Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Élményszerű értékfeltárás Gyergyószéken
2018. szeptember 18.

A Kárpát-medence értékeinek feltárását kezdeményezte a Laki­teleki Népfőiskola, amelynek célja, hogy egyetemi és főiskolai hallgatók bevonásával részletesen világítsanak rá egy-egy tájegység értékeire, az értéktár eredményeit pedig könyv és DVD formájában mutassák be.

A Gyergyó Kollégium a huszonegyedik a sorban – Maroshévíztől Vaslábig négyes csoportokban dolgoztak a kutatók a történelmi Gyergyószék településein, a részletes, igényes munka eredményeképp született kiadványt pedig szombat délután mutatták be a gyergyóremetei Balás Gábor Művelődési Házban. A Lakiteleki Népfőiskola vezetője, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor beszédében rámutatott: kihasználni az értékeink nyújtotta lehetőségeket kötelesség, ha pedig nem tesszük, az vakmerő gyávaság.

Ahogy a Kárpát-medence különböző régióiban zajló korábbi értékfeltárások, kollégiumok alkalmával, úgy Gyergyószéken is két felvonásban zajlott a többnyire anyaországi fiatalokból és oktatóikból álló kutatócsoportok munkája: tavaly ősszel feltáró kutatást végeztek a településeken, idén tavasszal pedig visszatértek, hogy hosszabb, mélyebb interjúkat készítsenek az általuk értékőrzőknek nevezett személyekkel.

A kutatások eredményeinek nyomán összeállított, több mint 300 oldalas könyv a Gyergyó Kollégium – A gyergyói térség értéktára címet viseli, amelyben minden település külön fejezetet kapott, az általános bemutatót követően pedig az értékőrző személyeket ismerheti meg az olvasó: a vállalkozóktól kezdve a tanárokon át egészen az egyszerű gazdálkodóig számos olyan személy köszön vissza az oldalakról, akik munkájuk és hozzáállásuk által köztiszteletnek örvendenek az adott településen.

Élményszerű értékfeltárás Gyergyószéken

Élményforrás volt a kollégium

A szombati könyvbemutatóval egybekötött zárókonferencián először a településeken szerzett tapasztalataikat, kutatási eredményeiket mutatták be a résztvevők, akik az erősségekre, gyengeségekre, lehetőségekre és veszélyekre is rávilágítottak. A legtöbb település esetében a természeti kincsek nyújtotta lehetőségeket emelték ki, veszélyként pedig az elnéptelenedés, a fiatalok fokozatos elvándorlása jelent meg. Majdnem mindannyian megjegyezték: számos barátot szereztek a kutatás ideje alatt, rengeteg élménnyel gazdagodtak, ezentúl pedig otthonról hazajönnek Gyergyószékre, az általuk vizsgált faluba, városba.

– Nincs képesség nélküli település, tehetség nélküli ember, csupán tehetségtelen politika van, amely nem képes megteremteni ezeket a lehetőségeket – mondta beszédében a Lakiteleki Népfőiskola vezetője, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Lezsák Sándor. Mint kifejtette, a népfőiskolának talán a helyzet megteremtése az egyik legfőbb feladata, a négy évvel ezelőtt indított értékfeltáró kollégium során pedig több mint ezer fiatal csatlakozott a kezdeményezéshez, akik már-már szinte laudációkat mondtak a települések főbb személyiségeiről.

Lezsák mindezek mellett rámutatott, igazi élményforrásként szolgálnak a kollégiumok, majd hangsúlyozta: nemcsak arról kell beszélni, hogy világgá mennek a fiataljaink, hanem a jó változatra is fel kell készülni, és észrevenni azokat, akik értéket képviselnek közöttünk.

Gyergyóval kapcsolatban az országgyűlési alelnök megjegyezte, nagyon elfogult, majd elárulta, hogy a gyergyószentmiklósi Petőfi-szobornál feltüntetett 1848–49-es hős tábornokok és katonák névsorát felvonultató listán Lezsák Lajos neve is olvasható, aki ugyan nem egyenes ágon, de felmenője.

– El kell jutnunk oda, hogy az értéket valóban át tudjuk örökíteni – fogalmazott Lezsák Sándor, és ugyanerre mutatott rá beszédében Nagy József történész, a Gyergyó Kollégium szakmai vezetője is, mondván: a könyvben nem tudományos munkát, hanem a maga szubjektivitásával látleletet találunk, ahol a feltüntetett értékek java része a hagyományokra épül.

Gyergyóremete polgármestere, Laczkó-Albert Elemér hiánypótlónak nevezte a kötetet, megjegyezve, bizonyára nem csak a gyergyóiaknak lesz nagy hasznára. A könyvbemutató hangulatát a Lakiteleki Kösöntyű Néptánccsoport és a Gyergyóremetei Ifjúsági Fúvószenekar emelte, az eseményt követően pedig a csutakfalvi közösségi házba vonultak az érdeklődők, ahol a gyergyói helyi termékek és foglalkozások vásárát, bemutatóját tartották.

 

Kertész László
hargitanepe.ro


Képtár


Faluszépítő Társaskör negyedik összejövetele Lakiteleken
2018. december 13.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
16.00 Felújított egészségház átadása Orgoványon
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
Kölcsey Kör: Népfőiskola, 2019
Budapest, Polgárok Háza
2018. november 21. 18.00
Művészet és társadalom - Klebelsberg Hét
Budapest
2018. november 17-18.
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Magyar Országgyűlés

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

kis-kunsag.jpg

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Kisgazda Polgári Szövetség

Fidelitas

Lungo Drom

MAGOSZ

http://www.orologirepliche.it

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép