Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Emlékházat szeretnének
2017. szeptember 2.

A bronz mellszobron kívül emlékházzal is tisztelegnének a néhai kisgazda politikus, történész Nagy Szeder István életműve és szellemisége előtt Kiskunhalason. Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke az elmúlt napokban tett csipkeházi vendégeskedése után ellátogatott ahhoz a családi házhoz is, ahol élete utolsó időszakában élt és dolgozott Nagy Szeder István.

Ezt a házat szeretnék emlékhellyé alakítani, amelyet márciusban egy budapesti országos emlékkonferencián Lezsák Sándor is támogatandónak nevezett, és azt szorgalmazta, hogy az elképzelés mielőbb váljon valóra. A parlamenti politikus a maga részéről is segítséget ígért, hangoztatva, hogy az idén 110 éve született kiskunhalasi történész, életműve nemcsak ’56-ban volt történelmileg meghatározó, hanem az azt követő és az óta eltelt időszakra vonatkozóan is rendkívül fontos.

Lezsák Sándor ellátogatott ahhoz a családi házhoz is, ahol élete utolsó időszakában élt és dolgozott Nagy Szeder István

Emlékházat szeretnének

A Lakiteleki Népfőis­kola vezetője szerint az alulról szerveződő, előbb a kisgazdapárt szervezésben alkalmazott, ma tudományos körökben is alig ismert „halasi norma” alapján megrendezett 1956-os helyi választás, ahol háromnegyedes többséget kapott a kisgazdapárt, míg a kommunistáknak pár százalékkal kellett beérniük, bizonyítéka volt annak, hogyan gondolkodott az ország. De annak is, hogy a szovjet beavatkozás nélkül elindulhatott volna a demokratizálódás, ahogy azt is megmutatta: a nép nélkül nem lehet demokráciát csinálni.

Pajor Kálmán, a Halasi ’56-os emlékbizottság vezetője, a Nagy Szeder ház emlékhellyé való átalakításának egyik ötletadója és kezdeményezője szerint a jelenleg felújításra váró épület – ahol jelenleg is őrzik Nagy Szeder István kutatásait, teljes szellemi hagyatékát – később nemcsak múzeumként, hanem kutatóhelyként is tudna működni, ahol fiatal történészek dolgozhatnának, kutathatnák az ’56-os kiskunhalasi és környékbeli eseményeket.

baon.hu


Képtár


Kurultaj Kollégium a Népfőiskolán
2019. október 3-4.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Faluszépítő Társaskör XI. összejövetele
Időpont: 2019. december 17., 18 óra

Helyszín: Lakitelek, Művelődési ház
Zoboralja Értékfeltáró Kollégium Zárókonferenciája
Időpont: 2019. december 14., 10 óra

Helyszín: Pográny, Kultúrház
Képviselői fogadóóra Kiskunfélegyházán
Időpont: 2019. december 13., 16 óra

Helyszín: Polgármesteri Hivatal
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép