Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Élő történelem
2015. június 8.

Nomád törzsek nyilai, első és második világháborús fegyverek, egyenruhák kavalkádja, a „Czinege-korszak” katonai járművei, MiG−29-es szimulátor – óriási érdeklődés kísérte a június 5-7- között a második Nemzetközi Harcászati és Military Fesztivált. A rendezvény fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Hende Csaba honvédelmi miniszter volt.

Háborús jelenetekkel zsúfolt, háromnapos „történelemórát” tartottak június első hétvégéjén a Csemő melletti Tamás tanya több mint negyvenhektáros csataterén. Magyarország ezeréves hadtörténelmét elevenítették fel a hagyományőrzők. A második világháború befejezésének 70. évfordulója alkalmából, a hősök napja és a magyar honvédelem napja tiszteletére meghirdetett, military gyereknappal egybekötött rendezvényen több mint tízezren fordultak meg.

Élő történelem

Kovács Imre kiskun kapitány, a találkozó főszervezője elmondta: megpróbáltak szakítani a megszokott, feszes katonai hagyományokkal, céljuk volt közelebb hozni a civilekhez ezt a sokszor titokzatos, olykor túlmisztifikált vagy akár félelmet keltő világot. Szerették volna elérni, hogy a rendezvény látogatói szórakozva nyerjenek bepillantást az eddig nem ismert kulisszatitkokba, hogy közelebb kerüljenek a haza védelmének értékeihez, megismerjék azokat a haditechnikai eszközöket, amelyek részesei voltak a történelmünknek. Európa nyugati felén és a tengerentúlon már több évtizede szerveznek hasonló fesztiválokat. Hazánkban is népszerűek a hagyományőrző találkozók, egyre többen gyűjtenek régi fegyvereket, egyenruhákat. Azt tapasztalhatjuk, hogy a társadalomban felerősödött a „military szellem”, ami a közelmúlt és a jelen hadserege iránti érdeklődésben is megnyilvánul. Elég csak kimenni egy ócskapiacra, három-négy asztalon biztosan árulnak valamilyen katonai felszerelést. A fiatalok előszeretettel viselnek terepszínű öltözetet, a kanálgép, a kulacs és a csajka pedig az idősebbeket emlékezteti a seregben lehúzott hónapokra.

Élő történelem

Sokan azonban nemcsak nézelődni jöttek ki a fesztiválra, de a jelenleg szolgálatot teljesítő katonák életére is kíváncsiak voltak. Őket Vanyur Tibor ezredes, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnoka, valamint a szervezet debreceni és kecskeméti irodájának a munkatársai tájékoztatták a szerződéses katonákkal szemben támasztott követelményekről és az önkéntes műveleti tartalékosi szolgálat feltételeiről. Az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj katonái egy lesállásból indított támadást mutattak be, a Légierő Zenekar Szolnok pedig látványos gyepshow-val szórakoztatta a közönséget.

Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület tagjai egy MiG-21-essel lepték meg a fesztivál vendégeit. Simon Róbert Sándor, az egyesület elnöke elmondta: ezt a 6115-ös oldalszámú vadászgépet tizenöt évvel ezelőtt vonták ki a rendszerből. A tavaly repülőkatasztrófában elhunyt Komócsin Zoltán tulajdonában volt, felújításával barátjuk emléke előtt is tisztelegtek. Ünnepélyes felavatására meghívták „Komó” édesanyját, Marika nénit is.

Galambos Sándor

Élő történelem

Fotó: a szerző felvételei

(Forrás: Honvédelem.hu)


Képtár


Kósa Lajos lakossági fóruma Kiskunfélegyházán
2019. május 3.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok II.
Budapest, Polgárok Háza
2019. április 10. 18:00
XIX. Lakiteleki Filmszemle
A nevezési lapok és a filmek beküldési határideje: 2019. október 4.
Mindszenty szoboravatás és szentelő, valamint Mindszenty Emlékérem átadó

Petőfiszállás-Pálosszentkút kegytemploma 
2019. március 23. 10:30

További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép