Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Egységre szólított fel Lezsák Sándor Kárpátalján
2010. október 25.

1956 októberének nagyszerű, tiszta forradalma és szabadságharca egy évszázadokra visszanyúló magyar történelmi folyamat huszadik századi fordulópontja volt, méltó az elődök elszántságához, méltó a magyarság szabadságharcos hagyományaihoz – jelentette ki Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szombaton Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott 1956-os emlékünnepségen.

Ünnepi beszédében az Országgyűlés alelnöke 1956-ot példaként állítva összefogásra szólította a kárpátaljai magyarságot, különös tekintettel az október 31-i ukrajnai helyhatósági választásokra. Mint hangsúlyozta, a kárpátaljai magyarság választási esélyeit jelentősen mérsékli az a tény, hogy ma megosztott, és több párt révén óhajtja elérni azt a képviseletet, amit valójában csak osztatlan erőként érhetne el. Úgy vélte, a megosztottságból eredő politikai veszteség csak akkor lenne mérsékelhető, ha minél több magyar választó venne részt a voksoláson, s nem távolmaradásával büntetné a megegyezni nem képes politikusokat. Ugyanakkor – tette hozzá – ha több politikai erő létezik is Kárpátalján, egyikük sem kényelmesedhet el, mindegyiküknek bizonyítania kell, hogy tud cselekedni a magyar választók anyanyelvének megőrzése, oktatási feltételeinek a javítása, hitéletének a megóvása érdekében. „Ennek a közös ügynek első lépcsőfoka az lehetne, hogy Beregszász városa ismét visszanyerhesse a már 1247-ből írásban fennmaradt nevét a ráerőszakolt, mai hivatalos nevével szemben” – emlékeztetett.

Egységre szólított fel Lezsák Sándor Kárpátalján

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) által szervezett megemlékezésen Lezsák Sándor rámutatott: „sem a Kárpátok alatt, sem másutt, ahol magyarok élnek, nem engedhetjük meg magunknak, hogy elfelejtsük: a magyarság mindig akkor volt nagy és történelmet formáló, amikor testvérharcokon, torzsalkodásokon, pártoskodáson képes volt túltenni magát, amikor eggyé tudott válni a feladatban, amikor a nemzet egységét meg tudta teremteni közös magyar célok érdekében”.

Az ünnepségen személyesen köszöntötték Perduk Tibor kárpátaljai ötvenhatost, akit a gálocsi ellenálló csoport tagjaként a szovjet bíróság több éves börtönbüntetésre ítélt 1956-os tevékenysége miatt. A rendezvényen a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház társulata az alkalomhoz illő irodalmi összeállítást mutatott be.

(Forrás: MTI)


Képtár


Magyar Szemmel Emlékülés Lakiteleken
2019. március 30-31.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép