Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Emlékezz! Felvidék 1945-1948
2018. december 16.

Immár hat esztendeje, hogy a Felvidékről 1945 és 1948 között kitelepített magyarok emlékére – a kiskomáromi Kecskés László Társaság kezdeményezésére – az Országgyűlés emléknappá nyilvánította április tizenkettedikét, e szomorú eseménysorozat kezdőnapját. Az esemény fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.

Idézet az országgyűlés határozatából:

…Az országgyűlés szükségesnek tartja méltóképpen megemlékezni a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített mintegy százezres magyarságról; Támogatja olyan megemlékezések szervezését, oktatási anyagok készítését, amelyek a Felvidékről való kitelepítéssel kapcsolatosak; Az Országgyűlés kifejezi nagyrabecsülését mindazoknak, akiket az adott időszakban csehországi kényszermunkára deportáltak, és ebben a szenvedésekkel teli helyzetben is igyekeztek megőrizni magyarságukat…”

Ebben a szellemben kerül sorra szombaton, december 15-én, Kiskomáromban az Emlékezz! Felvidék 1945-1948 elnevezésű országos középiskolai vetélkedő és megemlékezés a Kecskés László Társaság rendezésében.

Az esemény fővédnöke Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, védnökei Molnár Attila, Kiskomárom polgármestere, és Stubendek László, Nagykomárom volt polgármestere. Támogató: a helyi önkormányzat.

Az országos középiskolai verseny döntője délelőtt 10 órakor kezdődik a városháza dísztermében, ahol Molnár Attila polgármester mond köszöntőt. A döntőbe tíz magyarországi csapat jutott – mások mellett Békéscsabáról, Győrből, Szarvasról, Budapestről, Kaposvárról, Kisújszállásról és Salgótarjánból.

Délután két órától a református templomban folytatódik a megemlékezés, melyen a Kecskés László Társaság nevében Tóth Bertalanné köszönti a vendégeket és a versenyzőket, majd Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke értékeli a diákok teljesítményét. Ezt követően szól Lezsák Sándor fővédnök a hallgatósághoz, s vesz részt a díjak kiosztásában.

A Nemes Andrásné vezette Kecskés László Társaság a történelem valós bemutatása érdekében végzett hatalmas munkája, és a kitelepítettekkel együttérző embersége felbecsülhetetlen érték.

A Társaság szeretettel várja az ünnepségre a felvidékieket is.

 

felvidek.ma


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép