Hírek
Személyes
Írások, interjúk
Országgyűlés
Választókerület
Képtár
Érdekesség
Elérhetőség
Hírek, aktualitások
Emlékkápolnát a Hortobágyra deportáltaknak!
2009. augusztus 17.

A "fordulat éve", 1948 után a Hortobágyra deportált családokra emlékeztek a hét végén Tiszafüred-Kócsújfaluban. Több mint hétezer ártatlan embert űztek el otthonukból és telepítettek kényszermunkatáborokba, a megpróbáltatásokat háromszázan nem élték túl. Lezsák Sándor szerint emlékművet kell állítani a deportáltaknak.

Kapcsolódó hír:

 

"A hortobágyi gulág története és utóélete nincs a megfelelő súllyal jelen a nemzet önismeretében" - mondta szombaton Tiszafüred-Kócsújfaluban Lezsák Sándor a hortobágyi gulagra kitelepítettek találkozóján. Az Országgyűlés alelnöke hozzátette, ami itt történt, annak forgatókönyvét a vörös diktatúra professzionális szakemberei írták, és a kollaboránsok, a hazaárulók hajtották végre. Emlékeztetett rá, 1950. június 23-án kezdték először Hortobágyra deportálni a jobbára városi és értelmiségi családokat.

Három év alatt bírósági ítélet nélkül 7282 ártatlan embert, több mint két és fél ezer családot hurcoltak a Hortobágyon létesített, szigorú rendőri őrizet alatt tartott kényszermunkatáborokba. Általános gyakorlat volt, hogy a minden bírói ítélet nélkül deportáltaknak alig egy órájuk volt személyes holmijaik összeszedésére, és már vitték is őket.

A megpróbáltatásokat háromszázan nem élték túl, belehaltak a nélkülözésekbe, verésekbe vagy a kezeletlen betegségekbe. "Tudunk olyan deportáltról, aki egyszerű szakhivatalnok volt a Horthy-korszakban - de valamelyik pártember kinézte magának a lakását" - említett konkrét példát Lezsák Sándor.

A politikus emlékeztetett rá, hogy jövőre lesz hatvanéves évfordulója annak, amikor elkezdték gyilkos működésüket a hortobágyi internálótáborok, a tiszafüred-kócspusztai lágernek a létrehozása is jövőre követel jubiláris megemlékezést. A deportálások kezdetének hatvanéves évfordulójára fel kellene állítani a Hortobágyra kitelepítettek emlékművét, legyen ez is egy mementója a kommunizmus áldozatainak.

"Vakmerő gyávaság lesz, ha a közeli jövendőben a kínálkozó politikai, történelmi lehetőséggel nem fogunk élni tisztességgel, s nem épül meg az Emlékezés kápolnája" - mondta a politikus.

Pintér Erika, a találkozót szervező Tiszafüred független polgármestere a történteket felelevenítve arról szólt, hogy a deportálásra ítélt családok csupán annyi holmival hagyhatták el otthonukat, amennyi a két kezükben elfért, majd juhhodályokban szállásolták el őket. Egy-egy családnak mindössze pár négyzetméternyi terület jutott, és naponta oda-vissza húsz kilométert kellett gyalogolniuk a rabszolgamunkára.

Bölcskei Gusztáv református püspök istentiszteletet tartott, majd szabadon bocsátottak 2524 galambot, annak a 2524 családnak az emlékére, amely 1953-ban megszabadult a hortobágyi gulágról.

 

Recsk, a kényszermunkatábor

A kitelepítések bevallott célja az osztályellenség , így a kulákok, a nemesek, a politikai ellenzék és az önállóan gondolkodó értelmiség elleni csapásmérés volt. A kitelepítettek embertelen körülmények között, közművek, fűtés, szakszerű orvosi, bábaasszonyi ellátás és fizetés nélkül éltek. A hortobágyi mellett a leghírhedtebb táborrendszer a Mátrában létesített recski, büntető jellegű kényszermunkatábor volt. Az összes kitelepítés közvetlenül száz-háromszázezer embert érinthetett, de ha idevesszük azokat, akik például, hogy a hivatalos kitelepítést elkerüljék, a budai kerületekből vagy megyeszékhelyek belvárosából mindenüket hátrahagyva önként költöztek el elhagyatott falusi házakba, akkor további ötszázötvenezret.

(Forrás: Wikipédia)

 

Balczó Mátyás
Magyar HírlapKéptár


Nemzeti Fórum Országos Gyűlése
2019. március 2.
További képekTovábbi képek

Eseménynaptár
18:00 Kölcsey Kör: A kultúra diktatúrája
Áttekintő táblázatÁttekintő táblázat

Kereső
OK

Meghívók
Kölcsey Kör: Új arcok, régi harcok
Budapest, Polgárok Háza 
2019. február 20. 18:00
Magyar szemmel - pályázati felhívás a rendszerváltás emlékezetére
Beküldési határidő: 2019. január 20.
Jótékonysági est a kárpátaljai Salánk ifjúsági házáért
Budapest, Duna Palota
2018. december 6. 18.00
További meghívókTovábbi meghívók

Lakitelek


TovábbTovább

Linkek

Linkek

Nemzeti Fórum

Lakiteleki Népfőiskola

MindszentyLogo.jpg

Linkek

Linkek

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

Kereszténydemokrata Néppárt

Fidelitas

 

 


HírekSzemélyesÍrások, interjúkOrszággyűlésVálasztókerületKéptárÉrdekességElérhetőség
© Lezsák Sándor - Webmester - Régi honlap - Oldaltérkép