Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Egységre szólított fel Lezsák Sándor Kárpátalján
2010. október 25.

1956 októberének nagyszerű, tiszta forradalma és szabadságharca egy évszázadokra visszanyúló magyar történelmi folyamat huszadik századi fordulópontja volt, méltó az elődök elszántságához, méltó a magyarság szabadságharcos hagyományaihoz – jelentette ki Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szombaton Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott 1956-os emlékünnepségen.

Ünnepi beszédében az Országgyűlés alelnöke 1956-ot példaként állítva összefogásra szólította a kárpátaljai magyarságot, különös tekintettel az október 31-i ukrajnai helyhatósági választásokra. Mint hangsúlyozta, a kárpátaljai magyarság választási esélyeit jelentősen mérsékli az a tény, hogy ma megosztott, és több párt révén óhajtja elérni azt a képviseletet, amit valójában csak osztatlan erőként érhetne el. Úgy vélte, a megosztottságból eredő politikai veszteség csak akkor lenne mérsékelhető, ha minél több magyar választó venne részt a voksoláson, s nem távolmaradásával büntetné a megegyezni nem képes politikusokat. Ugyanakkor – tette hozzá – ha több politikai erő létezik is Kárpátalján, egyikük sem kényelmesedhet el, mindegyiküknek bizonyítania kell, hogy tud cselekedni a magyar választók anyanyelvének megőrzése, oktatási feltételeinek a javítása, hitéletének a megóvása érdekében. „Ennek a közös ügynek első lépcsőfoka az lehetne, hogy Beregszász városa ismét visszanyerhesse a már 1247-ből írásban fennmaradt nevét a ráerőszakolt, mai hivatalos nevével szemben” – emlékeztetett.

Egységre szólított fel Lezsák Sándor Kárpátalján

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által szervezett megemlékezésen Lezsák Sándor rámutatott: „sem a Kárpátok alatt, sem másutt, ahol magyarok élnek, nem engedhetjük meg magunknak, hogy elfelejtsük: a magyarság mindig akkor volt nagy és történelmet formáló, amikor testvérharcokon, torzsalkodásokon, pártoskodáson képes volt túltenni magát, amikor eggyé tudott válni a feladatban, amikor a nemzet egységét meg tudta teremteni közös magyar célok érdekében”.

Az ünnepségen személyesen köszöntötték Perduk Tibor kárpátaljai ötvenhatost, akit a gálocsi ellenálló csoport tagjaként a szovjet bíróság több éves börtönbüntetésre ítélt 1956-os tevékenysége miatt. A rendezvényen a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulata az alkalomhoz illő irodalmi összeállítást mutatott be.

(Forrás: MTI)


Képtár


Kurultaj szervezőinek díszvacsorája Bugacon
2018. október 12.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Keleti Nyelveket Ismertető tanfolyamok
Kezdő szinten: azeri, belarusz, grúz, kazah és haladó szinten: belarusz nyelvből.
Jelentkezési határidő: 2018. október 22.
Felhívás: Grillázs készítő verseny

Lakitelek Népfőiskola
Jelentkezési határidő:
2018. október 19.

Puszták Aranya c. kiállítás megnyitója
Kápolnásnyék
2018. október 13. 11.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép