Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Egyre fontosabb a 'népi diplomácia'
2011. június 9.

Egyedi esemény tarkította szerdán a Lakiteleki Népfőiskola programját: az arab diplomaták találkozóját rendezték meg, Lezsák Sándor vezetésével. A megbeszélésen a résztvevők ízelítőt kaphattak a Duna–Tisza közének értékeiből és befektetési lehetőségeiből.

„Aggodalommal töltenek el minket az arab világ eseményei, de reméljük, hogy azok rövidesen józan mederbe terelődnek” – hangsúlyozta tegnap Lezsák Sándor, a Lakiteleken megrendezett arab diplomaták találkozóján. A magyar parlament alelnöke alapvető fontosságúnak nevezte Magyarország számára az arab országokkal fenntartott szívélyes viszonyt. „Az új magyar kormánynak is fontos ez a stratégiai jelentőségű kapcsolat” – tette hozzá. Lezsák szerint a magyar külpolitika ezt nemcsak szavakkal, hanem – az Európai Unió soros elnökeként – tettekkel is bizonyította. A politikus azonban azt is hozzáfűzte, hogy a hivatalos mellett a „népi diplomáciának”, az emberek közötti közvetlen eszmecserének is egyre inkább teret kell nyernie a kapcsolatok tényleges fejlesztéséhez.

Egyre fontosabb a 'népi diplomácia'

Ennek a törekvésnek a jegyében rendezték meg a tegnapi találkozót is, amelyen tíz arab közösség, Algéria, Tunézia, Egyiptom, Palesztina, Libanon, Jordánia, Szaúd-Arábia, Jemen, Katar és Kuvait diplomatái vettek részt. A Budapesthez fűződő viszony fontosságán kívül Lakitelek és környékének értékeiből is kaptak ízelítőt. Ehhez természetesen hozzátartozott a befektetési lehetőségek bemutatása is.

„Kiváló ötletnek tartom a találkozót arra, hogy fenntartsuk a kapcsolatot magyarok és arabok között, különösen azért, mert ez nem a politikáról és a diplomáciáról szólt” – mondta lapunknak Mubarak Rashid Al Boainin katari nagykövet. Úgy vélte, a kultúra lehet az a kapocs, amelyen keresztül fejlődhet a kapcsolat – például katari és magyar fiatalok tapasztalatcseréjével.

A szerdai megbeszélés alapgondolata egyébként az 1967 óta Magyarországon élő, szír származású fotóművésztől, Bahget Iskandertől származik, akinek legfrissebb munkáit a népfőiskola is kiállította. A kezdeményezés nyomán Lezsák Sándor „az arab világ rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének” nevezte Iskandert.

Vörös Szabolcs

(Megjelent a Magyar Hírlap 2011. júnizus 9-i számában)


Képtár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
18:00 Kölcsey Kör: A kultúra diktatúrája
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép