőtársa lesz Vinczéné Gál Beatrix személyében, aki egy színes magazinnal örvendeztette meg az özvegyet, aki újabb látogatásra hívta meg Lezsák Sándort: „Jöjjön máskor is, most már tudja hol lakom!”

(Forrás: baon.hu)

Kapcsolódó fotóinkat ide kattintva megtekinthetik a képtárban


Képtár


Nemzeti Ifjúsági Fúvószenekar koncertje Lakiteleken
2019. augusztus 1.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép